Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 20. avgusta 2020

13.08.2020

Pričakujemo povečan promet na mejnih prehodih z Avstrijo in Hrvaško. Na mejnih prehodih ostaja nadzor prometa in potnikov.

V petek, 14. avgusta 2020, bo v poznih popoldanskih urah sproščen promet skozi obnovljeno cev predora Golovec na vzhodni ljubljanski obvoznici (več informacij). V teku pa so še prenova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem (od torka zvečer, 18. avgusta 2020, bo zaprt priključek Murska Sobota iz smeri Lendave proti Mariboru), vipavske hitre ceste med Selom in Vogrskim ter dolenjske avtoceste med Drnovim in Brežicami.

 

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljana in okolica

V petek, 14. avgusta 2020, predvidoma ob 17.30 uri se bo odprla za promet prenovljena zahodna cev predora Golovec, ki vodi iz smeri Štajerske proti Dolenjski oziroma Primorski. Skozi vzhodno cev, ki vodi iz smeri Dolenjske oziroma Primorske proti Štajerski, bo promet do nedelje zvečer še vedno potekal le po enem pasu zaradi odstranjevanja delovne zapore, zaprt bo tudi krak razcepa Malence, ki iz vodi iz smeri Dolenjske proti Štajerski. V nedeljo zvečer bo tudi skozi to cev omogočen nemoten potek prometa.

Promet za vsa težka vozila (nad 3,5 tone največje dovoljene mase), ki so imela med obnovo predora obvoz, bo skozi cev predora proti Dolenjski oziroma Primorski stekel že v noči s petka na soboto, skozi sosednjo cev proti Štajerski pa bo stekel predvidoma v nedeljo pozno zvečer.

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Dolenjska avtocesta

Predvidoma do konca avgusta 2020 bo promet na odseku avtoceste A2 med Drnovim in Brežicami potekal po eni od polovici avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, zaradi preplastitve cestišča na drugi polovici avtoceste (več informacij).

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnovo 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij). Trenutno sta v obeh smereh vožnje zaprta prehitevalna pasova, priključek Lipovci pa bo proti Mariboru zaprt za promet predvidoma do 18. avgusta 2020. V območju zapore velja omejitev hitrosti 60 km/h. Od torka, 18. avgusta 2020, od predvidoma 18. ure bo zaprt priključek Murska Sobota iz smeri Lendave proti Mariboru. Obvoz bo predvidoma do 14. sepetmbra 2020 urejen preko priključkov Lipovci in Vučja vas. V tem obdobju bo proti Mariboru zaprt tudi avtocestni bencinski servis Murska Sobota.

Vipavska hitra cesta 

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste (ter uvoz Vogrsko proti Vrtojbi oz. Italiji) promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij).

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

Akcija poostrenega policijskega nadzora

Neprilagojena hitrost je še vedno med najpogostejšimi vzroki za prometne nesreče z najhujšimi posledicami. V okviru nacionalne preventivne akcije Hitrost, ki poteka do 16. avgusta 2020, policija izvaja poostrene nadzore po vsej Sloveniji. Osnovni namen akcije je zmanjševanje števila prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi neprilagojene hitrosti in tudi njihovih posledic (več informacij).

S septembrom cenejša cestnina za težka dvoosna vozila

Vlada je 16. julija 2020 sprejela nekatere spremembe na področju cestninjenja vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg. Spremembe stopijo v veljavo s 1. septembrom 2020. Prvi cestninski razred, v katerega sodijo vozila z dvema ali tremi osmi in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, se bo razdelil. Za težka vozila z dvema osema bo uveden samostojen cestninski razred, v katerem bodo vozila na omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest plačevala za 10 odstotkov nižjo cestnino od cestnine za vozila s tremi osmi, in sicer 0,185346 EUR za kilometer prevozne razdalje (več informacij).

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Omejitev tovornih vozil v času turistične sezone

Od zadnjega vikenda v juniju pa do vključno prvega celega vikenda v septembru velja omejitev tovornih vozil nad 7,5 tone:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih avtocestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • na primorskih avtocestah: ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure. 

Vreme

Po podatkih ARSO bo prevladovalo večinoma sončno vreme z možnostjo krajevnih neviht, dnevne temperature bodo okoli 30 °C.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj