Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 27. avgusta 2020

Pričakujemo povečan promet na mejnih prehodih z Avstrijo in Hrvaško. Na mejnih prehodih ostaja nadzor prometa in potnikov.

V teku so prenova pomurske avtoceste med Mursko Soboto in Turniščem, vipavske hitre ceste med Selom in Vogrskim ter dolenjske avtoceste med Drnovim in Brežicami. Večjih vplivov na potek prometa v območju izvajanja del ni pričakovati.

 

 

Predvidena dela in zapore

Primorska avtocesta

Od 24. avgusta do 2. septembra 2020 bo zaradi del na razcepu Gabrk zaprt krak iz smeri Kopra proti Sežani. Obvoz za osebna vozila bo po regionalni cesti Divača–Sežana, za tovorna pa po regionalni cesti Divača–Senožeče in nato po avtocesti proti Sežani.

Štajerska avtocesta

V noči s sobote na nedeljo (22. in 23. avgust 2020) bo predvidoma med 21. in 6. uro popolna zapora avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami proti Ljubljani zaradi del v predoru Pletovarje. Obvoz bo urejen po vzporedni regionalni cesti med priključkoma Slovenske Konjice in Celje center. V nedeljo bo nato na tem odseku od 6. do 15. ure zaprt prehitevalni pas med predoroma Golo Rebro in Pletovarje proti Ljubljani.

Gorenjska avtocesta

V četrtek, 20. avgusta 2020, bo promet na delu odseka avtoceste A2 med Brnikom in Vodicami proti Ljubljani potekal le po prehitevalnem pasu.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Ljubljana in okolica

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Dolenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Drnovim in Čatežem promet poteka po eni od polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, zaradi preplastitve cestišča na drugi polovici avtoceste (več informacij). V nedeljo, 23. avgusta 2020, bo promet stekel po obeh polovicah avtoceste, vendar le po voznih pasovih, prehitevalna pasova ostajata zaprta zaradi zaključnih del predvidoma do konca tega meseca.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnovo 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij). Promet poteka po eni polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Predvidoma do 14. septembra 2020 bo zaprt priključek Murska Sobota iz smeri Lendave proti Mariboru, obvoz je urejen preko priključkov Lipovci in Vučja vas. V tem obdobju bo proti Mariboru zaprt tudi avtocestni bencinski servis Murska Sobota.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos (več informacij). Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje. Na priključku Vogrsko je zaprt uvoz proti Vrtojbi oz. Italiji.

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

S septembrom cenejša cestnina za težka dvoosna vozila

Vlada je 16. julija 2020 sprejela nekatere spremembe na področju cestninjenja vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg. Spremembe stopijo v veljavo s 1. septembrom 2020. Prvi cestninski razred, v katerega sodijo vozila z dvema ali tremi osmi in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, se bo razdelil. Za težka vozila z dvema osema bo uveden samostojen cestninski razred, v katerem bodo vozila na omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest plačevala za 10 odstotkov nižjo cestnino od cestnine za vozila s tremi osmi, in sicer 0,185346 EUR za kilometer prevozne razdalje (več informacij).

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Omejitev tovornih vozil v času turistične sezone

Od zadnjega vikenda v juniju pa do vključno prvega celega vikenda v septembru velja omejitev tovornih vozil nad 7,5 tone:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih avtocestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • na primorskih avtocestah: ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure. 

Vreme

Po podatkih ARSO bo prevladovalo spremenljivo vreme. Lahko se pojavijo krajevne nevihte, predvsem v nedeljo. Od ponedeljka do srede bo spremenljivo oblačno, konec naslednjega tedna se bo verjetnost za padavine zopet povečala.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj