Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Prometna napoved do 12. februarja

04.02.2016
Konec tedna je pričakovati močno povečano gostoto prometa, in sicer v petek in soboto iz mestnih središč proti turističnim krajem, v nedeljo in ponedeljek v obratni smeri. V petek in soboto bo povečan tudi tovorni promet.


V soboto se v nekaterih predelih Avstrije, Nemčije, Nizozemske in Belgije začenjajo zimske počitnice. V ponedeljek, 8. februarja, je v Sloveniji državni praznik in dela prost dan; predvidena je visoka gostota prometa iz turističnih krajev proti mestnim središčem. Za tovorna vozila nad 7,5 t velja omejitev prometa na slovenskih cestah poleg nedelje tako tudi v ponedeljek, med 8. in 21. uro.

V poslabšanih vremenskih razmerah (sneg, dež) se zmanjša tudi vaša vidnost. Posebej bodite previdni, če ima vaš avto tako imenovane dnevne luči, ki svetijo samo spredaj. Ob slabši vidljivosti prižgite luči sami.

Voznike opozarjamo, da med vožnjo v cestnem prometu ne smejo uporabljati pustnih mask.

Veliko voznikov uporablja telefon med vožnjo. Zgolj en vam SMS med vožnjo ti lahko usodno spremeni življenje!

PREDOR KARAVANKE

V predoru bodo zaradi priprav na graditev druge cevi izvajali geološke raziskave. Zato bo predor predvidoma od petka, 5. februarja, čez dan trikrat zaprt iz Slovenije proti Avstriji v trajanju 30 minut predvidoma (ob 7., 15. ter od 23.), v prihodnje jim bodo sledile še popolne zapore predora (v obe smeri) za 60 minut (med 1. in 4. uro zjutraj), o čemer bodo uporabniki obveščeni prek Prometno-informacijskega centra (www.promet.si).

S 1. februarjem velja spremenjen potek izrednih prevozov skozi predor Karavanke. Zaradi del na avstrijski strani je zadnji večerni prehod izrednih prevozov iz smeri Avstrije v Slovenijo med ponedeljkom in petkom ob 21.30 uri in ne več ob 20. uri kot doslej. Ukrep bo veljaven do sredine poletja. Drugi dosedanji termini izrednih prevozov ostajajo nespremenjeni (proti Avstriji med torkom in soboto ob 1. uri zjutraj ter proti Sloveniji med ponedeljkom in petkom ob 9. uri ter ob 23. uri, s tem da je ob ponedeljkih še dodaten termin ob polnoči). Za čas izrednih prevozov (če seveda so) je predor za druga vozila zaprt za predvidoma od 20 do 30 minut.

A1, A5, H2

V okviru izvedbe meritev vozišč je predvideno snemanje avtocest in hitrih cest (Šentilj–Koper, Maribor –Pince in hitra cesta skozi Maribor) predvidoma med 10. in 15. uro, ob lepem vremenu vse dni v tednu. Vožnja za snemalnim vozilom bo tako po prehitevalnem kot voznem pasu potekala z omejeno hitrostjo, predvidoma 50 km/h. Snemanje se izvaja predvsem za potrebe popisa prometne signalizacije in opreme avtocest. Trenutno poteka na štajerski avtocesti.

NAPOTKI

V primeru megle je potrebno zmanjšati hitrost in povečati varnostno razdaljo. Zakon kot varnostno določa najmanjšo razdaljo, ki jo pri trenutni hitrosti prevozimo v dveh sekundah. Pri 100 kilometrih na uro je približno 55, pri 130 kilometrih na uro pa 72 metrov.

V primeru zastojev na avtocesti ne pozabimo na pravilno razvrščanje!

Razmere na cestah lahko preverite na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledite na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličete za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.

Srečno in varno vožnjo!
 

Nazaj