Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 17. septembra 2020

10.09.2020

S šolskim letom so se vrnile jutranje in popoldanske prometne konice. Ob koncih tedna pričakujemo več prometa med urbanimi središči in turističnimi kraji ter med Hrvaško in Avstrijo. Na mejnih prehodih je pričakovati čakanje, ostaja tudi mejni nadzor prometa in potnikov.

Ta konec tedna bodo zaradi obnove vozišča zaprti priključek Grosuplje zahod (Cikava) proti Ljubljani (od petka popoldne do nedelje zvečer) ter na priključku Šentvid uvoz s Celovške ceste na gorenjsko avtocesto proti Kranju (v soboto) ter izvoz iz smeri Kranja na Celovško cesto (v nedeljo).

 

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljana in okolica

V soboto, 12. septembra 2020, med 5. in 24. uro bo na odseku avtoceste A2 med Šentvidom in Kosezami zaprt uvoz s Celovške ceste na avtocesto proti Kranju. V nedeljo, 13. septembra 2020, med 5. in 24. uro pa bo na istem odseku zaprt izvoz z avtoceste iz smeri Kranja na Celovško cesto. Dela so potrebna zaradi popravila udarnih jam, posedkov in mrežastih razpok vozišča.

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Dolenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 Grosuplje–Ivančna Gorica bo promet proti Novemu mestu v soboto, nedeljo in ponedeljek (12. 13. in 14. septembra 2020) med 7. in 19. uro urejen samo po enem pasu zaradi zamenjave betonskih varovalnih ograj v garancijskem roku.

Od petka, 11. septembra 2020, od 17. ure do nedelje, 13. septembra 2020, do 20. ure bo zaprt priključek Grosuplje zahod (Cikava) proti Ljubljani (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo) zaradi obnove vozišča. Obvoz bo urejen preko priključkov Grosuplje vzhod in Šmarje - Sap.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da sta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa je levi pas urejen po isti polovici avtoceste, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču.

Voznike opozarjamo, naj spremljajo prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstijo na pravilni prometni pas, ker ga potem ne bodo več mogli menjati. Kdor bo iz smeri Jesenic proti Ljubljani želel zapustiti avtocesto na razcepu Podtabor (Tržič) oziroma priključku Naklo, bo moral zapeljati po desnem pasu ob delovišču, v nasprotnem se bo moral z avtoceste izključiti na priključku Kranj zahod.

V nočeh med ponedeljkom in petkom (med 14. in 18. septembrom 2020) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

Od petka, 11. septembra 2020, od 22. ure do nedelje, 13. septembra 2020, do 17. ure bo na odseku avtoceste A1 med Celjem in Žalcem proti Mariboru zaprt prehitevalni pas zaradi krpanja vozišča.

Od sobote, 12. septembra 2020, od 1. ure do nedelje, 13. septembra 2020, do 17. ure bo na odseku avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico proti Mariboru zaprt vozni pas zaradi krpanja vozišča.

V soboto in nedeljo (12. in 13. september 2020) med 8. in 19. bo na odseku avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami proti Ljubljani (na območju viadukta Škedenj med predoroma Golo Rebro in Pletovarje) zaprt vozni pas zaradi glavnega pregleda objektov.

V obdobju do sobote, 11. septembra 2020, bodo na odsekih avtoceste A1 med Pesnico in Šentiljem zapore odstavnega pasu zaradi košnje trave.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij).

Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, trenutno sta tudi zaprta priključek Murska Sobota proti Mariboru ter avtocestni bencinski servis Murska Sobota sever (proti Mariboru). V soboto, 12. septembra 2020, po 7. uri se bo za promet odprl priključek Murska Sobota proti Mariboru, za promet pa se bo zaprl priključek Lipovci proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo). Prav tako se bo v soboto odprl bencinski servis Murska Sobota sever (proti Mariboru), urejen pa bo začasen prehod, ki bo omogočal dostop do počivališča in bencinskega servisa Murska Sobota jug (proti Lendavi) ter priključka Murska Sobota proti Lendavi.

Primorska avtocesta

V petek, 11. septembra 2020, bo na odseku avtoceste A1 med Srminom in Črnim Kalom proti Kopru (v predoru Dekani) zaprt vozni pas.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Zaprt je priključek Vogrsko proti Italiji (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje). Od 9. septembra 2020 do predvidoma 5. oktobra 2020 bo zaprt tudi izvoz s hitre ceste iz smeri Ajdovščine proti Vrtojbi, od 14. septembra 2020 do predvidoma 3. oktobra 2020 pa še bencinski servis Šempas v tej smeri.

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

S septembrom cenejša cestnina za težka dvoosna vozila

Vlada je 16. julija 2020 sprejela nekatere spremembe na področju cestninjenja vozil, katerih največja dovoljena masa presega 3.500 kg. Spremembe so stopile v veljavo 1. septembra 2020. Prvi cestninski razred, v katerega sodijo vozila z dvema ali tremi osmi in skupine vozil z dvema ali tremi osmi, se je razdelil. Za težka vozila z dvema osema je uveden samostojen cestninski razred, v katerem se vozila na omrežju slovenskih avtocest in hitrih cest plačuje za 10 odstotkov nižja cestnina od cestnine za vozila s tremi osmi, in sicer 0,185346 EUR za kilometer prevozne razdalje (več informacij).

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Omejitev prometa vozil nad 7,5 tone

V skladu z Odredbo o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji velja za tovorna vozila in skupine vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone, omejitev prometa v naslednjih dneh:

  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih od 8. do 21. ure,
  • v petek pred veliko nočjo od 14. do 21. ure. 

Vreme

Po podatkih ARSO bo prevladovalo sončno vreme, le v nedeljo bo več oblačnosti. V notranjosti bo zjutraj in del dopoldneva nekaj megle ali nizke oblačnosti. Najvišje dnevne temperature bodo predvsem v notranjosti malo nad 25 °C. Na Primorskem bo ob šibki burji okrog 30 °C.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj