Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 24. septembra 2020

17.09.2020

Zjutraj in del dopoldneva se ponekod zadržuje megla. Poleg običajnih jutranjih in popoldanskih prometnih konic bo na podaljšanje potovalnih časov vplivalo tudi pričakovano čakanje na mejnih prehodih, kjer ostaja nadzor prometa in potnikov.

Na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet v obeh smereh poteka po dveh zoženih pasovih. Na pomurski avtocesti med Vučjo vasjo in Gančani promet poteka po eni polovici ceste dvosmerno, enaka prometna ureditev je tudi na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim; ta bo med priključkoma Selo in Šempeter pri Gorici zaradi prestavitve zapore (betonske ločilne ograje) na drugo polovico hitre ceste zaprta v obeh smereh od sobote, 19. septembra 2020, od 5. ure zjutraj do nedelje, 20. septembra 2020, predvidoma najpozneje do 12. ure, obvoz bo urejen po vzporedni cesti.

 

 

Predvidena dela in zapore

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da sta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa je levi pas urejen po isti polovici avtoceste, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču.

Voznike opozarjamo, naj spremljajo prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstijo na pravilni prometni pas, ker ga potem ne bodo več mogli menjati. Kdor bo iz smeri Jesenic proti Ljubljani želel zapustiti avtocesto na razcepu Podtabor (Tržič) oziroma priključku Naklo, bo moral zapeljati po desnem pasu ob delovišču, v nasprotnem se bo moral z avtoceste izključiti na priključku Kranj zahod.

V nočeh med ponedeljkom in petkom (med 14. in 18. septembrom 2020) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Ljubljana in okolica

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Dolenjska avtocesta

Od ponedeljka, 21. septembra 2020, do srede, 30. septembra 2020, bo na odseku avtoceste A2 med Bičem in priključkom Trebnje zahod proti Ljubljani promet potekal le po prehitevalnem pasu zaradi sanacije viadukta Ponikve.

Štajerska avtocesta

V četrtek, 17. septembra 2020, med 7.30 in predvidoma 18. uro bo promet na delu odseka avtoceste A1 med Pesnico in Šentiljem proti Avstriji (na območju viadukta Kresnica) potekal le po enem pasu.

Do sobote, 19. septembra 2020, bo na delu odseka med Dragučovo in Pesnico proti Avstriji med 7.30 in predvidoma 15. uro promet zaradi del urejen samo po prehitevalnem pasu.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij).

Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Za promet je odprt priključek Murska Sobota proti Mariboru, zaprt pa je priključek Lipovci proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo). Odprt je bencinski servis in počivališče za tovorna vozila na počivališču Murska Sobota sever (proti Mariboru). Urejen je tudi začasen prehod, ki omogoča dostop do počivališča in bencinskega servisa Murska Sobota jug (proti Lendavi) ter priključka Murska Sobota proti Lendavi.

V obdobju do sobote, 19. septembra 2020, bodo na odseku avtoceste A5 med Dragučovo in Lenartom zapore odstavnega pasu zaradi košnje trave.

Primorska avtocesta

Od ponedeljka, 21. septembra 2020, bo na odseku avtoceste A1 med Srminom in Črnim Kalom (v predoru Dekani) proti Kopru predvidoma do 28. septembra 2020 zaprt prehitevalni pas zaradi nadgradnje hidrantnega omrežja v predoru. Med predvidoma 28. septembrom 2020 in 22. oktobrom 2020 pa bosta zaradi navedenih del v predoru Dekani zaprta prehitevalna pasova v obe smeri, proti Kopru in proti Ljubljani.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Zaprt je priključek Vogrsko proti Italiji (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje). Do predvidoma 5. oktobra 2020 bo zaprt tudi izvoz s hitre ceste iz smeri Ajdovščine proti Vrtojbi, od 14. septembra 2020 do predvidoma 3. oktobra 2020 pa še bencinski servis Šempas v tej smeri.

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

Pozornost naj bo na cesti

V teh dneh se slovenska policija pridružuje vseevropski akciji z naslovom Pozornost naj bo na cesti (v angleščini Focus on the road), ki jo koordinira evropska mreža prometnih policij ROADPOL in je namenjena ozaveščanju voznikov o nevarnosti uporabe mobilnih telefonov med vožnjo.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Vreme

Po podatkih ARSO bo v četrtek spremenljivo oblačno s krajevnimi plohami in nevihtami. Pričakujemo lahko jutranjo meglo. Ob Jadranu bo sončno, znova se bo okrepila burja. V nedeljo in ponedeljek bo večinoma sončno in suho vreme. Od torka do petka kaže na večjo verjetnost za padavine predvsem v zahodni polovici države. Najvišje dnevne temperature bodo večinoma okoli 25 °C.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj