Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Na Primorskem nevarnost burje in zametov

16.01.2017

 

Po napovedih Agencije RS za okolje se bo Primorskem burja v noči na torek, 17. januarja, okrepila in bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrosti od 100 do 120 km/h. Še močnejšo burjo je pričakovati v torek čez dan, ko bodo sunki dosegli hitrosti okoli 140km/h. To lahko ima za posledico, da bomo morali za ves promet zapreti hitro cesto H4 prek Rebrnic oz. Vipavske doline (oklic najvišje, 4. stopnje omejitve prometa zaradi burje za vsa vozila). Voznike zato pozivamo, naj se pred odhodom na pot pozanimajo o razmerah, vozijo še posebej previdno in upoštevajo signalizacijo.
Posledicam burje se ne bomo mogli izogniti niti na primorski avtocesti A1 med Ravbarkomando (Postojno) in Senožečami, predvsem v območju priključka Postojna in naprej do Razdrtega in razcepa Nanos (s klancema Goli Vrh in Bandera). Ker bo po vremenski napovedi lahko prisotno tudi manjše vzporedno sneženje, sicer pa že zapadel sneg v okolici avtoceste, je pričakovati tudi izredno poslabšano vidljivost na teh avtocestnih odsekih, v obe smeri vožnje, saj burja odnaša sneg iz okolice neposredno na vozišče, z možnostjo manjših zametov na cestišču.

Po napovedi ARSO bo na Primorskem tudi v sredo, 18. januarja, pihala močna burja, ki bo na izpostavljenih mestih v sunkih dosegala hitrost od 110 do 140 km/h. Postopno bo slabela v četrtek, 19. januarja.

Takšna vremenska napoved narekuje povečano previdnost in dodatne ukrepe na avtocesti, zato smo oklicali pripravljenost na domu za naše zaposlene. Pripravljena je tudi mehanizacija, ki je potrebna za primer nastanka odstranitve snežnih zametov iz ceste.

V zimskih razmerah je potrebno voziti čim bolj enakomerno, brez premočnega pospeševanja ali zmanjševanja hitrosti in čim manj sunkovito. Med vožnjo je potrebno biti zbrani in strpni.

 

 

 
 

 

 

Napotki za vožnjo v vetrovnih razmerah (med burjo):

• Vozniki vozil, katerih največja dovoljena masa presega 8 ton, bodite pozorni na prometno signalizacijo in obvestilne portale, ki obveščajo o hitrosti vetra in stopnji zapore. V primeru, da vaše vozilo spada v kategorijo, za katero velja prepoved vožnje na določeni relaciji, ste se dolžni sami izločiti iz prometa ali izbrati alternativno smer. Neupoštevanje omejitev prometa lahko ima hude posledice.
• Zmanjšajte hitrost vožnje in vozite še bolj previdno kot sicer, tudi v primeru, da trenutna stopnja zapore ne omejuje vožnje z vašim motornim vozilom.
• Bodite posebej pozorni. Burja namreč nima konstantne smeri in moči, zato vas lahko preseneti z močnimi, nepričakovanimi sunki iz različnih smeri.
• Poskušajte se izogibati prehitevanju. Sunek burje namreč zaobjame tako prehitevajoče kot tudi prehitevano vozilo, sunki burje pa prazne prikolice tovornih vozil pogosto prestavijo na sosednji prometni pas.
• Priporočamo večjo varnostno razdaljo, saj vas lahko med vožnjo zlahka presenetijo različni predmeti, ki jih sunki burje prestavljajo po zraku (npr. pesek iz brežine, različni odpadki, tudi lažji tovori iz tovornih vozil idr.). 

Prometni ukrepi, ki so, v primeru burje, izvedeni na primorskih cestah:

1. stopnja: hitrost vetra 80-100 km/h oz. 22-28 m/s, zapora za kamp prikolice, hladilnike in vozila s ponjavami do skupne mase 8 ton, za ostala vozila omejitev hitrosti na 40 km/h;
2. stopnja: hitrost vetra 100-130 km/h oz. 28-35 m/s, zapora za kamp prikolice in vsa vozila s ponjavami in hladilniki, za ostala vozila omejitev hitrosti na 40 km/h;
3. stopnja: hitorst vetra 130-150 km/h oz. 36-41 m/s, zapora za kamp prikolice in vsa vozila s ponjavami in hladilniki ter avtobuse, za ostala vozila omejitev hitrosti na 40 km/h;
4. stopnja: hitrost vetra nad 150 km/h oz. nad 41 m/s: zapora za vsa vozila.

Pred potjo preverite razmere na cestah:

• PIC (prometnoinformacijski center): www.promet.si ali tel. 1970
• avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44
• mobilna aplikacija DarsPromet+ oz. DarsTraffic+

Prosimo za strpno in varno vožnjo!

 
Nazaj