Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 12. novembra 2020

05.11.2020

Zjutraj in del dopoldneva se ponekod zadržuje megla. Zaradi občasnega slabega vremena (megla, dež) se lahko podaljša potovalni čas, prav tako je zmanjšana vidljivost. Od 15. novembra je v Sloveniji obvezna zimska oprema.

Dve obsežnejši obnovi, na gorenjski avtocesti med Brezjem in priključkom Kranj zahod ter na pomurski avtocesti med Vučjo vasjo in Gančani, sta v zaključni fazi, ko poteka odstranjevanje delovnih zapor.

 

 

Predvidena dela in zapore

Štajerska avtocesta

V soboto, 7. novembra 2020, bo med 7.30 in 16. uro med razcepom Zadobora in priključkom Šentjakob proti Celju zaradi del zaprt vozni pas. V nedeljo, 8. novembra 2020, pa bo med 7.30 in 16. uro zaradi del zaprt vozni pas med priključkom Šentjakob in razcepom Zadobrova proti Ljubljani.

Primorska avtocesta

V soboto, 7. novembra 2020, bo med 9. in 15. uro med Brezovico in Vrhniko proti Kopru zaradi del zaprt prehitevalni pas. V nedeljo, 8. novembra 2020, pa bo na istem odseku med 9. in 15. uro zaradi del zaprt prehitevalni pas proti Ljubljani.

V soboto, 7. novembra 2020, bo med 8.30 in 12. uro med Logatcem in Vrhniko proti Ljubljani zaradi del zaprt vozni pas.

Gorenjska avtocesta

V noči s četrtka na petek (5. in 6. november 2020) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke zaradi del potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 metra.

Do nedelje, 8. novembra 2020, bo na odseku avtoceste A2 med Brezjem in priključkom Kranj zahod proti Karavankam promet potekal le po enem voznem pasu zaradi odstranjevanja delovne zapore po zaključku obsežnejših obnovitvenih del. Mogoč bo prevoz vozil največje dovoljene širine 3 m.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Pomurska avtocesta

Na odseku pomurske avtoceste A5 med Vučjo vasjo in Turniščem se zaključuje obnova smernih vozišč, avtocestnih objektov ter priključkov Murska Sobota in Lipovci. Promet je urejen po obeh polovicah avtoceste, vendar le po voznih pasovih, saj bosta predvidoma do 13. novembra 2020 prehitevalna zaprta zaradi zaključnih del.

Promet na odseku avtoceste A5 med Svetim Jurijem ob Ščavnici in cestninsko postajo Dragotinci je zaradi del odstranjevanja cestninske postaje preusmerjen na polovico avtoceste (smerno vozišče proti Mariboru), kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje. V območju delovne zapore je hitrost omejena na 60 km/h. Ob posebnem dovoljenju in dogovoru z vodjo Avtocestne baze Murska Sobota se lahko skozi delovno zaporo izjemoma opravi izredni prevoz do skupne širine 3,20 m.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Delno je zaprt priključek Vogrsko (uvoz na avtocesto v smeri proti razcepu Nanos ter uvoz na avtocesto proti Italiji), obvoz je možen preko priključkov Selo ali Šempeter pri Gorici.

Ljubljana in okolica

Med 11. in 25. novembrom 2020 v nočnem času med 18.30 in 4.30 uro bo na odseku vzhodne ljubljanske obvoznice A1 med razcepom Malence in priključkom Ljubljana Bizovik v pokritem vkopu Strmec proti Bizoviku promet potekal le po enem pasu zaradi zamenjave razsvetljave v pokritem vkopu.

 

Koristne informacije

Obvezna zimska oprema

Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta oziroma v zimskih razmerah morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. V Italiji in Avstriji pa je zimska oprema obvezna že s 1. novembrom.

Neprilagojena hitrost ubija

Prehitra vožnja je še vedno zelo pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. Do konca letošnjega septembra je zaradi neprilagojene hitrosti na slovenskih cestah ugasnilo 22 življenj, Policija pa je v tem obdobju ugotovila 87.191 kršitev s področja hitrosti.

Omejitve hitrosti in predvsem njihovo dosledno spoštovanje so ključnega pomena za prometno varnost, predvsem v naseljih. Pri višjih hitrostih so tudi posledice prometnih nesreč težje. Neprilagojena in objestna vožnja sta lahko usodni, zato vozite zmerno in odgovorno.

Zdravstveni delavci so trenutno močno obremenjeni z obvladovanjem posledic širjenja okužb s koronavirusom, zato ne izpostavljajmo nevarnostim sebe in drugih, saj bi lahko dodatno obremenili bolnišnične kapacitete, zdravstveno osebje, delo policistov, gasilcev in drugih služb.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah.

Ob koncih tedna je pričakovati povečan promet in čakalne dobe v obeh smereh. Aktualne informacije o poteku prometa preko mejnih prehodov so na voljo tukaj.

Nacionalni inštitut za javno zdravje (NIJZ) natančno spremlja epidemiološko situacijo v Sloveniji in svetu ter oblikuje ocene epidemiološkega stanja v posamezni državi.

Vlada na tej podlagi določi seznam treh skupin držav (zeleni, rumeni, rdeči), za katere veljajo različna pravila pri prestopu državne meje.

Seznam držav:

Najnovejši ukrepi za zajezitev širjenja koronavirusa, ki omejujejo potovanje med regijami, so objavljeni tukaj.

Vreme

Po podatkih ARSO se obeta spremenljivo vreme z jutranjo meglo. Do ponedeljka bo pretežno jasno, v soboto in nedeljo bo ponekod zjutraj slana. Na Primorskem bo v četrtek in petek pihala burja. V naslednjem tednu bo največ sonca na Primorskem, v Posočju in v višjih legah nad okoli 1000 m. Drugod bo oblačno ali megleno, temperature se bodo gibale od 3 do 8 °C.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj