Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 3. septembra 2020

27.08.2020

Z zaključkom počitnic v Sloveniji se vračajo bolj obremenjene jutranje in popoldanske prometne konice. Ker se počitnice zaključujejo tudi v večjem delu Evrope, pričakujemo več prometa od Hrvaške proti Avstriji in čakanje na mejnih prehodih, kjer ostaja nadzor prometa in potnikov.

Policija je posebej opozorila, da je na kontrolnih točkah med Slovenijo in Avstrijo tudi ta konec tedna, od petka do vključno nedelje, pričakovati poostreno vstopno kontrolo zaradi covida-19 na avstrijski strani. Za Karavanke in Ljubelj to pomeni možnost zastojev in v primeru zelo povečanega prometa tudi občasne zapore obeh predorov.

 

 

Predvidena dela in zapore

Gorenjska avtocesta

Ta in prihodnji teden bodo na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod v obeh smereh vožnje potekala pripravljalna dela na preplastitev smernega vozišča proti Ljubljani (več informacij).

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

Od petka, 28. avgusta 2020, od 17. ure do nedelje, 30. avgusta 2020, popoldan bo na odseku avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami proti Mariboru (na viaduktu Škedenj med predoroma Golo Rebro in Pletovarje) zaprt vozni pas zaradi glavnega pregleda objektov.

Od sobote, 29. avgusta 2020, od 10. ure do nedelje, 30. avgusta 2020, do 6. ure bo na območju priključka Celje center proti Mariboru zaprt prehitevalni pas zaradi sanacije dilatacije na vozišču.

Ljubljana in okolica

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnovo 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij). Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Predvidoma do 14. septembra 2020 bo zaprt priključek Murska Sobota iz smeri Lendave proti Mariboru, obvoz je urejen preko priključkov Lipovci in Vučja vas. V tem obdobju bo proti Mariboru zaprt tudi avtocestni bencinski servis Murska Sobota.

Primorska in kraška avtocesta

Do 2. septembra 2020, bo na območju razcepa Gabrk za ves promet zaprt krak razcepa, ki vodi iz smeri Kozine (Kopra) proti Sežani (Trstu) ter prehitevalni pas na odseku avtoceste A3 med razcepom Gabrk in priključkom Sežana vzhod proti Trstu. Ker zaradi popolne zapore prevoz vozil po avtocesti iz smeri Kopra proti Trstu ne bo mogoč, bo urejen obvoz po vzporednih državnih in lokalnih cestah. Za osebna vozila bo obvoz na izvozu priključka Divača voden do priključka Sežana vzhod, za tovorna vozila pa na izvozu priključka Divača do priključka Senožeče, kjer bo možen ponoven uvoz na avtocesto proti Sežani (Trstu).

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij).

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

S septembrom cenejša cestnina za težka dvoosna vozila

Vlada je 16. julija 2020 sprejela nekatere spremembe na področju cestninjenja vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg. Spremembe stopijo v veljavo s 1. septembrom 2020. Prvi cestninski razred, v katerega sodijo vozila z dvema ali tremi osmi in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, se bo razdelil. Za težka vozila z dvema osema bo uveden samostojen cestninski razred, v katerem bodo vozila na omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest plačevala za 10 odstotkov nižjo cestnino od cestnine za vozila s tremi osmi, in sicer 0,185346 EUR za kilometer prevozne razdalje (več informacij).

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Omejitev tovornih vozil v času turistične sezone

Od zadnjega vikenda v juniju pa do vključno prvega celega vikenda v septembru velja omejitev tovornih vozil nad 7,5 tone:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih avtocestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • na primorskih avtocestah: ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure. 

Vreme

Po podatkih ARSO se v petek popoldne ali zvečer obetajo krajevne nevihte. V soboto bo ob jugozahodnem vetru delno jasno in vroče le še v vzhodni Sloveniji. Nevihte se bodo predvidoma v noči na nedeljo razširile na vso Slovenijo. V nedeljo bo oblačno, deževno in občutno hladneje. V začetku prihodnjega tedna kaže na suho vreme s temperaturami okoli 20 °C.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj