Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 24. decembra 2020

17.12.2020

Zaradi jutranje megle ali nizke oblačnosti se lahko podaljšajo potovalni časi, zmanjšana je vidljivost. Na gorenjski avtocesti med Naklim in Kranjem promet poteka le po enem prometnem pasu, zato so zlasti v jutranji konici možni zastoji. Na primorski avtocesti med Črnim Kalom in Srminom proti Kopru ter na istrski hitri cesti med Srminom in Bertoki je zaradi obnove vozišča zaprt vozni pas. Na štajerski avtocesti med Dramljami in Celjem proti Ljubljani pa je zaprt odstavni pas.

 

Avtocesta od vasi do mesta, avtorica Ilana Pšeničny, OŠ Majde Vrhovnik, Ljubljana, mentor Edvard Ilar

 

Predvidena dela in zapore

Ljubljanska obvoznica

V noči s petka na soboto (18. in 19. december 2020) bosta med 23. in 23.30 uro na odseku severne ljubljanske obvoznice H3 med Novimi Jaršami (Šmartinsko cesto) in razcepom Zadobrova ter med polnočjo in 0.30 uro na odseku avtoceste A1 med razcepom Zadobrova in priključkom Ljubljana vzhod (Zaloško cesto) kratkotrajni 30-minutni zapori brez obvoza zaradi del na daljnovodih.

Gorenjska avtocesta

Zaradi poostrenega nadzora potnikov proti Sloveniji se predor Karavanke občasno zapira. Pričakovati je daljše čakalne dobe, možni so zastoji.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

Predvidoma do 20. decembra 2020 bo na odseku avtoceste A1 med Dramljami in Celjem proti Ljubljani zaprt odstavni pas zaradi sanacije brežin. Zapora bo v primeru daljših snežnih padavin odstranjena.

Zaradi poostrenega nadzora potnikov je pred mejnim prehodom Šentilj proti Avstriji pričakovati daljše čakalne dobe, možni so zastoji.

Na območju mejnega prehoda Šentilj proti Avstriji je vzpostavljena začasna prometna signalizacija za ureditev dodatnega prometnega pasu za tovorna vozila zaradi kontrole voznikov tovornih vozil in hitrejšega vstopa v sosednjo državo.

Primorska avtocesta

Do četrtka, 17. decembra 2020, zvečer bo na odseku avtoceste A1 med Črnim Kalom in Srminom proti Kopru zaprt vozni pas zaradi obnove vozišča.

Do 23. decembra 2020 bo delno zaprto počivališče Ravne zaradi ureditve parkirišča z elektropolnilnicami za osebna vozila in postavitve baterijskega hranilnika električne energije na bencinskem servisu.

Istrska hitra cesta

Do četrtka, 17. decembra 2020, zvečer bo na odseku hitre ceste H5 med Srminom in Bertoki proti Kopru zaprt vozni pas zaradi obnove vozišča.

Na istrski hitri cesti H5 je na območju nekdanjega mejnega prehoda Škofije proti Sloveniji vzpostavljena zapora prehitevalnega pasu zaradi izvajanja nadzora prometa. Dovoljeni so izredni prevozi do širine 3,50 m, za izredne prevoze večjih dimenzij je mogoč obvoz preko nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči.

Pomurska avtocesta

Do 1. aprila 2021 bo na delu odseka avtoceste A5 med Sveto Trojico in Vučjo vasjo spremenjena prometna ureditev zaradi del odstranjevanja cestninske postaje Dragotinci. Promet proti Murski Soboti bo potekal po obnovljenih voznem in prehitevalnem pasu, proti Mariboru pa po voznem in delno zoženem prehitevalnem pasu.

 

Koristne informacije

Vozimo varno

V obdobju med 19. oktobrom 2020 (razglasitev epidemije) in 6. decembrom 2020 smo na vseh slovenskih cestah zabeležili več kot 1400 prometnih nesreč, od tega se jih je skoraj 400 končalo s telesno poškodbo, pet pa s smrtjo.

Poskrbimo, da v teh časih zdravstveni sistem ne bo še bolj obremenjen zaradi posledic prometnih nesreč. Držimo se osnovnih pravil varne vožnje:

  • Poskrbimo za lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih, bodimo 0,0 voznik.
  • Prilagodimo hitrost razmeram, še posebej v času megle, dežja, sneženja, zmanjšane vidljivosti.
  • Vozimo na ustrezni varnostni razdalji.
  • Poskrbimo za pripenjanje z varnostnim pasom na vsaki, tudi najkrajši poti in za vse osebe v vozilu.
  • Poskrbimo za varnost najmlajših, skupaj obnavljajmo prometna pravila.
  • Ne uporabljajmo mobilnega telefona med vožnjo.

Vožnja v zimskih razmerah

Od 15. novembra do 15. marca naslednjega leta oziroma v zimskih razmerah morajo imeti motorna in priklopna vozila v cestnem prometu predpisano zimsko opremo. V Italiji in Avstriji je zimska oprema obvezna že od 1. novembra.

Na splošno pozimi vozimo čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti in čim manj sunkovito. Med vožnjo bodimo zbrani, predvsem pa strpni. V zimskih razmerah so še posebej pomembne vozniška kultura, etika in solidarnost.

K varnejši vožnji v zimskih razmerah vsekakor pripomore tudi dobra priprava motornega vozila na zimo. Poleg pnevmatik, zavor, krmilnega mehanizma in luči velja občasno preveriti kar celotno kondicijo vozila.

Za vas smo tukaj zbrali vse napotke in informacije, ki jih potrebujete za vožnjo pozimi.

Vinjete 2021

Od 1. decembra 2020 so naprodaj nove vinjete z letnico 2021 v turkizni barvi. Cene vinjet ostajajo nespremenjene od leta 2013, prav tako vrste vinjet in njihove ročnosti (več informacij).

Mejni prehodi

Pri prehajanju meje veljajo določene omejitve zaradi epidemije nalezljive bolezni covid-19. Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Sprotne informacije so na voljo tukaj.

Priporočamo splošno spremljanje situacije, tako v Sloveniji kot pri potovanju v tujino, saj se zaradi ukrepov spreminja gostota prometa na mejnih prehodih in cestah po Sloveniji.

Vreme

Po podatkih ARSO bo prevladovalo oblačno in megleno vreme, več jasnine bo le v goratem svetu. V nedeljo bo oblačno, predvsem v hribovitem svetu zahodne Slovenije bo občasno rosilo ali rahlo deževalo. Tudi prihodnji teden pričakujemo povečini oblačno vreme, obdobja sončnega vremena bodo možna sredi tedna predvsem v osrednji in vzhodni Sloveniji. Od četrtka naprej se bo verjetnost za padavine povečala.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj