Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 15. oktobra 2020

08.10.2020

Poleg običajnih jutranjih in popoldanskih prometnih konic lahko na podaljšanje potovalnih časov vplivajo tudi občasno poslabšano vreme (megla, dež). Zaradi slabega vremena bo tudi zmanjšana vidljivost, zato opozarjamo voznike na previdno vožnjo. Pričakovati je čakanje na mejnih prehodih, kjer ostaja nadzor prometa in potnikov.

Na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet v obeh smereh poteka po dveh zoženih pasovih, zaprt je priključek Naklo proti Ljubljani, obvoz je urejen čez priključek Kranj zahod. Med Radovljico in Brezjem proti Ljubljani promet poteka po zoženih pasovih ob omejitvi hitrosti na 60 km/h.

Na pomurski avtocesti med Vučjo vasjo in Gančani promet poteka dvosmerno po eni polovici ceste, enaka prometna ureditev je tudi na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim; zaradi prestavitve zapore bo odsek med Selom in Šempetrom pri Gorici zaprt v obe smeri od petka, 9. oktobra 2020, od 17. ure do nedelje, 11. oktobra 2020, do poznopopoldanskih ur, ko bo promet urejen dvosmerno po že obnovljeni polovici hitre ceste.

 

 

Predvidena dela in zapore

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da sta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa je levi pas urejen po isti polovici avtoceste, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču. Zaprt je priključek Naklo proti Ljubljani (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo v tej smeri), obvoz je urejen čez priključek Kranj zahod. Dela so predvidena do 11. oktobra 2020, vendar je njihov zaključek odvisen od vremenskih razmer.

Na odseku avtoceste A2 med Radovljico in Brezjem proti Ljubljani velja omejitev 60 km/h zaradi ostanka zrn na cestišču, ki so posledice posebne tehnologije preplastitve. Voznike pozivamo, naj spoštujejo omejitev hitrosti in ohranjajo varnostno razdaljo 50 metrov, saj lahko zrna na cestišču poškodujejo vozilo. Posebej previdni naj bodo motoristi.

V nočeh med ponedeljkom in petkom (med 12. in 16. oktobrom) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

V soboto, 10. oktobra 2020, med 13. in 18. uro bo na odseku štajerske avtoceste med Krtino in Domžalami promet potekal le po prehitevalnem pasu zaradi zagotavljanja ustreznega varovanja ob meritvah gospodarske javne infrastrukture z georadarjem in lokatorji podzemnih vodov. Občasno je mogoč upočasnjen in oviran promet.

Ljubljana in okolica

V nočeh med ponedeljkom in petkom (od 12. do 16. oktobra 2020) med 20. in 5. uro bo zaprta cev predora Šentvid iz smeri Kranja proti Ljubljani zaradi vzdrževalnih del (pranje bočnih drenaž in sredinske kanalizacije). Obvoz bo urejen po severni ljubljanski obvoznici in Celovški cesti.

Na južni ljubjanski obvoznici A1 bo promet med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska cesta) in razcepom Malence proti Dolenjski urejen samo po prehitevalnem pasu, saj bo vozni zaradi popravila vozišča zaprt od petka, 9. oktobra 2020, od 20. ure do sobote, 10. oktobra 2020, do 24. ure. V tem času bo na priključku Ljubljana jug (Dolenjska cesta) zaprt uvoz na avtocesto proti Dolenjski. Obvoz bo urejen preko priključka Ljubljana Rudnik (Peruzzijeva). 

Predvidoma do sredine oktobra 2020 bo na odsekih južne ljubljanske obvoznice A1 in dolenjske avtoceste A2 med priključkom Ljubljana jug (Dolenjska c.) in Šmarjem - Sapom vzpostavljena zapora odstavnega pasu zaradi graditve suhega zadrževalnika Malence. Odstavna pasova bosta tako na krajši razdalji zaprta po izvozu iz predora Debeli hrib iz smeri Grosuplja proti Ljubljani ter na drugi polovici avtoceste, od uvoza Ljubljana jug (Dolenjska c.) proti predoru Debeli hrib oz. Grosuplju. Zapori odstavnih pasov sta potrebni zaradi omogočitve varnega uvoza na gradbišče oz. izvoza z njega.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Mursko Soboto in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij).

Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Za promet je zaprt priključek Murska Sobota proti Ljubljani (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo), vnovič pa je odprt priključek Lipovci proti Lendavi. Zaprto je tudi počivališče Murska Sobota jug (proti Lendavi), vključno z bencinskim servisom in servisno cesto.

Primorska avtocesta

Predvidoma do 22. oktobra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Srminom in Črnim Kalom (v predoru Dekani) promet proti Ljubljani in proti Kopru urejen samo po enem pasu zaradi nadgradnje hidrantnega omrežja v predoru. Zaradi zapor prehitevalnih pasov bodo v obeh ceveh predora Dekani možni le prevozi širine do 3,5 metra. Izredni prevozi širine do 4,5 metra bodo ob predhodni najavi omogočeni v nočeh na petek.

Na odseku avtoceste A1 med Senožečami in Gabrkom bo na priključku Senožeče zaradi nujnih vzdrževalnih del od petka, 9. oktobra 2020, od 21. ure do sobote, 10. oktobra 2020, do 5. ure zjutraj zaprt izvoz z avtoceste v smeri Postojne (Ljubljane). Obvoz bo mogoč preko priključkov Divača, Sežana vzhod ali Razdrto.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Predvidoma do 10. oktobra 2020 bo zaprt priključek Vogrsko proti Italiji (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje), obvoz je možen preko priključkov Selo ali Šempeter pri Gorici.

 

Koristne informacije

Sferična snemanja vozišča

V teh dneh po različnih delih avtocestnega omrežja poteka lasersko skeniranje in sferično fotografiranje vozišča. Točne lokacije in termini so objavljeni na spletni strani Dars. Vsa sferična snemanja so odvisna od vremenskih razmer, v območjih izvajanja snemanj pa bo promet upočasnjen, s hitrostjo 80 km/h.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Omejitev tovornega prometa

Po Odredbi o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Uradni list RS 75/11) velja v naslednjih dneh omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone:

  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih med 8. in 21. uro ter
  • v petek pred veliko nočjo med 14. in 21. uro.

Vreme

Po podatkih ARSO se obeta spremenljivo vreme z jutranjo meglo. Občasno bo deževalo.

V nedeljo kaže na oblačno, deževno in občutno hladnejše vreme. Meja sneženja se bo ob močnejših padavinah spustila do nadmorske višine okoli 700 m. Prehod hladne fronte bo pospremil okrepljen severovzhodni veter, na Primorskem zmerna do močna burja. Temperature se bodo v nedeljo čez dan gibale okoli 5 °C.

V ponedeljek popoldne ali v noči na torek se spet obetajo padavine. Takrat se bo meja sneženja morda spustila še za kakšnih sto metrov nižje kot v nedeljo.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj