Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 26. novembra 2020

19.11.2020

Od 15. novembra je v Sloveniji obvezna zimska oprema, poleg pnevmatik pa je dobro pred zimo preveriti celotno kondicijo avtomobila. Zaradi občasnega slabega vremena (megla, dež) se lahko podaljša potovalni čas, zmanjšana je tudi vidljivost.

V noči na petek pričakujemo manjše padavine, meja sneženja se bo spustila do okoli 700 m. Na Primorskem bo burja, ki lahko v nočeh na petek in soboto v Vipavski dolini dosega hitrosti okoli 100 km/h do 130 km/h.

 

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljanska obvoznica

V soboto in nedeljo (21. in 22. novembra 2020) med 5. in 24. uro bo na odseku vzhodne ljubljanske obvoznice A1 med priključkoma Ljubljana Zaloška in Ljubljana Litijska proti Bizoviku (razcepu Malence) promet potekal po prehitevalnem pasu zaradi sanacije vozišča. V času zapore bo na priključku Ljubljana Zaloška zaprt uvoz na avtocesto proti Bizoviku, obvoz bo urejen po Letališki cesti.

Do 25. novembra 2020 bo v nočnem času med 18.30 in 4.30 uro na odseku vzhodne ljubljanske obvoznice A1 med razcepom Malence in priključkom Ljubljana Bizovik v pokritem vkopu Strmec proti Bizoviku promet potekal le po enem pasu zaradi zamenjave razsvetljave v pokritem vkopu.

Pomurska avtocesta

Od ponedeljka, 23. novembra 2020, do sobote, 28. novembra 2020, bo med 7.30 in 16. uro vzpostavljena delna zapora (zoženje vozišča) na priključku Lenart zaradi sanacije javne razsvetljave.

Promet na odseku avtoceste A5 med Svetim Jurijem ob Ščavnici in cestninsko postajo Dragotinci je zaradi del odstranjevanja cestninske postaje preusmerjen na polovico avtoceste (smerno vozišče proti Mariboru), kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje. V območju delovne zapore je hitrost omejena na 60 km/h. Ob posebnem dovoljenju in dogovoru z vodjo Avtocestne baze Murska Sobota se lahko skozi delovno zaporo izjemoma opravi izredni prevoz do skupne širine 3,20 m.

Vipavska hitra cesta

Na delu odseka vipavske hitre ceste H4 med Selom in Vogrskim poteka obnova vozišča, ki bo trajala predvidoma do konca novembra letos. Zaprta je polovica hitre ceste, promet je preusmerjen na drugo polovico hitre ceste, kjer poteka po enem pasu v vsako smer vožnje (več informacij). Zaprta sta priključek Vogrsko (obvoz je mogoč preko priključkov Selo ali Šempeter pri Novi Gorici) in bencinski servis Šempas jug. Proti Vrtojbi (Italiji) je zaprt prehitevalni pas.

Gorenjska avtocesta

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

Na območju mejnega prehoda Šentilj proti Avstriji je vzpostavljena začasna prometna signalizacija za ureditev dodatnega prometnega pasu za tovorna vozila zaradi kontrole voznikov tovornih vozil in hitrejšega vstopa v sosednjo državo.

 

Koristne informacije

Priprava na zimske razmere

Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta oziroma v zimskih razmerah morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo.

Na splošno pozimi vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti in čim manj sunkovito. Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni. V zimskih razmerah so še posebej pomembne vozniška kultura, etika in solidarnost.

K varnejši vožnji v zimskih razmerah vsekakor pripomore tudi dobra priprava motornega vozila na zimo. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči velja občasno preveriti kar celotno kondicijo vozila.

Za vas smo tukaj zbrali vse napotke in informacije, ki jih potrebujete pri pripravi na vožnjo pozimi.

Mejni prehodi

Na mejnih prehodih s sosednjimi državami sicer ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Slovenski državljani, ki prihajajo iz držav članic EU oziroma iz držav članic schengenskega območja, lahko našo mejo prestopajo tudi izven kontrolnih točk. Vsi ostali lahko v Slovenijo vstopijo samo na kontrolnih točkah (več informacij).

16. novembra 2020 so začele veljati spremembe pri prestopanju meje. V skladu z odlokom vlade so spremenjene nekatere izjeme za vstop v državo brez napotitve v karanteno, vnovič je uvedena možnost prekinitve prestajanja karantene, spremembe so tudi pri seznamu držav na rdečem seznamu (več informacij).

Vreme

Po podatkih ARSO se obeta spremenljivo vreme z jutranjo meglo. V noči na petek bodo manjše padavine. Meja sneženja se bo spustila do okoli 700 m, predvsem v višjih legah nad okoli 1000 m lahko zapade do 5 cm snega. Na Primorskem bo burja, ki lahko v petek zjutraj ter v noči na soboto na izpostavljenih legah Vipavske doline dosega hitrosti okoli 100 km/h do 130 km/h.

V petek bo dopoldne še občasno deževalo. V soboto in nedeljo bo pretežno jasno, pihal bo severovzhodni veter, na Primorskem zmerna burja. Od nedelje do četrtka v naslednjem tednu kaže na suho vreme, po nižinah bo precej megle ali nizke oblačnosti.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj