Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova vozne površine in varnostna nadgradnja odseka med Divačo in Kozino

16.09.2022

Družba DARS po koncu turistične sezone začenja obnovo vozne površine odseka primorske avtoceste A1 med Divačo in Kozino proti Kopru. Dela bodo potekala v več fazah, med preusmeritvijo na polovico avtoceste bo promet potekal po enem pasu v vsako smer vožnje.

 

Odsek primorske avtoceste med Divačo in Kozino

 

V prvi fazi del, od ponedeljka, 19. septembra 2022, do predvidoma 26. septembra 2022 bodo zaprti uvozni krak priključka Divača proti Kopru, pripadajoči pospeševalni pas in del voznega pasu na tem območju. Nato bo od 26. septembra 2022 zaprt prehitevalni pas na celotnem odseku med Kozino in Divačo proti Ljubljani ter delno prehitevalni pas v smeri proti Kopru. Predvidoma 3. oktobra 2022 bo ves promet preusmerjen na polovico avtoceste (smerno vozišče proti Ljubljani), kjer bo potekal po enem pasu v vsako smer vožnje. Dela bodo zaključena v drugi polovici novembra letos.

Poleg obnove 6,3 km vozne površine smernega vozišča avtoceste med Divačo in Kozino proti Kopru bo v tej smeri izvedeno tudi ščitenje nevarnih mest z novimi varnostnimi ograjami, zamenjava mrežnih varovalnih ograj pa je načrtovana ob obeh smernih voziščih, proti Kopru in proti Ljubljani.

Pogodbeni izvajalec del je konzorcij CPK, d. d. (vodilni partner) in Kolektor CPG, d.o.o. (partner), pogodbena vrednost znaša 6.496.243,92 EUR (brez DDV). Rok za izvedbo gradbeno-obrtniških del je 60 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Večjih zastojev, tudi glede na izkušnje lanske jesenske obnove odseka Kozina–Črni Kal–Sermin (ko je bil promet ravno tako urejen po enem pasu v vsako smer vožnje), ne pričakujemo. Lahko pa v primeru zelo povečanega prometa občasno pride do zgostitev ali krajših zastojev, še zlasti na območju križnih prehodov z ene polovice avtoceste na drugo. V primeru zastojev lahko uporabniki uporabijo vzporedno regionalno cesto med Divačo in Kozino.

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) je na odseku primorske avtoceste A1 med Divačo in Kozino v predkoronskem letu 2019 znašal malo več kot 26.000 vozil (v obeh smereh vožnje), od tega nekaj manj kot 2400 tovornih. Na odseku primorske avtoceste A1 med Razdrtim in razcepom Nanos je na primer PLDP znašal skoraj 46.000 vozil (od tega nekaj več kot 7800 tovornih).

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi voznice in vozniki, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije ter pravilno razvrstitvijo pred zaporo. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev.

Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.

 

Nazaj