Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 23. julija 2020

16.07.2020

Pričakujemo povečan promet na mejnih prehodih – predvsem od Avstrije proti Hrvaški in iz urbanih središč proti turističnim krajem ter v obratni smeri.

Zaradi prenove predora Golovec je spremenjen potek prometa na vzhodni ljubljanski obvoznici. Poteka tudi prenova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem. Od ponedeljka zjutraj do petka popoldne bo na gorenjski avtocesti zaradi obnove popolna zapora priključka Lesce (Bled).

Na mejnih prehodih ostaja nadzor prometa in potnikov, na nekaterih kontrolnih točkah s sosednjimi deželami so spremenjena pravila prehajanja meja.

 

Fotografija: Tjaša Kovač

 

Predvidena dela in zapore

Gorenjska avtocesta

Od ponedeljka, 20. julija 2020, do petka, 24. julija 2020, bo zaprt priključek Lesce zaradi obnove voziščne konstrukcije na priključku. Obvoz bo mogoč preko priključkov Radovljica in Lipce.

Do 17. julija 2020 bo vzpostavljenih več kratkotrajnih zapor predora Karavanke zaradi gradbenih del (miniranja) na avstrijski strani predora.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Ljubljana in okolica

Do predvidoma 16. avgusta 2020 bo potekala celostna prenova zahodne cevi predora Golovec, zaradi česar je promet preusmerjen skozi vzhodno cev, kjer poteka dvosmerno. V tem obdobju lahko predor uporabljajo le vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone (tako imenovana vinjetna vozila). V času jutranjih in popoldanskih konic je pričakovati zastoje (več informacij).

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Štajerska avtocesta

Do konca meseca julija bo promet na odseku avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico proti Ljubljani potekal po dveh začasnih pasovih zaradi sanacije plazu.

Dolenjska avtocesta

Predvidoma do konca meseca avgusta bo promet na odseku avtoceste A2 med Drnovim in Čatežem potekal po eni od polovic avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, zaradi preplastitve cestišča na drugi polovici avtoceste.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnovo 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij). Trenutno sta v obeh smereh vožnje zaprta prehitevalna pasova, priključek Lipovci pa je v celoti zaprt za promet. V območju zapore velja omejitev hitrosti 60 km/h.

Primorska avtocesta

Od 16. do 23. julija 2020 bosta na odsekih avtoceste A1 med Kozino in Koprom pred predoroma Kastelec in Dekani zaprta prehitevalna pasova zaradi del na nadgradnji hidratantnega omrežja, v istem obdobju bo na omenjenih odsekih tudi več vzdrževalnih zapor zaradi izvajanja košnje ob avtocesti in pometanja vozišča.

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj.

Nasveti za varen prevoz prtljage

Pred odhodom na počitnice morate v avto zložiti tudi vso potrebno prtljago. Količina prtljage med počitnicami pomeni svojevrstno tegobo, ki se je velja lotiti pravilno. Ni pomembno samo, kako boste v avto spravili vso prtljago, predvsem morate poskrbeti, kako jo boste pravilno zavarovali. Nepravilno zavarovana prtljaga je namreč lahko že ob sicer nedolžnem trku smrtonosno nevarna za potnike. Pred začetkom zlaganja prtljage morate zato misliti tudi na njih – predvsem tiste na zadnjih sedežih.

Težje predmete, kar običajno pomeni tudi večje, zložite na dno prtljažnika, takoj za zadnjo klop, na njih pa naknadno zložite ostale, lažje kose prtljage. Načeloma naj prtljaga ne sega prek višine zadnjih sedežev, če pa že ne gre drugače, naj bodo tam res najlažji predmeti, nikakor pa ne predmeti z ostrimi robovi ali veliko težo, saj lahko v primeru trka potnikom povzročijo hude poškodbe (več informacij).

Omejitev tovornih vozil v času turistične sezone

Od zadnjega vikenda v juniju pa do vključno prvega celega vikenda v septembru velja omejitev tovornih vozil nad 7,5 tone:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih avtocestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • na primorskih avtocestah: ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure. 

Vreme

Po podatkih ARSO bo v petek oblačno z dežjem, ki bo dopoldne ponehal. Pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem šibka burja. V soboto bo na zahodu sončno, na vzhodu pa zmerno oblačno. Vroče poletno vreme bo vse do torka. Od sredine naslednjega tedna se bo verjetnost popoldanskih neviht nekoliko povečala.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj