Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 12. avgusta 2021

06.08.2021

Ta konec tedna bodo na avtocestah najbolj obremenjeni mejni prehodi Gruškovje, Obrežje in Karavanke, na drugih cestah pa Metlika, Vinica, Jelšane, Sečovlje, Dragonja, Starod, Slovenska vas, Zavč in Zgornji Leskovec. Zaradi vrhunca turistične sezone bo vse do ponedeljka močno povečan promet skozi vso Slovenijo, predvsem od Avstrije in Italije proti slovenskem in hrvaškem primorju ter v obratni smeri. Od prihodnjega tedna bosta na priključku Vrhnika zaprta uvoz na primorsko avtocesto proti Kopru in izvoz z avtoceste iz smeri Kopra.

 

 

Predvidena dela in zapore

Primorska avtocesta

Od srede, 11. avgusta 2021, do sredine oktobra 2021 bo na primorski avtocesti A1 potekala preureditev avtocestnega priključka Vrhnika. Predvidoma tri tedne bo zaprt uvoz na avtocesto proti Kopru, ves čas del pa bo zaprt izvoz z avtoceste iz smeri Kopra, obvoz bo voden čez priključek Logatec. Še naprej bosta omogočena uvoz na avtocesto proti Ljubljani in izvoz z nje iz smeri Ljubljane. Dela obsegajo gradnjo krožišča ob regionalni cesti skozi Vrhniko, investitor je Direkcija RS za infrastrukturo.

Dolenjska avtocesta

Od nedelje, 8. avgusta 2021, zvečer do predvidoma petka, 13. avgusta 2021, bosta na odseku dolenjske avtoceste med Grosupljem in Ivančno Gorico zaprta prehitevalna pasova zaradi popravila kanalizacije, promet pa bo v razdalji nekaj več kot 1 km v obeh smereh potekal po dveh zoženih pasovih.

Do prve polovice novembra letos bo potekala obnova voziščne konstrukcije na odseku dolenjske avtoceste A2 med Brežicami in Obrežjem (več informacij). Ves promet je preusmerjen na polovico avtoceste, kjer je urejen dvosmerno, in sicer po dveh pasovih proti Obrežju in po enem proti Ljubljani. Zaprto je počivališče Čatež proti Ljubljani.

Ljubljana in okolica

Do druge polovice avgusta letos poteka obnova severne ljubljanske obvoznice H3 med Šmartinsko in Dunajsko cesto. Promet je preusmerjen na polovico hitre ceste, kjer poteka po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje. Zaprta sta izvoz s severne obvoznice na krožišče Tomačevo ter uvoz s krožišča na severno obvoznico v smeri proti razcepu Zadobrova (Štajerski), zaprta je tudi servisna Cesta Janeza Porente med Vojkovo cesto in krožiščem Tomačevo. 

Tranzitni promet vozil nad 3,5 t največje dovoljene mase med Štajersko in Primorsko je preusmerjen na vzhodno in južno ljubljansko obvoznico.

Štajerska avtocesta

Do začetka septembra bodo na odseku štajerske avtoceste A1 med Dramljami in priključkom Celjem vzhod potekala obnovitvena dela na območju viadukta Žepina (obnova hidroizolacije in asfalta ter zamenjava dilatacij na viaduktu). Promet poteka po polovici avtoceste in je urejen po dveh pasovih v eno smer in po enem pasu v drugo smer, z dnevnim obračanjem zapore, odvisno od gostote prometa.

V času obnovitvenih del bodo izredni prevozi do širine 6 m možni po dveh voznih pasovih in do širine 3,7 m po enem voznem pasu v nočnem času, predvidoma do 4. ure zjutraj. Izredni prevozi, tudi tisti, ki presegajo 120 t skupne mase, morajo biti najavljeni pred pričetkom prevoza (v delovnem času med 7. in 14. uro).

Kraška avtocesta

Do prve polovice oktobra letos bo na odseku kraške avtoceste A3 med razcepom Gabrk in Fernetiči potekala preplastitev cestišča (več informacij). Zaprta je polovica avtoceste, ves promet je preusmerjen na sosednje smerno vozišče, kjer poteka dvosmerno, po enem pasu v vsako smer vožnje. Zaprt je uvoz Sežana vzhod proti Italiji. Prevoz tovorov izrednih dimenzij je omogočen do širine 3,5 m.

Gorenjska avtocesta

V noči s torka na sredo (10. in 11. avgusta 2021) bo med 20. in 5. uro promet skozi predor Karavanke zaradi vzdrževalnih del potekal izmenično enosmerno s 30-minutnim čakanjem pred predorom. V tem času bodo omogočeni prevozi tovornih vozil, katerih širina ne presega 3,75 m.

Zaradi gradbenih del (miniranje) bodo v predoru Karavanke občasno vzpostavljene kratkotrajne (15- do 20-minutne) zapore v obe smeri vožnje.

Pomurska avtocesta

Na odseku pomurske avtoceste A5 med Sv. Jurijem ob Ščavnici in Mursko Soboto poteka obsežnejša obnova cestišča in objektov, ki bo trajala do prve polovice novembra letos (več informacij). V prvi fazi zapore, ki bo trajala predvidoma do 20. avgusta 2021, sta zaprta prehitevalna pasova. Promet v obe smeri poteka po zoženih voznih pasovih, hitrost vožnje je omejena na 60 km/h.

V drugi fazi, od 8. avgusta do konca septembra 2021, bo zaprto smerno vozišče avtoceste proti Mariboru. Promet bo preusmerjen na drugo polovico avtoceste, kjer bo potekal po enem pasu v vsako smer vožnje. Iz smeri Murske Sobote proti Mariboru bo zaprt tudi priključek Vučja vas (izvoz z avtoceste in uvoz nanjo), obvoz bo čez priključka Murska Sobota ali Sv. Jurij ob Ščavnici.

Koristne informacije

Vreme

Po podatkih ARSO bo v soboto sončno, več spremenljive oblačnosti bo nad hribovitimi kraji. V nedeljo bo delno jasno, predvsem na severozahodu občasno tudi pretežno oblačno. Popoldne bodo predvsem v severni polovici Slovenije posamezne nevihte. V ponedeljek bo delno jasno z občasno povečano oblačnostjo in nekoliko hladneje. Predvsem v ponedeljek in torek lahko v severni Sloveniji še nastane kakšna ploha ali nevihta, sicer pa bo prihodnji teden po Sloveniji prevladovalo sončno vreme.

Mejni prehodi

Voznikom priporočamo izbiro manj obremenjenih mejnih prehodov in vnaprejšnjo pripravo dokumentov, ki so potrebni za prehod meje. Pri prehajanju meje veljajo določene omejitve zaradi epidemije bolezni covid-19. Sprotne informacije so na voljo tukaj.

Priporočamo splošno spremljanje situacije, tako v Sloveniji kot pri potovanju v tujino, saj se zaradi ukrepov spreminja gostota prometa na mejnih prehodih in cestah po Sloveniji.

Prometne informacije 

Želite hitreje do cilja? Preden se odpravite na pot, se pozanimajte o stanju na cestah. Priporočeni viri informacij:

 

Srečno in varno na poti!

Nazaj