Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 22. oktobra 2020

16.10.2020

Od petka zvečer do ponedeljka zjutraj bo zaprta štajerska avtocesta med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani, obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti.

Na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet v obeh smereh poteka po dveh zoženih pasovih. Na pomurski avtocesti med Vučjo vasjo in Gančani promet poteka dvosmerno po eni polovici ceste, enaka prometna ureditev je tudi na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim.

Pričakovati je čakanje na mejnih prehodih, kjer ostaja nadzor prometa in potnikov.

 

 

Predvidena dela in zapore

Štajerska avtocesta

Od petka, 16. oktobra 2020, od 21. ure do ponedeljka, 19. oktobra 2020, do 5. ure bo popolna zapora odsekov avtoceste A1 med Vranskim in Blagovico proti Ljubljani zaradi sanacijskih in rednih vzdrževalnih del ter glavnih pregledov predorov. Delno bodo zaprti tudi priključki Vransko (uvoz proti Ljubljani), Trojane (uvoz in izvoz v smeri proti Ljubljani ter uvoz proti Mariboru) in Blagovica (izvoz v smeri proti Ljubljani). Obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti.

Od sobote, 17. oktobra 2020, od 6. ure do nedelje, 18. oktobra 2020, do 18. ure bo na odseku avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami proti Mariboru (med viaduktom Slatina in predorom Pletovarje) zaprt prehitevalni pas.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da sta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa je levi pas urejen po isti polovici avtoceste, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču.

V nočeh med ponedeljkom in četrtkom (med 19. in 22. oktobrom) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Vučjo vasjo in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij).

Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Za promet je zaprt priključek Murska Sobota proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo), vnovič pa je odprt priključek Lipovci proti Lendavi. Zaprto je tudi počivališče Murska Sobota jug (proti Lendavi), vključno z bencinskim servisom in servisno cesto.

V ponedeljek, 19. oktobra 2020, se bodo po 12. uri začela pripravljalna dela za začetek odstranjevanja cestninske postaje Dragotinci. V prvi fazi, ki bo trajala do 27. novembra 2020, bo ves promet na odseku med Svetim Jurijem ob Ščavnici in Vučjo vasjo preusmerjen na polovico avtoceste (smerno vozišče proti Mariboru), kjer bo potekal po enem pasu v vsako smer vožnje. V območju delovne zapore bo hitrost omejena na 60 km/h.

Primorska avtocesta

V soboto, 17. oktobra 2020, od 12. ure dalje ter v nedeljo, 18. oktobra 2020, ves dan bo na odseku avtoceste A1 med Brezovico in Vrhniko zaradi del promet v obe smeri vožnje potekal po enem pasu.

Predvidoma do 22. oktobra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Srminom in Črnim Kalom (v predoru Dekani) promet proti Ljubljani in proti Kopru urejen samo po enem pasu zaradi nadgradnje hidrantnega omrežja v predoru. Zaradi zapor prehitevalnih pasov bodo v obeh ceveh predora Dekani možni le prevozi širine do 3,5 metra. Izredni prevozi širine do 4,5 metra bodo ob predhodni najavi omogočeni v nočeh na petek.

Kraška avtocesta

V noči s sobote na nedeljo (17. in 18. oktober) bo med 21. in 5. uro popolna zapora odseka avtoceste A3 med Gabrkom in Sežano proti Italiji, v noči z nedelje na ponedeljek (18. in 19. oktober) pa prav tako med 21. in 5. uro popolna zapora odseka avtoceste A3 med Gabrkom in Sežano proti Ljubljani/Kopru zaradi izvajanja glavnega pregleda predora Tabor. Zaprta bosta tudi priključka Sežana vzhod in Sežana zahod, promet bo preusmerjen na vzporedno cesto.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Predvidoma do 10. oktobra 2020 bo zaprt priključek Vogrsko proti Italiji (tako uvoz na avtocesto kot izvoz z nje), obvoz je možen preko priključkov Selo ali Šempeter pri Gorici.

Ljubljana in okolica

V noči s torka na sredo (20. in 21. oktober 2020) bo med 20. in 5. uro zjutraj na avtocesti A2 zaradi vzdrževalnih del v predoru Šentvid zaprt odsek  med priključkom Ljubljana Šentvid in razcepom Koseze iz smeri Kranja proti Ljubjani, zaprta bo tudi priključna cev s Celovške ceste (iz smeri Medvod). Obvoz bo urejen s preusmeritvijo prometa čez priključek Ljubljana Šentvid na Celovško cesto in severno ljubljansko obvoznico H3.

V nočeh s srede na četrtek in s četrtka na petek (21. in 22. oktober ter 22. in 23. oktober 2020) bo med 20. in 5. uro zjutraj zaradi vzdrževalnih del v predoru Šentvid zaprt odsek avtoceste A2 med razcepom Koseze in priključkom Ljubljana Šentvid proti Kranju. Obvoz bo urejen s preusmeritvijo prometa na severno ljubljansko obvoznico H3, čez priključek Ljubljana sever na Celovško cesto ter prek priključka Ljubljana Šentvid nazaj na gorenjsko avtocesto.

Koristne informacije

Zapora na avstrijski avtocesti

Od petka, 16. oktobra 2020, od 22. ure do ponedeljka, 19. oktobra 2020, do 5. ure bo zaradi del v obe smeri zaprta avstrijska avtocesta A9 Šentilj–Gradec med Kalsdorfom in Wildonom.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Najnovejši ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, ki omejujejo potovanje med regijami, so objavljeni tukaj.

Omejitev tovornega prometa

Po Odredbi o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Uradni list RS 75/11) velja v naslednjih dneh omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone:

  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih med 8. in 21. uro ter
  • v petek pred veliko nočjo med 14. in 21. uro.

Vreme

Po podatkih ARSO se obeta spremenljivo vreme z jutranjo meglo. Občasno bo deževalo. V soboto bo še dokaj oblačno s krajevnimi padavinami. Na Primorskem se obeta burja in več sonca.

Od nedelje do torka je predvideno sončno vreme. Ob koncu obdobja pa bo več oblačnosti na zahodu, predvsem v hribovitem svetu bo občasno tudi deževalo. Pihal bo jugozahodni veter.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj