Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Večje obnove avtocest in hitrih cest v letu 2017

19.06.2017

 

V poletnih mesecih bosta na slovenskih avtocestah in hitrih cestah dve večji delovišči z obsežnejšimi in dolgotrajnejšimi obnovitvenimi deli. Na primorski avtocesti A1 med Uncem in Postojno ter na vipavski hitri cesti H4 med Ajdovščino in Vogrskim. Načrtovani sta še dve obnovi v jeseni, in sicer na dolenjski avtocesti, kjer bo razpis objavljen predvidoma v kratkem, in na gorenjski avtocesti, kjer pa je postopek javnega naročanja že v teku, zato jih časovno in vrednostno še ne moremo natančneje opredeliti.
Med letošnjim poletjem bosta tako v izvedbi le dve večji obnovi:

• na odseku avtoceste Unec-Postojna; dela so stekla v začetku junija in bodo trajala predvidoma do sredine novembra; več
• na odseku hitre ceste skozi Vipavsko dolino; dela so stekla konec maja in bodo trajala predvidoma do konca avgusta; več

 

 

 

 


Popolne zapore avtoceste, v smislu obeh smernih voziš, med obnovitvenimi deli niso predvidene; na odseku Unec-Postojna bo promet med obnovitvenimi deli v vsako smer vožnje urejen po dveh zoženih pasovih.

S pogodbo so izvajalci zavezani, da izvajajo dela ves svetli del dneva, vse dni v tednu. Določena, predvsem tehnološko manj zahtevna dela, pa tudi v nočnem času. Ker vozniki spremljajo gradbišče iz avtomobila v večini ne prepoznajo ogromnega obsega del, ki ga je potrebno pri izvajanju obnovitvenih del izvesti, zato tudi težko realno ocenijo hitrost napredovanja del, ki pa je pogojeno tudi z zaporednim izvajanjem tehnoloških faz gradnje. Te v nekaterih primerih vplivajo na možno hitrost napredovanja del (npr. ko se na novo zabetonira plošča premostitvenega objekta, je potreben določen čas, da se beton posuši do primerne vsebnosti vlage, preden je mogoče nadaljevati s hidroizolacijskimi deli). Če naši vozniki uporabljajo tudi nekatere druge evropske avtoceste, potem vidijo, da dela v tuji potekajo še več mesecev, v nekaterih primerih celo več del ob vsakodnevnih zastojih.

V okviru vzpostavitve sistema elektronskega cestninjenja za vozila nad 3,5 tone največje dovoljene mase (za tovornjake, avtobuse oziroma vsa nevinjetna vozila) bo predvidoma do konca junija v nočnem času več kratkotrajnih, do 30-minutnih popolnih zapor posameznega dela avtoceste (brez obvoza). Svetujemo, da se v vseh primerih, ko načrtujete poti po avtocestah v nočnem času, predhodno pozanimate, ali je na vaši poti načrtovana popolna zapora zaradi postavitve prečke cestninskega portala nad avtocesto. To lahko storite z obiskom portala promet.si, s klicem v Prometno-informacijski center (številka 1970 ali brezplačni odzivnik 080 22 44), še bolje je, da si brezplačno naložite aplikacijo DarsPromet+, kamor lahko vnesete nekaj alternativnih poti in pregledate potovalni čas za vsako od njih. Aplikacija vas lahko tudi med potjo z glasovnimi sporočili obvešča o trenutnem potovalnem času in morebitnih novih ovirah na poti (več informacij o projektu).

Sicer pa vsakodnevno potekajo redna vzdrževalna dela, ki jih v čim večji možni meri izvajamo tako, da povzročajo čim manj motenj v prometu (ki je vsako leto večji) in se izvajajo v času izven največjih prometnih konic na posameznem odseku ter s skrbjo za urejenost, preglednost in varnost avtocest in hitrih cest. Kljub temu pa zaradi gostega osebnega in tranzitnega tovornega prometa pomeni izvajanje vzdrževalnih del oviro za uporabnike. Potrebno se je zavedati, da je avtocestni sistem živa stvar, na katerem se dogodki na vseh odsekih avtocest dogajajo dnevno. Tako kot na vseh avtocestah po svetu, tudi na naših avtocestah dnevno potekajo vzdrževalna dela, ki terminsko niso določena oz. napovedana in se izvajajo glede na dejanske potrebe, včasih pa so tudi nujna in jih je kot intervencijska dela potrebno izvesti takoj. Zavedamo se, da vsako izvajanje del pod polovično ali popolno zaporo na avtocesti predstavlja veliko motnjo prometa in velike stroške vzdrževanja zapore. Zaradi navedenega se k sanaciji, ki zahteva zaporo avtoceste pristopi šele takrat, ko je obseg del in njihova nujnost tako velika, da je zapora ceste opravičljiva.

V okviru investicijskega vzdrževanja smo s krpanjem dotrajanih delov vozišč na primorski avtocesti A1 med Ljubljano in Koprom zaključili maja, v poletni turistični sezoni se ne bodo izvajala, saj na odseku med Uncem in Postojno potekajo obsežnejša obnovitvena dela; nadaljevala se bodo konec septembra oz. v začetku oktobra.

Na drugih avtocestnih krakih se bodo izvajala krpanja tudi prek poletja – ta dela na posameznem delu avtoceste trajajo predvidoma en dan. Začnejo se po jutranji prometni konici in zaključijo do večera oz. noči, tako da je zjutraj, ko se uporabniki avtoceste odpravijo v službo ali po opravkih, promet sproščen. Promet je med izvedbo krpanja urejen po enem pasu; teh del ni mogoče prekiniti in začasno spustiti promet po vozišču, ki se sanira. Obsežnejša vzdrževalna dela, in sicer krpanje voznih površin (posedkov, udarnih jam, razpok …) na primer sedaj intenzivno poteka na štajerski avtocesti A1. Praviloma so zastoji v taki zapori največ dva do tri kilometre.

V letošnjem letu je predvideno krpanje (začeli smo po koncu zimske sezone) skupno med 200.000 in 250.000 m2 voznih površin, pri čemer se v eni tovrstni sanaciji zaobjame v povprečju med 100 in 1500 m2 vozne površine, dela pa se opravijo v enem dnevu.

Uporabnikom svetujemo, da se pred odhodom na pot pozanimajo o razmerah na cestah (priporočamo spletno stran našega Prometno-informacijskega centra: www.promet.si).

Zahvaljujemo se vam za razumevanje ter prosimo za varno in strpno vožnjo.

 

 

Nazaj