Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Z obnovitvenimi in vzdrževalnimi deli na avtocestah do večje varnosti in pretočnosti

04.03.2015

S pričetkom pomladi se bodo tudi letos začela izvajati različna obnovitvena dela – obnove in sanacija vozišč, dela na viaduktih in v predorih. Vsa dela, ki se izvajajo na avtocestah in hitrih cestah, ki jih družba Dars izvaja izključno v za zagotavljanja večje varnosti in pretočnosti prometa ter zadovoljstva uporabnikov.

Redna vzdrževalna dela izvajamo tako, da povzročajo čim manj motenj v prometu in se izvajajo v času najmanjših prometnih obremenitev na posameznem odseku ter s skrbjo za urejenost, preglednost in varnost avtocest in hitrih cest. Kljub temu pa zaradi gostega osebnega in tranzitnega tovornega prometa pomeni izvajanje vzdrževalnih del oviro za uporabnike.

Dnevna vzdrževalna dela načrtujemo za čas izven prometnih konic, ob upoštevanju povprečnega letnega dnevnega prometa na posameznem avtocestnem odseku. Na na ta način bodo potekala tudi nujna vzdrževalna dela, krpanja vozišča na primorski avtocesti, ki so predvidena v mesecu marcu.

 

 

 


Vzdrževalna dela prilagajamo tudi glede na obnovitvena dela, v kolikor na nekem odseku potekajo obnovitvena dela, vzdrževalnih del ne izvajamo in z njimi počakamo na primeren trenutek, da promet ni oviran.
Zavedamo se, da vsako izvajanje del pod polovično ali popolno zaporo na avtocesti predstavlja veliko motnjo prometa in velike stroške vzdrževanja zapore. Zaradi navedenega se k sanaciji, ki zahteva zaporo avtoceste pristopi šele takrat, ko je obseg del in njihova nujnost tako velika, da je zapora ceste opravičljiva.

Večja gradbena obnovitvena dela se izvajajo v skladu z Načrtom izvajanja koncesije 2015.

V mesecu marcu in aprilu letos so predvidene zapore v predoru Kastelec. Gre za sočasno odpravo napak v garancijski dobi ter nadgradnjo elektrostrojne opreme na AC Kozina – Črni Kal. Dela v predoru Kastelec, ki zajemajo odpravo napak ob izteku 10-letne garancijske dobe, ki so bile evidentirane pri redno opravljenih pregledih, odpravljajo izvajalci oziroma skladno z obvestili stečajnih upraviteljev izvajalskih podjetij za njih dela opravljajo druga gradbena podjetja. V nasprotnem primeru bi bile unovčene bančne garancije.

Poleg omenjenega predora Kastelec bomo v mesecu marcu pričelo z:
- obnovo hidrantov v predoru Golovec
- gradnjo PHO na odseku Dramlje - Celje
- gradnjo PHO na odseku Brezovica - Vrhnika

V aprilu z:
- obnovo vozišča na odseku Arja vas - Šentrupert
- gradnjo PHO na odseku Celje zahod - Arja vas (smer Ljubljana)

V maju z:
- sanacijo nadvoza Kompas VA0285, sanacijo prekladne konstrukcije ter priključnih krakov /odsek meja A (predor) – Hrušica.

V marcu je v okviru vzdrževalnih del predvideno tudi nujno krpanje vozišča na primorski avtocesti.

Tako kot na vseh avtocestah po svetu, tudi na naših avtocestah dnevno potekajo vzdrževalna dela, katera praviloma opravljajo delavci DARS d.d. (popravilo jeklene varnostne ograje, pranje smerne signalizacije, košnja trave, določena sanacijska dela…), določena sanacijska dela tudi drugi izvajalci, delovna zapora pa v teh primerih traja v večini dan ali dva, za določena dela pa nekaj dni.

Terminsko niso določena oz. napovedana in se izvajajo glede na dejanske potrebe, včasih pa so tudi nujna in jih je potrebno izvesti takoj. Delavci družbe DARS d.d., vzdrževalci avtocest in hitrih cest, so torej v različnem številu praktično ves dan na cesti, kjer opravljajo najrazličnejša vzdrževalna dela (urejanje brežin, jarkov za odvodnjavanje, intervencijska popravila, košnja, postavljanje zapor za izvajalce obnovitvenih del ipd.). Število vzdrževalnih ekip in vozil je omejeno, zato so ekipe zadolžene tudi za t. i. intervencije ob izrednih dogodkih, npr. nesreče, pokvarjena vozila, zastoji ipd.. Tako kljub vnaprej načrtovanim vzdrževalnim delom, teh včasih ni mogoče opraviti v predvidenih terminih.

O izvajanju, časovnici in vrsti predvidenih obnovitvenih in vzdrževalnih del do konca leta ter zaporah povezanih z njimi, bodo uporabniki celovito in pravočasno obveščeni. Uporabnike vabimo, da se o razmerah na cestah se pravočasno pozanimajo na promet.si ali tel. 1970 oz. na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah (080 22 44).

V družbi DARS d.d. uporabnikom avtocest želimo varno in strpno vožnjo.

 

 

 

 

Nazaj