Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 6. avgusta 2020

30.07.2020

Pričakujemo povečam promet na mejnih prehodih z Avstrijo in Hrvaško. Na mejnih prehodih sicer ostaja nadzor prometa in potnikov.

Zaradi prenove predora Golovec je spremenjen potek prometa na vzhodni ljubljanski obvoznici. V teku so tudi prenova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem, dolenjske avtoceste med Drnovim in Brežicami ter vipavske hitre ceste med Selom in Vogrskim.

 

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljana in okolica

Do predvidoma 16. avgusta 2020 bo potekala celostna prenova zahodne cevi predora Golovec, zaradi česar je promet preusmerjen skozi vzhodno cev, kjer poteka dvosmerno. V tem obdobju lahko predor uporabljajo le vozila, katerih največja dovoljena masa ne presega 3,5 tone (tako imenovana vinjetna vozila). V času jutranjih in popoldanskih konic je pričakovati zastoje (več informacij).

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Gorenjska avtocesta

V noči s torka na sredo (4. in 5. avgust 2020) bo v nočnem času med 21. in 5. uro promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Dolenjska avtocesta

Predvidoma do konca meseca avgusta bo promet na odseku avtoceste A2 med Drnovim in Čatežem potekal po eni od polovic avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, zaradi preplastitve cestišča na drugi polovici avtoceste.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnovo 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij). Trenutno sta v obeh smereh vožnje zaprta prehitevalna pasova, priključek Lipovci pa je v celoti zaprt za promet. V območju zapore velja omejitev hitrosti 60 km/h.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Promet trenutno poteka po obeh polovicah avtoceste, vendar le po enem voznem pasu v vsako smer vožnje. Predvidoma od četrtka, 6. avgusta 2020, bo prometna ureditev spremenjena, zaprla se bo ena polovica hitre ceste, ves promet pa bo preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer bo potekal dvosmerno (več informacij).

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

Na pot se odpravite spočiti

Zaradi sončne svetlobe in segrevanja avtomobila se poleti pri voznikih pogosteje pojavi utrujenost. Ta se najpogosteje pojavi med 1. in 6. uro zjutraj ter med 14. in 16. uro popoldne. Kadar se odpravljamo na daljšo pot med počitnicami, je zato priporočljivo načrtovati več postankov. Takrat vozilo prezračimo, naredimo nekaj razgibalnih vaj ter pijemo le osvežilno brezalkoholno pijačo.

Utrujenosti ali prvih znakov slabega počutja ne smemo podcenjevati, saj se znakov pogosto zavemo prepozno oziroma ko smo že vpleteni v prometno nesrečo. Zato je pomembno, da se na pot odpravimo spočiti, če opazimo prve znake utrujenosti, pa se obvezno ustavimo na prvem počivališču in si odpočijemo.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Omejitev tovornih vozil v času turistične sezone

Od zadnjega vikenda v juniju pa do vključno prvega celega vikenda v septembru velja omejitev tovornih vozil nad 7,5 tone:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih avtocestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • na primorskih avtocestah: ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure. 

Vreme

Po podatkih ARSO bo v četrtek delno jasno s spremenljivo oblačnostjo, popoldne so možne plohe ali nevihte. V petek bo večji del dneva sončno s kakšno popoldansko vročinsko nevihto. V soboto in nedeljo se bodo dnevne temperature dvignile nad 30 °C.

V začetku prihodnjega tedna se nam predvsem v zahodni Slovenijo obetajo plohe in nevihte, ki se bodo v torek razširile na vso Slovenijo. V sredo sledi izboljšanje.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj