Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 8. oktobra 2020

01.10.2020

Poleg običajnih jutranjih in popoldanskih prometnih konic lahko na podaljšanje potovalnih časov vplivajo tudi občasno poslabšano vreme (megla, dež), nekoliko povečan promet zaradi začetka študijskega leta ter pričakovano čakanje na mejnih prehodih, kjer ostaja nadzor prometa in potnikov.

Na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet v obeh smereh poteka po dveh zoženih pasovih, predvidoma do sobote dopoldne, 3. oktobra 2020, bo zaprt priključek Podtabor proti Ljubljani, obvoz bo do takrat urejen preko priključkov Brezje in Naklo. Od nedelje, 4. oktobra 2020, pa bo proti Ljubljani predvidoma do 11. oktobra 2020 zaprt priključek Naklo, obvoz bo urejen čez priključek Kranj zahod.

Na pomurski avtocesti med Vučjo vasjo in Gančani promet poteka dvosmerno po eni polovici ceste, enaka prometna ureditev je tudi na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim.

 

 

Predvidena dela in zapore

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Radovljico in priključkom Kranj zahod promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da sta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa je levi pas urejen po isti polovici avtoceste, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču (več informacij). Predvidoma do sobote, 3. oktobra 2020, bo zaprt priključek Podtabor proti Ljubljani (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo v tej smeri, obvoz bo urjen preko priključkov Brezje in Naklo). Od nedelje zjutraj, 4. oktobra 2020, bo proti Ljubljani zaprt priključek Naklo (izvoz z avtoceste in uvoz nanjo v tej smeri), obvoz bo predvidoma do 11. oktobra 2020 urejen preko priključka Kranj zahod.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

Na odseku avtoceste A1 med Dramljami in Slovenskimi Konjicami proti Mariboru bo promet na razdalji 1 km od sobote, 3. oktobra 2020, od 1. ure zjutraj do nedelje, 4. oktobra 2020, predvidoma do 19. ure urejen samo po voznem pasu, saj bo prehitevalni zaprt zaradi preplastitve.

Na odseku avtoceste A1 med Framom in Slovensko Bistrico proti Ljubljani bo promet na razdalji 400 metrov od sobote, 3. oktobra 2020, od 7.30 ure zjutraj do nedelje, 4. oktobra 2020, do 19. ure urejen samo po prehitevalnem pasu, saj bo prehitevalni pas zaprt zaradi del (izvedba vrtin v okviru raziskave vozišča za načrtovano obnovo). V tem času bo na drugi polovici avtoceste, proti Mariboru, zaradi navedenih del zaprt prehitevalni pas, promet bo na razdalji 300 metrov urejen po voznem pasu, in sicer med 10. in predvidoma 15. uro.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij).

Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Za promet je odprt priključek Murska Sobota proti Mariboru, zaprt pa je priključek Lipovci proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo). Odprt je bencinski servis in počivališče za tovorna vozila na počivališču Murska Sobota sever (proti Mariboru). Urejen je tudi začasen prehod, ki omogoča dostop do počivališča in bencinskega servisa Murska Sobota jug (proti Lendavi) ter priključka Murska Sobota proti Lendavi.

Od ponedeljka, 5. oktobra 2020, bo zaprt priključek Murska Sobota proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo), odprt bo priključek Lipovci proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo), zaprto pa bo počivališče Murska Sobota jug (proti Lendavi), vključno z bencinskim servisom in servisno cesto.

Primorska avtocesta

Predvidoma do 22. oktobra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Srminom in Črnim Kalom (v predoru Dekani) promet proti Ljubljani in proti Kopru urejen samo po enem pasu zaradi nadgradnje hidrantnega omrežja v predoru. Zaradi zapor prehitevalnih pasov bodo v obeh ceveh predora Dekani možni le prevozi širine do 3,5 metra. Izredni prevozi širine do 4,5 metra bodo ob predhodni najavi omogočeni v nočeh na petek.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Predvidoma do 10. oktobra 2020 bo zaprt priključek Vogrsko proti Italiji (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje), obvoz je možen preko priključkov Selo ali Šempeter pri Gorici.

Ljubljana in okolica

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

 

Koristne informacije

Sferična snemanja vozišča

V teh dneh po različnih delih avtocestnega omrežja poteka lasersko skeniranje in sferično fotografiranje vozišča. Točne lokacije in termini so objavljeni na spletni strani Dars. Vsa sferična snemanja so odvisna od vremenskih razmer, v območjih izvajanja snemanj pa bo promet upočasnjen, s hitrostjo 80 km/h.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Podrobnosti o prestopu Hrvaške meje so na voljo tukaj. Podjetje Hrvatske Autoceste je v času pandemije koronavirusa izdalo tudi digitalno zloženko z informacijami o varnem potovanju po Hrvaški. Ker se večina obiskovalcev Republike Hrvaške pripelje z avtomobilom, je poudarek na informacijah o načrtovanju potovanja, brezkontaktnem plačilu cestnine in opozarjanju na varnostne ukrepe.

Omejitev tovornega prometa

Po Odredbi o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Uradni list RS 75/11) velja v naslednjih dneh omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone:

  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih med 8. in 21. uro ter
  • v petek pred veliko nočjo med 14. in 21. uro.

Vreme

Po podatkih ARSO se obeta spremenljivo vreme z jutranjo meglo. Občasno bo deževalo. Prevladoval bo jugozahodni veter, ob morju jugo.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj