Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 31. decembra 2020

24.12.2020

Po podatkih ARSO bo vreme spremenljivo z občasnim dežjem in na nekaterih območjih tudi sneženjem. Proti novemu letu se bo vreme nekoliko izboljšalo.

Zaradi povečanega prometa od Avstrije proti Hrvaški pred prazniki, občasnega zapiranja predora Karavanke proti Sloveniji in poostrenega mejnega nadzora je pričakovati čakalne dobe pred mejnimi prehodi.

 

 

Predvidena dela in zapore

Gorenjska avtocesta

Zaradi poostrenega nadzora potnikov proti Sloveniji se predor Karavanke občasno zapira. Pričakovati je daljše čakalne dobe, možni so zastoji.

Na odseku avtoceste A2 med predorom Karavanke in priključkom Jesenice zahod proti Ljubljani je zaprt prehitevalni pas zaradi kontrole potnikov iz Avstrije proti Sloveniji.

Štajerska avtocesta

Zaradi poostrenega nadzora potnikov je pred mejnim prehodom Šentilj proti Avstriji pričakovati daljše čakalne dobe, možni so zastoji.

Na območju mejnega prehoda Šentilj proti Avstriji je vzpostavljena začasna prometna signalizacija za ureditev dodatnega prometnega pasu za tovorna vozila zaradi kontrole voznikov tovornih vozil in hitrejšega vstopa v sosednjo državo.

Istrska hitra cesta

Na istrski hitri cesti H5 je na območju nekdanjega mejnega prehoda Škofije proti Sloveniji vzpostavljena zapora prehitevalnega pasu zaradi izvajanja nadzora prometa. Dovoljeni so izredni prevozi do širine 3,50 m, za izredne prevoze večjih dimenzij je mogoč obvoz preko nekdanjega mejnega prehoda Fernetiči.

Pomurska avtocesta

Do 1. aprila 2021 bo na delu odseka avtoceste A5 med Sveto Trojico in Vučjo vasjo spremenjena prometna ureditev zaradi del odstranjevanja cestninske postaje Dragotinci. Promet proti Murski Soboti bo potekal po obnovljenih voznem in prehitevalnem pasu, proti Mariboru pa po voznem in delno zoženem prehitevalnem pasu.

 

Koristne informacije

Vozimo varno

V obdobju med 19. oktobrom 2020 (razglasitev epidemije) in 6. decembrom 2020 smo na vseh slovenskih cestah zabeležili več kot 1400 prometnih nesreč, od tega se jih je skoraj 400 končalo s telesno poškodbo, pet pa s smrtjo.

Poskrbimo, da v teh časih zdravstveni sistem ne bo še bolj obremenjen zaradi posledic prometnih nesreč. Pri tem se držimo osnovnih pravil varne vožnje:

  • Poskrbimo za lastno varnost in s tem tudi za varnost drugih, bodimo 0,0 voznik.
  • Prilagodimo hitrost razmeram, še posebej v času megle, dežja, sneženja, zmanjšane vidljivosti.
  • Vozimo na ustrezni varnostni razdalji.
  • Poskrbimo za pripenjanje z varnostnim pasom na vsaki, tudi najkrajši poti in za vse osebe v vozilu.
  • Poskrbimo za varnost najmlajših, skupaj obnavljajmo prometna pravila.
  • Ne uporabljajmo mobilnega telefona med vožnjo.

Vinjete 2021

Od 1. decembra 2020 so naprodaj nove vinjete z letnico 2021 v turkizni barvi. Cene vinjet ostajajo nespremenjene od leta 2013, prav tako vrste vinjet in njihove ročnosti (več informacij).

Mejni prehodi

Pri prehajanju meje veljajo določene omejitve zaradi epidemije nalezljive bolezni covid-19. Na mejnih prehodih s sosednjimi državami ostaja nadzor prometa in potnikov na kontrolnih točkah. Sprotne informacije so na voljo tukaj.

Priporočamo splošno spremljanje situacije, tako v Sloveniji kot pri potovanju v tujino, saj se zaradi ukrepov spreminja gostota prometa na mejnih prehodih in cestah po Sloveniji.

Vreme

Po podatkih ARSO se bodo v četrtek zvečer in v noči na petek padavine razširile na vso državo, meja sneženja se bo spuščala. V petek bo oblačno s padavinami, ki bodo popoldne od severovzhoda slabele in zvečer večinoma ponehale. Meja sneženja bo med 400 in 600 m nadmorske višine. Ponekod bo pihal severovzhodnik, na Primorskem do dopoldne zapihala zmerna burja.

V soboto bo pretežno jasno, veter bo slabel. V nedeljo se bo po jasnem dopoldnevu popoldne od zahoda pooblačilo. V ponedeljek in torek bo oblačno vreme s padavinami, ki jih bo največ na območju Julijskih Alp. V nekaterih alpskih dolinah bo snežilo. Ob morju bo pihal okrepljen jugo. Proti koncu tedna bodo padavine nekoliko manj verjetne.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj