Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 7. novembra 2019

30.10.2019

Konec tedna se obeta nekoliko povečan promet zaradi praznika in počitnic v številnih evropskih državah. Dan pred prazniki ter po vikendu pričakujemo tudi povečano število tovornih vozil.

Zgostitve bodo predvsem iz smeri Avstrije proti Hrvaški in iz smeri Italije proti Obrežju, predvsem v sredo, 30. oktobra, in v četrtek, 31. oktobra.

Povečan promet bo tudi 3. novembra od turističnih krajev proti večjim mestnim središčem.

 

 

Predvidena dela in zapore

Hitra cesta skozi Maribor

Od torka, 5. novembra 2019, od 6. ure do 10. novembra 2019 bo na hitri cesti H2 med priključkoma Maribor in Pobrežje zaprt pokriti vkop Maribor proti Pesnici. Obvoz bo urejen preko priključka Pobrežje.

V nedeljo, 3. novembra 2019, bo zaprt odsek hitre ceste H2 med Pesnico in priključkom Maribor center zaradi izrednega dogodka (odstranjevanje neeksplodiranih ubojnih sredstev). Zaprti bodo tudi vsi priključki na ta del hitre ceste.

Gorenjska avtocesta

Predvidoma do 25. novembra 2019 bo na odsekih avtoceste A2 med priključkoma Kranj vzhod in Brezje proti Karavankam promet potekal po dveh zoženih pasovih v obeh smereh vožnje zaradi obnove 9 km smernega vozišča avtoceste proti Karavankam s pripadajočima priključkoma Kranj zahod in Naklo (uvoza in izvoza v smeri proti Karavankam) ter štirimi kraki razcepa Podtabor.

Promet poteka po sistemu 2 + 1 + 1, kar pomeni, da je v smeri Jesenic levi pas urejen po drugi polovici avtoceste in je od drugih dveh (v smeri Ljubljane) ločen z nizko betonsko varnostno ograjo, en pas pa je urejen ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oziroma po smernem vozišču proti Jesenicam. Voznike pozivamo, naj spremljajo prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstijo na pravilni prometni pas, ker ga potem ne bodo več mogli menjati. Kdor bo zapeljal mimo priključka Kranj zahod po levem pasu, se z avtoceste ne bo mogel izključiti vse do priključka Brezje. Vozniki, ki želijo zapustiti avtocesto v Naklem ali v smeri Tržiča/Ljubelja, naj se torej na začetku delovne zapore pri priključku Kranj zahod razvrstijo na desni vozni pas.

Predvidoma do sredine novembra 2019 na odseku avtoceste A2 med priključkoma Jesenice zahod in Jesenice vzhod promet na razdalji približno 2 km poteka dvosmerno po polovici avtoceste zaradi sanacije viaduktov Podmežakla 1 in 2. Vsi priključki so normalno prevozni, prav tako sta v obeh smereh odprti obe počivališči Jesenice. Do 8. novembra 2019 bo mogoč prevoz vozil največje dovoljene širine 3,3 m.

Do 14. decembra 2019 bo na počivališču Jesenice jug proti Ljubljani zaprt bencinski servis zaradi izvedbe obnove. Vsa ostala infrastruktura na počivališču (parkirišča, trgovina, restavracija …) je ostala dostopna.

Dolenjska avtocesta

Predvidoma do vključno 16. novembra 2019 bo na odseku avtoceste A2 med Šmarjem - Sapom in Grosupljem na območju priključka Grosuplje zahod (Cikava) proti Novemu mestu promet na razdalji približno 600 m urejen po dveh zoženih pasovih zaradi zgraditve protihrupne zaščite. Enaka zapora zaradi zgraditve protihrupnih ograj je do predvidoma vključno 17. novembra 2019 v isti smeri vožnje približno 1 km naprej, in sicer na razdalji približno 400 m. V območju zapore je hitrost omejena na 80 km/h.

Predvidoma do sredine novembra 2019 bo na odseku avtoceste A2 med priključkom Grosuplje vzhod in Višnjo Goro promet urejen po dveh zoženih pasovih (za vozila do širine 2,20 m) v vsako smer vožnje zaradi obnove 6,2 km smernega vozišča avtoceste proti Novemu mestu. V smeri Novega mesta en pas poteka ob gradbišču, torej po desni polovici avtoceste oziroma po smernem vozišču, kjer potekajo obnovitvena dela.

Zoženi vozni pas v območju gradbišča (proti Novemu mestu) je zaprt ob koncih tedna (od petka od 19. ure do ponedeljka do 13. ure) ter ob delovnikih med 19. uro zvečer in 13. uro naslednjega dne, kar pomeni, da je promet proti Novem mestu v teh terminih urejen samo po enem pasu, zato je ob povečanem prometu lahko pričakovati zastoje. Medtem sta proti Ljubljani ves čas obnove dva začasna prometna pasova.

Štajerska avtocesta

Predvidoma do 12. novembra 2019 bo oviran promet na priključku Žalec (Arja vas) zaradi izvedbe semaforizacije križišč izvoznih krakov.

Do 10. novembra 2019 bodo na odseku avtoceste A1 med Šentiljem in Pesnico vzpostavljene delne in popolne zapore zaradi del odstranjevanja cestninske postaje Pesnica in preureditve njenega območja.

Predvidoma do 5. novembra 2019 bo na odseku avtoceste A1 med priključkom Framom in razcepom Slivnica promet v obeh smereh vožnje v dolžini nekaj manj kot 1 km urejen po dveh zoženih pasovih zaradi zgraditve protihrupne ograje.

Do konca januarja 2020 bo zaprt bencinski servis na počivališču Lopata v smeri proti Ljubljani zaradi rekonstrukcije bencinskega servisa. Počivališče ostaja odprto.

Primorska avtocesta

Predvidoma do 24. novembra 2019 bo na odseku avtoceste A1 med priključkom Postojna in počivališčem Ravbarkomanda proti Ljubljani v dolžini približno 300 m zaprt tretji pas (za počasna vozila) zaradi popravila železniškega nadvoza, v smeri proti Kopru pa odstavni pas. Naročnik del so Slovenske železnice.

Vipavska hitra cesta

Predvidoma do 23. novembra 2019 je na odseku hitre ceste H4 med priključkoma Vogrsko in Šempeter pri Gorici promet urejen po polovici avtoceste, po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje, zaradi del v sklopu odstranjevanja cestninske postaje Bazara in obnove približno 4 km vozišča hitre ceste. Do začetka novembra bo zaprt uvoz Šempeter proti Italiji.

Na odseku med razcepom Nanos in Ajdovščino je promet v obe smeri vožnje na treh ločenih odsekih, dolgih približno 1 km, urejen samo po prehitevalnem pasu zaradi izvajanja meritev vetra na območju poskusnih polj protivetrne zaščite.

Kraška avtocesta

Do začetka novembra bo zaradi del oviran promet na počivališču Fernetiči jug.

 

Koristne informacije

Vozi desno, prehitevaj levo!

Avtocesta velja za najvarnejšo cesto, ki ima glede na število vozil in prevoženo razdaljo manj nesreč kot ostale ceste. Toda vse več voznikov uporablja levi prometni pas za vožnjo po avtocesti, pri tem pa pozabljajo, da je ta namenjen zgolj prehitevanju.

Zaradi neupravičene uporabe levega prometnega pasu se hitrost vseh voznikov posledično zniža, v času prometnih konic pa se promet večkrat celo ustavi. Pretočnost prometa tako postaja slabša, hitrost vseh vozil pa se posledično zmanjša, kar vodi do zastojev in povečuje tveganja nevarnosti naleta vozil (več informacij).

Vreme

Ponekod po Sloveniji megla zmanjšuje vidljivost, zato svetujemo voznikom, naj predvsem v jutranjem in pozno popoldanskem času vozijo počasneje in s primerno varnostno razdaljo.

Omejitev tovornega prometa

Zaradi praznikov bo 31. oktobra, 1. novembra in 3. novembra 2019 med 8. in 21. uro omejitev prometa za tovorna vozila, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone.

Prometne informacije

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno vožnjo!

Nazaj