Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Pričenja se obnova predora Golovec

15.05.2020

V ponedeljek, 18. maja 2020, se pričnejo pripravljalna dela za obnovo predora Golovec, ki bodo potekala pod prometom, vendar le po dveh pasovih v vsako smer vožnje. 12. junija sledi popolna zapora zahodne predorske cevi, ki bo trajala predvidoma do 16. avgusta, in preusmeritev celotnega prometa skozi drugo cev. Obnova bo potekala 24 ur na dan in vse dni v tednu, DARS pa bo s sprotnim prilagajanjem delovne zapore prometnim tokovom poskrbel, da bodo dela predstavljala čim manjšo motnjo v pretočnosti na ljubljanskem obroču.

 

 

Predor Golovec, ki je bil odprt leta 1999, po več kot dveh desetletjih uporabe že kaže znake poškodb, ki so potrebne sanacije. Ker gre za enega od prometno najbolj obremenjenih predorov, kjer se tako lokalni kot tranzitni tovorni promet vsako leto povečujeta, bo družba DARS obnovo izkoristila tudi za nadgradnjo varnostnih sistemov v predoru. Posledica prenove bodo poleg večje varnosti in pretočnosti tudi nižji stroški vzdrževanja predora v prihodnje.

Na podlagi podatkov števcev prometa iz preteklih let je bilo za čas obnove izbrano poletno obdobje, tip zapore 2+1 pa bo z menjavanjem pasov omogočil sprotno prilagajanje jutranjim oziroma popoldanskim konicam. To pomeni, da bosta med obnovo zjutraj vzpostavljena dva pasova v smeri od juga proti severu in en pas v nasprotni smeri, popoldne pa obratno. Med zaporo zahodne cevi bo promet po sosednji cevi dovoljen samo za vozila do 3,5 tone največje dovoljene mase oziroma t. i. vinjetna vozila.

Po končani obnovi zahodne cevi predora sledijo dela (zamenjava razsvetljave) v sosednjem pokritem vkopu Strmec, ki bodo potekala v nočnem času in pod prometom, zato ne bodo predstavljala večje obremenitve za promet. Obnova vzhodne cevi pride na vrsto prihodnje leto, prav tako v obdobju poletnih mesecev, ko je na vzhodni ljubljanski obvoznici najmanj prometa. Obnovo bo izvedlo podjetje Kolektor CPG, ki je bilo izbrano na javnem razpisu, vrednost pogodbenih del pa znaša 8.556.648,62 EUR brez DDV.

Več informacij o projektu obnove predora Golovec, časovnici del in ureditvi prometa v času del si lahko preberete na tej povezavi.

 

Nazaj