Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova viaduktov Podmežakla na gorenjski avtocesti

13.03.2023

Stekla so pripravljalna dela za obnovo odseka gorenjske avtoceste A2 med priključkoma Hrušica (Jesenice zahod) in Lipce (Jesenice vzhod), zaradi česar bo od danes zaprt prehitevalni pas proti Ljubljani, od srede, 15. marca 2023 pa še proti Karavankam. Predvidoma do konca junija 2023 bo zaradi obnove vozišča ter viaduktov Podmežakla 3 in Podmežakla 4 promet na razdalji približno 2 km potekal le po voznih pasovih v obeh smereh vožnje.

 

 

Dela obsegajo tudi zaščito odseka pred padajočim kamenjem s pobočja. Z obnovo vozišča ter viaduktov Podmežakla 3 in Podmežakla 4 (gre za štiri objekte, po dva na vsakem smernem vozišču avtoceste) bo obnovljen celoten odsek gorenjske avtoceste, ki poteka ob pobočju Mežakle, saj je bil preostali del avtoceste med priključkoma Hrušica (Jesenice zahod) in Lipce (Jesenice vzhod) celovito obnovljen v letih 2017 in 2018. Odsek je bil sicer zgrajen leta 1993.

Pogodbena izvajalca gradbenih del sta v skupnem nastopu Gorenjska gradbena družba, d. d. (vodilni partner), ter Garnol, d. o. o. (partner), vrednost del znaša 15.572.093,14 EUR (brez DDV). 

Do konca junija bo izvedena prva faza del, ki obsega ureditev srednjega ločilnega pasu. Sledili bosta 120-dnevna obnova viaduktov in vozišča na enem smernem vozišču avtoceste ter 110-dnevna obnova viaduktov in vozišča na drugem smernem vozišču. V teh fazah bo promet urejen dvosmerno po polovici avtoceste, po enem pasu v vsako smer vožnje. 

Večjih zastojev, vsaj glede na obnove navedenega odseka v prejšnjih letih, ko je bil promet ravno tako urejen po enem pasu v vsako smer vožnje, ne pričakujemo. 

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) je na odseku med priključkoma Hrušica in Lipce v letu 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, znašal 18.400 vozil (v obeh smereh vožnje), od tega 1550 tovornih. Na odseku med priključkoma Kranj zahod in Kranj vzhod je na primer PLDP znašal 40.200 vozil (od tega 1920 tovornih).

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.
 

Nazaj