Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova in varnostna nadgradnja vipavske hitre ceste med Šempetrom pri Gorici in Vrtojbo

09.09.2022

Na vipavski hitri cesti H4 se na odseku med priključkom Šempeter pri Gorici in mejnim prehodom Vrtojba začenja obsežnejša obnova vozišča in objektov, ki bo trajala predvidoma do sredine decembra letos. Od sobote, 10. septembra 2022, od 5. ure do ponedeljka, 12. septembra 2022, do 1. ure bo zaradi pripravljalnih del vzpostavljena popolna zapora odseka med Šempetrom pri Gorici in Vrtojbo proti Italiji, obvoz bo urejen po vzporedni državni cesti.

 

 

V noči na ponedeljek, 12. septembra 2022, se začne prva faza obnove, ki bo trajala predvidoma sedem dni. Promet bo v tem času potekal po obeh smernih voziščih hitre ceste, vendar le po voznih pasovih. Nato se zapre polovica hitre ceste (smerno vozišče med Vrtojbo in Šempetrom pri Gorici proti Ajdovščini), promet pa bo preusmerjen na drugo polovico hitre ceste (smerno vozišče proti Italiji), kjer bo urejen po enem prometnem pasu v vsako smer vožnje.

Obnova obsega skupno 5,1 km smernih vozišč hitre ceste med Šempetrom pri Gorici in mejnim prehodom Vrtojba ter objektov (na dveh nadvozih bo dobetonirana prekladna plošča), 795 m kamionske ceste Vrtojba ter priključek Šempeter pri Gorici v dolžini 1,15 km. V času obnove bo priključek Šempeter pri Gorici zaprt, o točnem terminu bomo uporabnike pravočasno obvestili. Obvoz bo med zaporo urejen čez sosednja priključka Vogrsko in Vrtojba.

Pogodbeni izvajalec del je konzorcij Kolektor CPG, d.o.o., in CPK, d. d., pogodbena vrednost znaša 9.734.840,09 EUR (brez DDV). Rok za izvedbo gradbeno-obrtniških del je 88 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Gre sicer za podobna obnovitvena dela, kot smo jih v minulih letih izvedli na večini hitre ceste med Vipavo in Šempetrom pri Gorici. Poleg obnovitve dotrajanega vozišča bodo izvedeni tudi drugi ukrepi za večjo prometno varnost, saj bodo med drugim obnovljene obstoječe odstavne niše, smerni vozišči hitre ceste pa bosta po koncu del ločeni z betonsko varnostno ograjo, ki zagotavlja višjo raven varovanja.

Odsek med Šempetrom pri Gorici in Vrtojbo je bil zgrajen in predan prometu maja 1998 ter nazadnje obnovljen v letu 2009. Na njem je več objektov, med drugim tudi podvoza skupne dolžine 90,5 m in most dolžine 5,7 m.

S tem bodo obnovljeni vsi najbolj dotrajani odseki hitre ceste med Vipavo in mejnim prehodom Vrtojba.

Večjih zastojev, vsaj glede na obnove posameznih odsekov vipavske hitre ceste v prejšnjih gradbenih sezonah, kjer so bile enake začasne prometne ureditve, ne pričakujemo. Lahko pa v primeru zelo povečanega prometa občasno pride do zgostitev ali krajših zastojev.

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) je na odseku med Šempetrom pri Gorici in Vrtojbo v letu 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, znašal 10.363 vozil (v obeh smereh vožnje), od tega 3118 tovornih. Na odseku med Vipavo in Ajdovščino je na primer PLDP znašal 17.099 vozil (od tega 3521 tovornih).

Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.

 

Nazaj