Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova istrske hitre ceste med Škofijami in razcepom Sermin

20.03.2023

V četrtek, 23. marca 2023, bodo stekla pripravljalna dela za obnovo vozne površine odseka istrske hitre ceste H5 med Škofijami in razcepom Sermin. Predvidoma do 11. aprila 2023 bo promet v obe smeri vožnje urejen samo po voznih pasovih, saj bosta prehitevalna zaprta zaradi ureditve začasnih križnih prehodov z ene polovice hitre ceste na drugo. Sledi izvedba glavnih gradbenih del, ki bodo terjala popolno zaporo posameznega smernega vozišča hitre ceste, promet bo zato urejen po polovici hitre ceste, po enem pasu v vsako smer vožnje.

 

 

Dela obsegajo obnovo vozne površine na trasi hitre ceste H5 Škofije–Sermin v razdalji približno 3 km, in sicer obeh smernih vozišč, proti Kopru in proti Italiji, ter na priključkih Škofije, Plavje in Sermin (Dekani) ter na delu razcepa Sermin. Zamenjana bo tudi kažipotna signalizacija na priključkih Koper center (Slavček), Bertoki, Izola, nameščeni bodo blažilniki trkov na priključkih Koper center (Slavček) in Semedela in izvedle se bodo izletne cone na priključkih Bertoki (proti Kopru in proti Serminu) ter na priključku Škofije (proti Kopru).

Izvajalec del je konzorcij CPK Koper in CVP Ljubljana, pogodbena vrednost del znaša 3,8 mio EUR (brez DDV) oz. 4,7 mio EUR (z DDV).

Dela bodo zaključena predvidoma do konca maja letos. Zastojev zaradi spremenjene prometne ureditve ne pričakujemo, saj gre za razmeroma manj prometno obremenjen odsek.

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) je na njem v letu 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, znašal 9500 vozil (v obeh smereh vožnje), od tega 850 tovornih. Na odseku med priključkoma Sermin in Bertoki je na primer PLDP štirikrat večji, saj je znašal 42.000 vozil (od tega 3150 tovornih).

Z obnovitvenimi deli podaljšujemo življenjsko dobo infrastrukture ter izboljšujemo prometno varnost.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.

 

Nazaj