Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Od 10. julija spremenjen potek prevozov skozi karavanški predor v smeri proti Sloveniji

05.07.2017

Zaradi del, ki jih je izvajal avstrijski avtocestni upravljavec ASFINAG na koroških avtocestah, je bil otežen prehod izrednim prevozom v smeri Slovenije preko predora Karavanke, zato je bil termin prehodov izrednih prevozov v smeri Slovenije 1. februarja 2016 prestavljen z 20.00 na 21.30 uro. Dela na Koroškem so zaključena, zato se večerni termin prehodov z 10. julijem 2017 popravi na prvotno dogovorjenega (na 20.00 uro).

Kakor je znano, sta DARS d.d. ter ASFINAG GmbH, ki upravljata z avtocestnim predorom Karavanke, za zagotovitev čim višje ravni prometne varnosti (in pretočnosti prometa, ker so prej prehajali ko so prispeli in je bil večkrat dnevno predor zaprt za pol ure in so nastajali nepotrebni zastoji) določila termine možnih izvedb izrednih prevozov skozi karavanški predor.

Izredni prevozi so se s 1. marcem 2014 pričeli izvajati v naprej določenih terminih.

 

 


Prevoznik izrednega prevoza mora odtlej dalje dovoljenju za izvedbo izrednega prevoza priložiti »Obrazec za prijavo prevoza skozi predor Karavanke« in ga najmanj 24 ur pred nameravanim prevozom posredovati obema odgovornima službama (na DARS – nadzornik prometa in na ASFINAG – operater; več informacij v priloženem obrazcu); v obrazcu so navedene možne ure prevozov, v katerih je mogoč prehod izrednih prevozov širine nad 3,5 metra.

To pomeni, da izredni prevoz v smeri proti Avstriji (navajamo kot primer) v torek prične vožnjo skozi predor ob 9.00 uri (za vse, ki bodo čakali v koloni in se bodo predhodno prijavili v skladu z obrazcem) in zvečer ob 23.00 uri na enak način, vmes pa izredni prevozi niso mogoči. Enako velja za prevoze v smeri proti Sloveniji; ti se opravljajo ob 1. uri ponoči in ob 20.00 uri zvečer. Termini v smeri vožnje Avstrija–Slovenija so prilagojeni pogojem prevozov ostalih predorov v Avstriji.

Ker so lahko veljavna dovoljenja za izredne prevoze skozi predor Karavanke (letna, mesečna ali večmesečna) že izdana in brez navedenega obrazca, je v takšnih primerih možno prevoz izvesti v okviru izdanega dovoljenja.

Dovoljenja, ki so izdana po 1. marcu 2014, morajo imeti obrazec in tudi prevozi morajo morali biti vnaprej sporočeni, kakor tudi izhaja iz obrazca, dosegljivega na spodnji povezavi.

 Obrazec za prijavo izrednega prevoza.pdf (201 kB)

 Obrazec - Karavanke.docx (68 kB)

 

 

 

 

Nazaj