Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 19. septembra 2019

12.09.2019

Ta konec tedna pričakujemo še zadnji nekoliko večji val vračanja tujih turistov domov. Največ jih bo v petek in soboto od Hrvaške proti Avstriji. Zastoje pričakujemo pred predorom Karavanke. 

S koncem turistične sezone se bo povečalo tudi število delovnih zapor. Na avtocestah bo poleg obstoječih obnov ponekod več nujnih krpanj cestišča.

Voznikom priporočamo, da so pozorni na omejitve hitrosti v zaporah in prometno signalizacijo ter da se pravilno razvrstijo na desni ali levi prometni pas, še posebej kadar želijo uporabiti katerega od izvozov na območju del.

 

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljana in okolica

Zaradi nujnih vzdrževalnih del (zamenjava ventilatorjev) sta predvideni popolni zapori predora Šentvid:

  • v noči s srede na četrtek (18. in 19. september 2019) bo med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj zaprta cev predora v smeri proti Kranju;
  • v noči s četrtka na petek (19. in 20. september 2019) bo med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj zaprta cev predora v smeri proti Ljubljani.

Obvoz bo urejen po Celovški cesti in severni ljubljanski obvoznici.

 

Zaradi obnove vozišča so na zahodni ljubljanski obvoznici, med razcepom Koseze in priključkom Brdo v obeh smereh predvidene naslednje zapore:

  • v soboto, 14. septembra 2019, med 4. in 23. uro bo na odseku zahodne ljubljanske obvoznice A2 med Brdom in Kosezami (v smeri razcepa Koseze) zaprt vozni pas na razdalji približno 400 metrov, na odseku severne ljubljanske obvoznice H3 med Kosezami in Celovško cesto (v smeri priključka Celovška cesta) pa bo na razdalji približno 200 metrov zaprt prehitevalni pas;
  • v soboto, 14. septembra 2019, med 5. in 22. uro bo na odseku zahodne ljubljanske obvoznice A2 med Kosezami in Brdom (v smeri priključka Brdo oz. razcepa Kozarje) zaprt prehitevalni pas na razdalji približno 400 metrov;
  • v nedeljo, 15. septembra 2019, med 4. in 23. uro bo na odseku zahodne ljubljanske obvoznice A2 med Kosezami in Brdom (v smeri priključka Brdo oz. razcepa Kozarje) zaprt vozni pas na razdalji približno 400 metrov, na odseku severne ljubljanske obvoznice H3 med Podutikom in Kosezami (v smeri razcepa Koseze) pa bo zaprt prehitevalni pas na razdalji približno 700 metrov;
  • v nedeljo, 15. septembra 2019, med 5. in 22. uro bo na odseku zahodne ljubljanske obvoznice med Brdom in Kosezami (v smeri razcepa Koseze) zaprt skrajno desni vozni pas na razdalji približno 500 metrov.

Hitrost na vseh deloviščih bo omejena na 60 km/h.

Gorenjska avtocesta

Predvidoma do 17. septembra 2019 bo na odseku avtoceste A2 med priključkoma Šmartno in Vodice proti Kranju promet na razdalji približno 600 m urejen po dveh zoženih pasovih zaradi gradnje protihrupne ograje pri naselju Repnje.

Predvidoma do 25. novembra 2019 bo na odsekih avtoceste A2 med priključkoma Kranj vzhod in Brezje proti Karavankam potekal po dveh zoženih pasovih v obeh smereh vožnje zaradi obnove 9 km smernega vozišča avtoceste proti Karavankam s pripadajočima priključkoma Kranj zahod in Naklo (uvoza in izvoza v smeri proti Karavankam) ter štirimi kraki razcepa Podtabor. Promet poteka po sistemu 2 + 1 + 1, kar pomeni, da je v smeri Jesenic levi pas urejen po drugi polovici avtoceste in je od drugih dveh (v smeri Ljubljane) ločen z nizko betonsko varnostno ograjo, en pas pa je urejen ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oziroma po smernem vozišču proti Jesenicam. Voznike pozivamo, naj spremljajo prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstijo na pravilni prometni pas, ker ga potem ne bodo več mogli menjati. Kdor bo zapeljal mimo priključka Kranj zahod po levem pasu, se z avtoceste ne bo mogel izključiti vse do priključka Brezje. Vozniki, ki želijo zapustiti avtocesto v Naklem ali v smeri Tržiča/Ljubelja, naj se torej na začetku delovne zapore pri priključku Kranj zahod razvrstijo na desni vozni pas.

Predvidoma do 30. septembra 2019 bo zaprt priključek Kranj zahod proti Karavankam (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje). Obvoz je urejen preko priključka Naklo. V isti smeri vožnje je v nadaljevanju predvidena tudi zapora priključka Naklo (predvidoma med 1. in 7. oktobrom 2019), medtem ko so na razcepu Podtabor predvidene večinoma delne zapore in občasno nekajdnevnih popolnih zapor posameznega uvoznega ali izvoznega kraka.

Predvidoma do sredine novembra 2019 bo na odseku avtoceste A2 med priključkoma Jesenice zahod in Jesenice vzhod promet na razdalji približno 2 km potekal dvosmerno po polovici avtoceste zaradi sanacije viaduktov Podmežakla 1 in 2  na smernem vozišču avtoceste proti Karavankam. Vsi priključki so normalno prevozni, prav tako sta v obeh smereh odprti obe počivališči Jesenice. Do 8. novembra 2019 bo mogoč prevoz vozil največje dovoljene širine 3,3 m.

Od torka, 17. septembra 2019, do petka, 20. septembra 2019, bo v nočnem času (med 20. uro zvečer in 5. uro zjutraj) zaradi del promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno, vozniki bodo na prosto smer pred predorom čakali okoli 30 minut. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Dolenjska avtocesta

Predvidoma do sredine novembra 2019 bo na odseku avtoceste A2 med priključkom Grosuplje vzhod in Višnjo Goro promet urejen po dveh zoženih voznih pasovih v vsako smer vožnje zaradi obnove 6,2 km smernega vozišča avtoceste proti Novemu mestu. V smeri Novega mesta en pas poteka ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oziroma po smernem vozišču, kjer potekajo obnovitvena dela. 

Predvideno je, da bo zoženi vozni pas v območju gradbišča (proti Novemu mestu) zaprt ob koncih tedna (od petka od 19. ure do ponedeljka do 13. ure) ter ob delovnikih med 19. uro zvečer in 13. uro naslednjega dne, kar pomeni, da bo promet proti Novem mestu v teh terminih urejen samo po enem pasu, zato je ob povečanem prometu lahko pričakovati zastoje. Medtem pa bosta proti Ljubljani ves čas obnove dva začasna prometna pasova.

Predvidoma do konca septembra 2019 bo izvoz z avtoceste A2 na priključku Višnja Gora iz smeri Ljubljane proti Novemu mestu možen samo z levega pasu (urejenem po nasprotnem smernem vozišču), in sicer preko začasnega izvoza proti koncu višnjegorskega klanca navzdol, ki se naveže na regionalno cesto na območju priključka Višnja Gora. Predvidoma proti koncu septembra, ko se zaključijo dela na voznem pasu smernega vozišča avtoceste proti Novemu mestu (in začnejo dela na prehitevalnem pasu), bo znova odprt tudi izvoz za Višnjo Goro na desnem smernem vozišču avtoceste, razen v času popolnih zapor te polovice avtoceste.

V nedeljo, 15. septembra 2019, med 6. in 7. uro je na odseku avtoceste A2 med priključkoma Bič in Trebnje zahod predvidena popolna zapora obeh smernih vozišč zaradi del na elektro daljnovodu.

Do 20. septembra 2019 so predvidena dela na območju nekdanje cestninske postaje Drnovo.

Zaradi sanacije asfaltnega vozišča so na voznem in odstavnem pasu predvidene naslednje vzdrževalne zapore na odsekih dolenjske avtoceste A2:

  • v ponedeljek in torek, 16. in 17. septembra 2019, na odseku med Novim mestom in Dobruško vasjo v smeri proti Obrežju;
  • v sredo, 18. septembra 2019, na odsekih med Dobruško vasjo in priključkom Trebnje vzhod v smeri proti Ljubljani;
  • od četrtka, 19. septembra 2019, dalje na odseku med Drnovim in Obrežjem v obeh smereh vožnje.

Potek del je odvisen od vremenskih razmer, zapora voznega pasu pa bo predvidoma vpostavljena med 3. in 20. uro.

Štajerska avtocesta

Predvidoma do konca oktobra 2019 na odseku avtoceste A1 med Blagovico in Krtino je promet na razdalji približno 4 km večinoma urejen po eni polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, zaradi del odstranjevanja cestninske postaje Kompolje, obnove cestišča ter postavitve informacijskih portalov.

Predvidoma do 22. oktobra 2019 bo na odseku avtoceste A1 med Šentiljem in Pesnico vzpostavljena delna zapora cestišča zaradi odstranitve cestninske postaje Pesnica in preureditve njenega območja.

Predvidoma do začetka novembra 2019 bo na odseku avtoceste A1 med priključkom Maribor jug in Framom promet v obeh smereh vožnje na razdalji nekaj manj kot 1 km urejen po dveh zoženih pasovih zaradi gradnje protihrupne ograje.

Od petka, 13. septembra 2019, od 21. ure do ponedeljka, 16. septembra 2019, do 5. ure, bo oviran promet na območju priključka Slovenska Bistrica jug v smeri Maribora (zaprta bosta tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo) zaradi nujnega popravila vozišča. Obvoz bo urejen preko priključka Slovenska Bistrica sever.

Hitra cesta skozi Maribor

Zaradi popolne zapore pokritega vkopa Maribor na hitri cesti H2, ki je potrebna zaradi izvedbe nujnih del na armirano betonski konstrukciji, je predvidena popolna zapora pokritega vkopa in smernega vozišča hitre ceste med Pobrežjem in Meljem proti Pesnici v razdalji približno 2 km od ponedeljka, 16. septembra 2019, do srede, 18. septembra 2019. Uporabniki bodo H2 lahko zapustili na priključku Pobrežje in se nanjo vrnili preko priključka Maribor (Meljska cesta). V obratni smeri, proti Teznem, je popolna zapora smernega vozišča hitre ceste predvidena od četrtka, 19. septembra 2019, do sobote, 21. septembra 2019. Uporabniki bodo H2 lahko zapustili na priključku Maribor (Meljska cesta) in se nanjo vrnili preko priključka Pobrežje.  

Primorska avtocesta

V ponedeljek, 16. septembra 2019, se bo za ves promet zaprl priključek Divača zaradi odstranjevanja tamkajšnje cestninske postaje. Zapora bo trajala predvidoma dva tedna. Promet za Divačo bo voden po vzporednih državnih cestah, in sicer iz smeri Kopra preko priključka Kozina, iz smeri Trsta preko priključka Sežana vzhod in iz smeri Ljubljane preko priključka Senožeče.

Predvidoma do 12. novembra 2019 bo na odseku avtoceste A1 med Vrhniko in Logatcem proti Kopru promet na območju viadukta Verd potekal po dveh prometnih pasovih (zaprt bo počasni pas) zaradi izgradnje protihrupne ograje.

Na odseku avtoceste A1 med razcepom Nanos in Postojno v smeri Ljubljane (razcep Razdrto in počivališče Studenec) velja spremenjena prometna ureditev. Občasno bo promet potekal po enem pasu, v večini po dveh zoženih pasovih. Predvidoma do 29. septembra 2019 bosta zožena prehitevalni in vozni pas, razširjen pa odstavni pas.

Hitra cesta skozi Vipavsko dolino

Predvidoma do 21. novembra 2019 bo na odseku hitre ceste H4 med priključkoma Vogrsko in Šempeter pri Gorici promet urejen po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje zaradi del v sklopu odstranjevanja cestninske postaje Bazara in obnove približno 4 km vozišča hitre ceste. V času del bosta vseskozi odprta priključka Vogrsko in Šempeter pri Gorici. Dela bodo v celoti zaključna v drugi polovici novembra 2019.

 

 

Koristne informacije

Kako pravilno voziti v megli?

Megla je značilna zlasti za jesen in voznikom zelo otežuje vožnjo. Vedno znova prihaja do nesreč zaradi naleta, saj megla zmanjšuje vidljivost udeležencev v prometu. Številni vozniki ne upoštevajo zadostne varnostne razdalje, zato zlasti ob megli velja upoštevati naslednje napotke: zmanjšajte hitrost, prižgite meglenke in povečajte varnostno razdaljo (več informacij).

Vreme

Po napovedih ARSO bo povečini sončno, nekaj več oblačnosti se obeta le v soboto in nedeljo. Temperature se bodo gibale med 25 in 28 °C, topleje bo na Primorskem. Možnost dežja se bo nekoliko povečala sredi prihodnjega tedna.

Prometne informacije

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno vožnjo!

Nazaj