Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Bodi viden, bodi previden

07.02.2017

V ponedeljek, 6. februarja, se je pričela nacionalna preventivna akcija Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa, imenovana Bodi viden – bodi previden. Preventivna akcija za večjo varnost peščev bo potekala do 12. februarja.

Letošnja akcija posebno pozornost posveča uporabi odsevnih predmetov, pravilnemu ravnanju v cestnem prometu in upoštevanju omejitev hitrosti v naseljih ter odstopanju prednosti pešcem pred označenimi prehodi s strani voznikov.
Pešci spadajo med ranljivejše skupine udeležencev v cestnem prometu, delež umrlih se je v letu 2016 v primerjavi z letom poprej povečal kar za 38 %. Na slovenskih cestah je leta 2015 umrlo 16 pešcev, lani pa 22, od tega 5 na avtocesti.

 

 


Tudi v družbi DARS d.d. smo priča številnim tragičnim naletom vozil na odstavnem pasu, na avtocesto ali hitro cesto pa »zaidejo« tudi pešci ali kolesarji.

 

 

 

 


“”   Vožnja po odstavnem pasu avtoceste je prepovedana, ob morebitni zaustavitvi na njem pa je potrebno upoštevati dejstvo, da nismo varni!


Vsem, ki bi se kdaj znašli v prometni nesreči na avtocesti in hitri cesti, svetujemo, naj kraj nesreče glede na okoliščine ustrezno zavarujejo, ga označijo in ravnajo izjemno previdno. Ob zavarovanju kraja nesreče naj upoštevajo predvsem specifičnost kraja, kjer se je prometna nesreča zgodila.
 
Na avtocestah in hitrih cestah, kjer ob desnem robu vozišča poteka odstavni pas, naj vozilo odstranijo na odstavni pas in ga na primerni razdalji označijo z varnostnim trikotnikom in prižganimi varnostnimi utripalkami.

Če je mogoče, naj se vozilo umakne na primerno mesto, denimo počivališče in se tam počaka na pomoč.

 

 

 

 


“”   Če vozilo zaradi nesreče ali drugega dogodka obstane na prehitevalnem ali voznem pasu in ga ni mogoče umakniti, naj se kraj na primerni razdalji čim prej zavaruje, nekdo od udeležencev pa naj prihajajoča vozila opozarja na nevarnost, vendar naj bo pri tem pozoren tudi na svojo varnost. Policijo je treba o dogodku obvestiti čim prej. Med hojo po avtocesti in hitri cesti morajo osebe nositi odsevni brezrokavnik živo rumene ali oranžne barve.


Voznik in potniki naj vozilo zapustijo takoj, ko se prepričajo, da to lahko storijo varno in si nadenejo odsevne brezrokavnike. Vsi naj se umaknejo za varnostno ograjo, o nesreči takoj obvestijo policijo, voznik pa naj postavi varnostni trikotnik, s katerim druge udeležence opozori na nevarnost.

Udeleženci prometne nesreče na avtocesti in hitri cesti naj iz vozila ne izstopajo brezglavo, ampak naj se najprej prepričajo, v kakšnem položaju sploh je njihovo vozilo in koliko vozil je na cesti. Ob izstopu naj ne hodijo po nepotrebnem okoli vozila in naj ne ocenjujejo nastale škode, temveč naj poskrbijo predvsem za lastno varnost.

Če se je vozilo obstalo na viaduktu, naj se tudi prepričajo, kam bodo iz vozila izstopili. Isti nasveti seveda veljajo tudi za zavarovanje vozil, ki na avtocesti ostanejo zaradi okvare.

Več o akciji si lahko preberete na spletni strani Javne agencije Republike Slovenije za varnost prometa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nazaj