Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnova pomurske avtoceste med Turniščem in Dolgo vasjo

15.09.2023

V soboto, 16. septembra 2023, bodo stekla pripravljalna dela za preplastitev vozne površine na avtocestnih odsekih pomurske avtoceste A5 Turnišče–Dolga vas in Dolga vas–Lendava. V prvi fazi del, ki bo trajala predvidoma do 24. septembra 2023, bosta na odseku med Turniščem in razcepom Dolga vas zaprta prehitevalna pasova v dolžini 8,7 km, na odseku med razcepom Dolga vas in Lendavo pa v dolžini 800 m. V tej fazi bodo potekala pripravljalna dela (ureditev začasnih križnih prehodov z ene polovice avtoceste na drugo).

 

Štorklja gnezdi ob avtocesti

 

Nato v drugi fazi sledijo obnovitvena dela, ko bo polovica avtoceste v razdalji 9,5 km zaprta, ves promet pa preusmerjen na sosednjo polovico avtoceste, kjer bo urejen po enem pasu v vsako smer. Zaradi obnove bo najprej zaprto smerno vozišče avtoceste proti Lendavi (Madžarski). 

V nadaljevanju sledi več faz del, o katerih bomo uporabnike avtoceste predhodno obvestili.

Dela bodo čez zimo prekinjena in zapora odstranjena. Izvajalce bo z deli nadaljevali po koncu zime, ko bo stekla tudi obnova na hitri cesti H7. 

Dela bodo obsegala obnovo vozne površine na avtocesti A5 Turnišče–razcep Dolga vas, na razcepu Dolga vas, na delu odseka A5 med razcepom Dolga vas in Lendavo ter na hitri cesti H7 (od A5 do krožišča Dolga vas).

Obnova vozne površine je potrebna zaradi dotrajanosti vozišča ter izboljšanja prometne varnosti in udobnosti vožnje. Na celotnem območju posega je predvidena izvedba preplastitve vozišča z novo obrabno plastjo (+ 4 cm), z delno zamenjavo obstoječe voziščne konstrukcije in z lokalnimi globinskimi sanacijami. Na odcepu hitre ceste H7 za Dolgo vas je na celotnem obravnavanem območju posega predvidena delna zamenjava voziščne konstrukcije v obstoječi niveleti. Obstoječe varnostne ograje se zamenjajo le na območjih, kjer te niso več ustrezne. V sklopu ureditve je predvidena tudi ureditev nove horizontalne prometne signalizacije.

Pogodbena izvajalca gradbenih del sta v skupnem nastopu Pomgrad d. d. (vodilni partner) in VOC d. o. o. (partner), vrednost del znaša 18.221.585,28 EUR (brez DDV). 

Rok izvedbe je 240 dni od uvedbe izvajalca v delo.

Zaradi navedenih delovnih zapor ne pričakujemo daljših zastojev.

Povprečni letni dnevni promet (PLDP) je po zadnjih dosegljivih podatkih na odseku A5 med Turniščem in Lendavo znašal približno 12.000 vozil na dan (obe smeri vožnje), od tega 4259 tovornih, na H7 pa približno 1500 vozil na dan, od tega 1745 tovornih. Na odseku A5 med Dragučovo in Pernico je na primer PLDP znašal več kot 18.000 vozil na dan, od tega 4742 tovornih.

 

K večji varnosti in pretočnosti prometa ob postavljeni delovni zapori lahko prispevajo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov in prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo ter strpnostjo v primeru zastoja. Prekratka varnostna razdalja, nepotrebno prehitevanje in menjava prometnih pasov pred zaporo lahko hitro privedejo do nesreče in posledično daljših zastojev. Voznice in voznike prosimo za strpnost in previdnost za volanom ter jim svetujemo, da se pravočasno pozanimajo o stanju na cestah, priporočamo Prometnoinformacijski center.
 

Nazaj