Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 10. septembra 2020

03.09.2020

Z začetkom šolskega leta so se vrnile jutranje in popoldanske prometne konice. Pričakujemo več prometa od Hrvaške proti Avstriji in čakanje na mejnih prehodih, kjer ostaja nadzor prometa in potnikov.

Ta konec tedna bo na dolenjski avtocesti zaradi preplastitve na priključku Grosuplje vzhod odprt samo uvoz proti Novemu mestu, medtem ko bodo ostali trije kraki priključka zaprti za promet.

Med obsežnejšimi obnovami so aktualna dela na gorenjski avtocesti med Brezjami in priključkom Kranj zahod, na pomurski avtocesti med Mursko Soboto in Turniščem ter na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim.

 

 

Predvidena dela in zapore

Dolenjska avtocesta

V petek, 4. septembra 2020, bo od 9. ure dalje na priključku Grosuplje vzhod zaradi del zaprt izvoz iz smeri Novega mesta, od 14. ure dalje tudi uvoz proti Ljubljani, od 20. ure dalje pa še izvoz iz smeri Ljubljane. Navedeni trije kraki bodo ostali zaprti zaradi preplastitve vse do nedelje, 5. septembra 2020, do 20. ure. Obvoz bo urejen preko sosednjih priključkov, Grosuplje zahod (Cikava) oziroma Višnja Gora.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet proti Jesenicam poteka po dveh zoženih pasovih in proti Ljubljani po enem pasu zaradi pripravljalnih del na preplastitev smernega vozišča proti Ljubljani. Od ponedeljka, 7. septembra 2020, bo promet urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da bosta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa bo levi pas urejen po isti polovici avtoceste, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču.

Voznike opozarjamo, naj spremljajo prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstijo na pravilni prometni pas, ker ga potem ne bodo več mogli menjati. Kdor bo iz smeri Jesenic proti Ljubljani želel zapustiti avtocesto na razcepu Podtabor (Tržič) oziroma priključku Naklo, bo moral zapeljati po desnem pasu ob delovišču, v nasprotnem se bo moral z avtoceste izključiti na priključku Kranj zahod.

V nočeh med ponedeljkom in petkom (med 14. in 18. septembrom 2020) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

V četrtek in petek (3. in 4. september 2020) med 7. in 14. uro ter od petka, 4. septembra 2020, od 17. ure do sobote, 5. septembra 2020, do 17. ure bo na odseku avtoceste A1 med Dramljami in Slovenskimi Konjicami proti Mariboru na območju viadukta Slatina zaprt vozni pas zaradi pregleda viadukta.

V nedeljo, 6. septembra 2020, med 7. in 19. uro bo na odseku avtoceste A1 med Dramljami in Slovenskimi Konjicami proti Ljubljani na območju viadukta Škedenj zaprt vozni pas zaradi pregleda viadukta.

Od sobote, 5. septembra 2020, od 5.30 ure do ponedeljka, 7. septembra 2020, do 12. ure bo na odseku avtoceste A1 med priključkoma Celje center in Celje zahod proti Mariboru zaprt prehitevalni pas zaradi asfaltiranja vozišča.

Ljubljana in okolica

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij). Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Predvidoma do 14. septembra 2020 bo zaprt priključek Murska Sobota iz smeri Lendave proti Mariboru, obvoz je urejen preko priključkov Lipovci in Vučja vas. V tem obdobju bo proti Mariboru zaprt tudi avtocestni bencinski servis Murska Sobota.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij).

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

S septembrom cenejša cestnina za težka dvoosna vozila

Vlada je 16. julija 2020 sprejela nekatere spremembe na področju cestninjenja vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg. Spremembe so stopile v veljavo 1. septembra 2020. Prvi cestninski razred, v katerega sodijo vozila z dvema ali tremi osmi in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, se je razdelil. Za težka vozila z dvema osema je uveden samostojen cestninski razred, v katerem se vozila na omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest plačuje za 10 odstotkov nižja cestnina od cestnine za vozila s tremi osmi, in sicer 0,185346 EUR za kilometer prevozne razdalje (več informacij).

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Omejitev tovornih vozil v času turistične sezone

Od zadnjega vikenda v juniju pa do vključno prvega celega vikenda v septembru (5. in 6. september 2020) velja omejitev tovornih vozil nad 7,5 tone:

  • ob sobotah od 8. do 13. ure, na primorskih avtocestah od 6. do 16. ure,
  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • na primorskih avtocestah: ob nedeljah in dela prostih dnevih od 8. do 22. ure. 

Vreme

Po podatkih ARSO bo v soboto in nedeljo precej toplo. Temperature v notranjosti se bodo gibale okoli 25 30 °C, na Primorskem okoli 30 °C.

V ponedeljek bo še večinoma suho, nato se bodo v torek in sredo pojavljale občasne padavine, malo hladneje bo. V četrtek bo spet suho vreme.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj