Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Preplastitev med Podtaborom in Lescami proti Karavankam

29.03.2023

Po zimski prekinitvi se bodo danes, 29. marca 2023, nadaljevala dela za preplastitev gorenjske avtoceste A2 med Lescami in Podtaborom. Dela obsegajo preplastitev voziščne konstrukcije med nadvozom v Vrbi in viaduktom Peračica ter na priključkih Lipce, Lesce, Radovljica in Brezje. Lani jeseni je bila izvedena preplastitev smernega vozišča proti Ljubljani, sedaj pa sledi še preplastitev smernega vozišča proti Karavankam. Dela bodo v celoti zaključena predvidoma do konca junija letos.

 

Priključek Radovljica

Priključek Radovljica

 

Do predvidoma 17. aprila 2023 bo potekala postavitev začasne prometne ureditve, ki vključuje izvedbo začasnih talnih označb, nizkih ločilnih betonskih ograj, postavitev začasne prometne signalizacije ter smernih desk s podstavki). Promet bo v tem obdobju še vedno urejen po obeh smernih voziščih avtoceste. Večina teh del bo opravljenih izven prometnih konic in ponoči, tako da bo promet čim manj oviran. Če bodo vremenske razmere dopuščale, neposredno pred velikonočnimi prazniki in takoj po njih ne načrtujemo izvajanja del.

Predvidoma od 17. aprila 2023, ko bodo stekla gradbena dela, bo promet med priključkoma Jesenice vzhod in Podtabor urejen po dveh zoženih pasovih v vsako smer vožnje po sistemu 2 + 1 + 1. To pomeni, da bosta na smernem vozišču proti Ljubljani dva pasova, razen med galerijo Moste in priključkom Lesce, kjer bo promet potekal samo po enem voznem pasu. Medtem bo proti Karavankam levi pas urejen po isti polovici avtoceste in bo od drugih dveh (v smeri Ljubljane) zaradi dvosmernega prometa ločen z nizko betonsko varnostno ograjo, desni pas pa bo urejen ob gradbišču, torej po smernem vozišču proti Karavankam.

Pogodbeni izvajalec del je konzorcij Gorenjska gradbena družba d. d. (vodilni partner) in Strabag d. o. o. (partner), pogodbena vrednost znaša 12.589.015,56 EUR (brez DDV). Rok za izvedbo prve faze del, ki bo potekala v letošnjem letu, je 70 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Izvajalec je lani jeseni obnovil 9,3 km smernega vozišča proti Ljubljani, letos pa bo še 12,3 km smernega vozišča proti Karavankam in izvedel sanacijo plazu pod viaduktom Ljubno. Na nevarnih mestih ob vozišču se bo vgradila nova varnostna ograja.

V času del se bodo zaporedno zapirali posamezni priključki (o zaporah bomo uporabnike sproti obveščali). Večjih zastojev med deli ne pričakujemo, lahko pa v primeru zelo povečanega prometa občasno pride do zgostitev ali krajših zastojev.

Odsek gorenjske avtoceste A2 med Lescami in Brezjami je med srednje obremenjenimi na našem avtocestnem omrežju. V letu 2019, referenčnem letu pred pandemijo covida-19, je povprečni letni dnevni promet (PLDP) na obravnavanem odseku znašal 34.726 vozil, od tega je bilo 1767 tovornih. Na odseku Kranj vzhod–Brnik je bil PLDP na primer za nekaj več kot 12 odstotkov višji in je znašal 39.577 vozil, od tega 1790 tovornih.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi voznice in vozniki, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije ter pravilno razvrstitvijo. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev.

Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.
 

Nazaj