Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 25. junija 2020

18.06.2020

V času jutranjih in popoldanskih prometnih konic so pričakovani zastoji, zlasti na območju delovnih zapor. To velja tudi za vzhodno ljubljansko obvoznico, kjer je zaradi prenove predora Golovec spremenjen potek prometa (več informacij).

Na mejnih prehodih ostaja nadzor prometa in potnikov, na nekaterih kontrolnih točkah s sosednjimi državami so spremenjena pravila prehajanja meja.

 

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljana in okolica

Do predvidoma 16. avgusta 2020 poteka celostna prenova zahodne cevi predora Golovec, zaradi česar je promet preusmerjen skozi vzhodno cev, kjer poteka dvosmerno. V tem obdobju lahko predor uporabljajo le vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone (tako imenovana vinjetna vozila). V času jutranjih in popoldanskih konic je pričakovati zastoje.

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Primorska avtocesta

Od 16. do predvidoma 24. junija 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Kozino in Črnim Kalom proti Kopru v predoru Kastelec zaprt prehitevalni pas zaradi nadgraditve hidrantnega omrežja. 

Štajerska avtocesta

V soboto in nedeljo (20. in 21. junij 2020) bo na odseku avtoceste A1 med Celjem in Arjo vasjo proti Ljubljani promet potekal po enem pasu zaradi krpanja vozišča.

Do konca meseca julija bo promet na odseku avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico proti Ljubljani potekal po dveh začasnih pasovih zaradi sanacije plazu.

Gorenjska avtocesta

Zaradi preplastitve krožišča na glavni cesti Šenčur–Kranj bo od petka, 19. junija 2020, od 21. ure do nedelje, 21. junija 2020, do 21. ure zaprt tudi priključek Kranj vzhod proti Karavankam (izvoz z avtoceste in uvoz nanjo v tej smeri). V času trajanja zapore bo obvoz možen tudi po avtocesti med priključkoma Brnik in Kranj zahod, in sicer tudi za vozila brez vinjete.

V nočeh na torek, sredo in četrtek (od 22. do 25. junija 2020) bo v nočnem času med 21. in 5. uro promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Do 17. junija 2020 bo promet na območju mejnega prehoda Karavanke proti Avstriji preusmerjen na sosednje vozišče zaradi sanacije nadstrešnice na mejnem prehodu.

Dolenjska avtocesta

Predvidoma do konca meseca avgusta bo promet na odseku avtoceste A2 med Drnovim in Brežicami potekal po eni od polovic avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, zaradi preplastitve cestišča na drugi polovici avtoceste.

Od ponedeljka, 22. junija 2020, do srede, 24. junija 2020, bo med 7. in 19. uro delna zapora priključka Trebnje zahod v smeri proti Novemu mestu zaradi sanacije podvoza na priključku. Promet v delni zapori bo potekal izmenično enosmerno in bo urejen s semaforji.

Obalna hitra cesta

V noči na petek (18. in 19. junij 2020) bo med 21. in 5. uro zaprta hitra cesta H6 med priključkoma Semedela in Izola. Obvoz za osebna vozila bo po občinskih cestah, za tovorna vozila preko Dragonje. Zapora je potrebna zaradi testiranja elektro-strojne opreme, svetlobnih prometnih znakov in portalov ter sistema obveščanja v predoru Markovec, kar bo omogočilo ureditev dvosmernega prometa v eni cevi v primeru zaprtja druge cevi.

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

Hitra cesta skozi Maribor

V ponedeljek, 22. junija 2020, med 9. in 14. uro bo popolna zapora nadvoza Melje proti Avstriji zaradi nujnih vzdrževalnih del na nadvozu.

Vipavska hitra cesta

Predvidoma do 12. julija 2020 bo na delu odseka hitre ceste H4 med Vogrskim in Šempetrom pri Gorici v dolžini približno 500 m promet zaradi obnove viadukta Šempeter urejen samo po polovici hitre ceste, kjer bo potekal dvosmerno.

 

Koristne informacije

Omejitev tovornih vozil v času turistične sezone

Od zadnjega vikenda v juniju pa do vključno prvega celega vikenda v septembru velja omejitev tovornih vozil nad 7,5 tone:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih avtocestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • na primorskih avtocestah: ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure. 

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Konec tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nova prevleka na gorenjski avtocesti

Na odseku gorenjske avtoceste med Podtaborom in Radovljico proti Karavankam je potekala sanacija cestišča. Uporabila se je posebna tehnologija preplastitve, ki preprečuje obrabo vozišča (več informacij), vendar zaradi zahtev postopka v prihodnjih dneh ostajajo na vozišču kamnita zrna. Zato spoštujte prometno signalizacijo, ki opozarja na varnostno razdaljo, pršenje kamenja in omejitev hitrosti vožnje.

Vreme

Po podatkih ARSO bo vse do ponedeljka spremenljivo oblačno, pojavljale se bodo krajevne plohe in nevihte. V naslednjem tednu se obeta suho in sončno vreme, predvsem v vzhodni Sloveniji bo še pihal okrepljen severni veter. Zelo toplo bo, najvišje temperature bodo večinoma med 25 in 30 °C.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj