Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 29. oktobra 2020

22.10.2020

V noči na torek bo zaprt odsek primorske avtoceste med Kozino in Kastelcem, v noči na sredo pa odsek med Črnim Kalom in Srminom. Na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet v obeh smereh poteka po dveh zoženih pasovih. Na pomurski avtocesti med Vučjo vasjo in Gančani promet poteka dvosmerno po eni polovici ceste, enaka prometna ureditev je tudi na vipavski hitri cesti med Selom in Vogrskim.

Poleg običajnih jutranjih in popoldanskih prometnih konic lahko na podaljšanje potovalnih časov vplivajo tudi občasno poslabšano vreme (megla, dež). Zaradi slabega vremena bo tudi zmanjšana vidljivost, zato opozarjamo voznike na previdno vožnjo. Pričakovati je čakanje na mejnih prehodih, kjer ostaja nadzor prometa in potnikov.

 

 

Predvidena dela in zapore

Primorska avtocesta

V noči s ponedeljka na torek (26. in 27. oktober 2020) med 21. in 5. uro bo popolna zapora odseka avtoceste A1 med Kozino in Kastelcem, v noči s torka na sredo (27. in 28. oktober 2020) pa popolna zapora odseka med Črnim Kalom in Srminom zaradi nadgradnje hidrantnega omrežja v predorih Kastelec in Dekani. Obvozi bodo urejeni po vzporedni regionalni cesti.

Predvidoma do 22. oktobra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Srminom in Črnim Kalom (v predoru Dekani) promet proti Ljubljani in proti Kopru urejen samo po enem pasu zaradi nadgradnje hidrantnega omrežja v predoru. Zaradi zapor prehitevalnih pasov bodo v obeh ceveh predora Dekani možni le prevozi širine do 3,5 metra. Izredni prevozi širine do 4,5 metra bodo ob predhodni najavi omogočeni v nočeh na petek.

Predvidoma do 22. oktobra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Kozino in Kastelcem proti Kopru (med počivališčem Ravne in predorom Kastelec) zaprt vozni pas zaradi asfaltiranja vozišča.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod promet poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da sta na smernem vozišču proti Jesenicam dva pasova, proti Ljubljani pa je levi pas urejen po isti polovici avtoceste, desni pa po drugi polovici avtoceste (smernem vozišču proti Ljubljani) ob delovišču.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

Od petka, 23. oktobra 2020, od 18.30 ure do sobote, 24. oktobra 2020, do 12. ure bodo na odseku avtoceste A1 med Slovenskimi Konjicami in Dramljami proti Ljubljani (v predorih Golo Rebro in Pletovarje) potekala dela na različnih prometnih pasovih.

Pomurska avtocesta

Predvidoma do 30. oktobra bo potekala obnova 11,2 km smernih vozišč pomurske avtoceste na odsekih med Vučjo vasjo in Turniščem. Poleg avtoceste bodo obnovljeni tudi objekti na njej ter priključka Murska Sobota in Lipovci (več informacij).

Promet poteka po polovici avtoceste, kjer je urejen po enem pasu v vsako smer vožnje. Za promet je zaprt priključek Murska Sobota proti Lendavi (tako izvoz z avtoceste kot uvoz nanjo), odprt pa je priključek Lipovci proti Lendavi. Zaprto je tudi počivališče Murska Sobota jug (proti Lendavi), vključno z bencinskim servisom in servisno cesto.

Promet na odseku avtoceste A5 med Svetim Jurijem ob Ščavnici in cestninsko postajo Dragotinci je zaradi del odstranjevanja cestninske postaje preusmerjen na polovico avtoceste (smerno vozišče proti Mariboru), kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje. V območju delovne zapore je hitrost omejena na 60 km/h. Ob posebnem dovoljenju in dogovoru z vodjo Avtocestne baze Murska Sobota se lahko skozi delovno zaporo izjemoma opravi izredni prevoz do skupne širine 3,20 m.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Zaprt je priključek Vogrsko (uvoz na avtocesto in izvoz z nje v smeri proti razcepu Nanos ter uvoz na avtocesto proti Italiji), obvoz je možen preko priključkov Selo ali Šempeter pri Gorici.

Ljubljana in okolica

Do petka, 23. oktobra 2020, bo v nočnem času med 21. in 8. uro na odseku vzhodne ljubljanske obvoznice A1 med Bizovikom in razcepom Malence v pokritem vkopu Strmec v smeri proti Malencam zaradi del promet potekal po enem prometnem pasu.

Od ponedeljka, 26. oktobra 2020, do nedelje, 1. novembra 2020, pa bodo v nočnem času med 21. in 4.30 uro dela v pokritem vkopu Strmec potekala v obratni smeri, proti Bizoviku. Promet bo v tem času potekal po dveh prometnih pasovih.

Pred izvedbo izrednih prevozov skozi pokriti vkop Strmec v času delovnih zapor je obvezno preveriti prevoznost in se o morebitnih potrebnih ukrepih dogovoriti z vodjo vzdrževanja Avtocestne baze Ljubljana.

V noči s četrtka na petek (22. in 23. oktober 2020) bo med 20. in 5. uro zjutraj zaradi vzdrževalnih del v predoru Šentvid zaprt odsek avtoceste A2 med razcepom Koseze in priključkom Ljubljana Šentvid proti Kranju. Obvoz bo urejen po severni ljubljanski obvoznici in Celovški cesti.

 

Koristne informacije

Tretja razvojna os – sever

Na območju Gaberk so stekla prva gradbena dela na severnem delu tretje razvojne osi (več informacij).

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Najnovejši ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, ki omejujejo potovanje med regijami, so objavljeni tukaj.

Omejitev tovornega prometa

Po Odredbi o omejitvi prometa na cestah v Republiki Sloveniji (Uradni list RS 75/11) velja v naslednjih dneh omejitev prometa tovornih vozil in skupin vozil, katerih največja dovoljena masa presega 7,5 tone:

  • ob nedeljah, praznikih in dela prostih dnevih med 8. in 21. uro ter
  • v petek pred veliko nočjo med 14. in 21. uro.

Vreme

Po podatkih ARSO se obeta spremenljivo vreme z jutranjo meglo. Proti koncu tedna bo občasno deževalo.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj