Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 1. oktobra 2020

24.09.2020

Poleg običajnih jutranjih in popoldanskih prometnih konic bo na podaljšanje potovalnih časov vplival tudi začetek študijskega leta. Na mejnih prehodih je zaradi nadzora prometa in potnikov še naprej pričakovano čakanje.

Zjutraj in del dopoldneva se ponekod zadržuje megla, ki zmanjšuje vidljivost udeležencev v prometu in lahko prihaja do prometnih nesreč zaradi naleta. Zaradi vse krajšega dneva in slabše vidljivosti  priporočamo še posebno pazljivost na cesti, zmanjšanje hitrosti, povečanje varnostne razdalje in uporabo meglenk. 

Na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet v obeh smereh zaradi obsežnejših obnovitvenih del poteka po dveh zoženih pasovih; od nedelje, 27. septembra 2020, do ponedeljka, 5. oktobra 2020, bosta v razcepu Podtabor (Tržič) zaprta uvoz na avtocesto proti Ljubljani in izvoz z nje v tej smeri. Na pomurski avtocesti med Vučjo vasjo in Gančani promet poteka po eni polovici ceste dvosmerno, enaka prometna ureditev je tudi na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim.

Predvidena dela in zapore

Štajerska avtocesta

Od petka, 25. septembra, od polnoči do nedelje, 27. septembra, do 19. ure bo na odseku avtoceste A1 proti Mariboru zaprt izvoz in uvoz Slovenska Bistrica sever zaradi nujnih vzdrževalnih del (krpanje vozišča). Obvoz bo urejen prek priključka Slovenska Bistrica jug. 

Od petka, 25. septembra, od 17. ure do nedelje, 27. septembra do 19. ure  bosta na odseku avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami proti Ljubljani izmenično zaprta vozni in prehitevalni pas zaradi glavnih pregledov objekta Škedenj II in hrapavljenja vozišča v predorih.

Od sobote, 26. septembra, od 7.30. ure do nedelje, 27. septembra do 19. ure no na odseku avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico v smeri Maribora zaprt vozni pas zaradi investicijskih del. V soboto, 26. septembra, od 9. ure do 19. ure bo na istem odseku v smeri Ljubljane zaprt prehitevalni pas.  

V nedeljo, 27. septembra bo od predvidoma 7. ure do 17.30. ure na odseku avtoceste A1 zaprt uvoz Šempeter proti Ljubljani zaradi intervencijskih del. Od predvidoma 5. ure do 17.30 ure bo na tem odseku zaprt vozni in pospeševalni pas. Obvoz zaradi zaprtja priključka Šempeter bo proti Ljubljani urejen po vzporedni državni cesti.  

Dolenjska avtocesta

Predvidoma do 30. septembra 2020 na odseku avtoceste A2 med Bičem in priključkom Trebnje vzhod proti Ljubljani promet poteka le po prehitevalnem pasu zaradi sanacije viadukta Ponikve.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da sta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa je levi pas urejen po prometnem pasu avtoceste proti Jesenicam, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču. Od nedelje, 27. septembra 2020, do ponedeljka, 5. oktobra 2020, bosta v razcepu Podtabor (Tržič) zaprta uvoz na avtocesto proti Ljubljani in izvoz z nje v tej smeri.

Voznike opozarjamo, naj spremljajo prometno signalizacijo in se pravočasno razvrstijo na pravilni prometni pas, ker ga kasneje ne bodo več mogli menjati. Vozniki, ki želijo avtocesto iz smeri Jesenic proti Ljubljani zapustiti na razcepu Podtabor (Tržič) ali na priključku Naklo, morajo zapeljati na desni pas ob delovišču (smerno vozišče proti Ljubljani), v nasprotnem primeru se bodo lahko z avtoceste izključili šele na priključku Kranj zahod.

Na odseku avtoceste A2 med priključkoma Lesce in Brezje proti Ljubljani je promet zaradi preplastitve cestišča viaduktov Zgoša in Dobruša v okviru prve faze del urejen po dveh zoženih pasovih, zaprt je prehitevalni pas. V drugi fazi, od predvidoma ponedeljka, 28. septembra 2020, pa bosta zaprta vozni in odstavni pas, promet bo predvidoma do četrtka, 1. oktobra 2020, potekal po prehitevalnem pasu.

Na priključku Jesenice zahod (Hrušica) bo v torek, 29. septembra 2020, med 7. in 22. uro zaradi obnove vozišča zaprt uvoz na avtocesto A2 proti predoru Karavanke / Avstriji. 

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Primorska avtocesta

Do 22. oktobra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Srminom in Črnim Kalom (v predoru Dekani) promet proti LJubljani in proti Kopru urejen samo po enem pasu zaradi nadgradnje hidrantnega omrežja v predoru. Zaradi zapor prehitevalnih pasov bodo v obeh ceveh predora Dekani možni le prevozi širine do 3,5 metra. Izredni prevozi širine do 4,5 metra bodo ob predhodni najavi omogočeni v nočeh na petek.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij).

Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Za promet je odprt priključek Murska Sobota proti Mariboru, zaprt pa je priključek Lipovci proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo). Odprt je bencinski servis in počivališče za tovorna vozila na počivališču Murska Sobota sever (proti Mariboru). Urejen je tudi začasen prehod, ki omogoča dostop do počivališča in bencinskega servisa Murska Sobota jug (proti Lendavi) ter priključka Murska Sobota proti Lendavi.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Zaprt je priključek Vogrsko proti Italiji (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje).

Ljubljana in okolica

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Obalna hitra cesta

Do 30. septembra 2020 bo na hitri cesti H6 zaprt uvozni krak priključka Slavček v smeri proti Izoli. Zapora je izvedena zaradi povečanja pretočnosti na hitri cesti H5, v Kopru in na glavni cesti G1-11 v času turistične sezone.

 

Koristne informacije

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

 

Vreme

Po podatkih ARSO se do četrtka, 1. oktobra obeta spremenljivo vreme z jutranjo meglo. Do petka je verjetnost padavin večja predvsem v zahodni polovici države.

V soboto bo dež postopoma ponehal, v nedeljo bo sprva delno jasno s hladnim in meglenim jutrom. Čez dan se bo znova pooblačilo, popoldne bo ponekod deževalo.

V ponedeljek bodo sprva na zahodu še padavine, drugod bodo že ponehale. V torek in sredo pričakujemo večinoma suho vreme. V drugi polovici tedna se bo verjetnost za padavine na zahodu znova nekoliko povečala, najvišja temperatura bodo po nižinah okoli 20 °C.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj