Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Poslanstvo PIC-a bo tudi v prihodnje verodostojna in ažurna prometna informacija

19.04.2016

Vozniki smo v preteklih 10 letih spoznali Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) kot zanesljivega sopotnika, prvega in najpomembnejšega akterja na področju informiranja o stanju na cestah, ki povezuje varnost in udobje uporabnikov s pretočnostjo avtocest. Zaupanje PIC gradi na verodostojni in ažurni prometni informaciji, ki jo vsako leto nadgrajuje z novimi, tehnično izpopolnjenimi orodji.

Prometno-informacijski center je v zadnjih 10 letih:

• posredoval več kot 196.000 informacij o dogodkih na državnem cestnem omrežju: v povprečju 19.627 na leto, 1635 na mesec in 53 na dan,
• samo v zadnjih petih letih so operaterji sprejeli že več kot 600.000 klicev, na spletni strani promet.si zabeležili prek 3,4 milijona uporabnikov.

Z novimi vsebinami in tehnikami pretočnosti avtocest naproti

Uporabnikom so odslej na voljo nove vsebine na spletni strani promet.si:

• predvideni potovalni časi med posameznimi večjimi kraji in relacijami,
• podatke o prometu po novem lahko opazujemo na zemljevidu kot različno obarvane odseke cest, ki ponazarjajo gostoto prometa,
• virtualni asistent Stane.Družba DARS d.d. upravlja z informacijskim sistemom Kažipot II, katerega namen je zbiranje, obdelava in distribucija prometnih informacij ter zagotavljanje s tem povezanih storitev. Informacijski sistem Kažipot II je del informacijskega sistema za nadzor in obveščanje o stanju in prometu na avtocestah in hitrih cestah, s katerimi upravlja DARS d.d., ter drugih državnih cestah, ki so v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo. Preko te aplikacije se vnašajo vse prometne informacije, s katerimi se napaja celoten informacijski sistem obveščanja. Informacije se takoj po vnosu v omenjeno aplikacijo objavijo na spletni strani promet.si, teletekstu RTV Slovenija in telefonskem odzivniku na številki 080 22 44. Prek samodejne elektronske pošte jih poleg pristojnih v DARS d.d. prejmejo tudi: Policija - Operativni komunikacijski centri, Radio Slovenija ter več kot 40 drugih radijskih postaj, Direkcija RS za infrastrukturo kot upravljavec preostalih državnih cest (glavnih in regionalnih), Ministrstvo za infrastrukturo. Prek standardiziranih izhodnih formatov (xml, rss …) pa tudi druge spletne strani.

Zaradi narave dela PIC-a, ki mora ob vsakem času zagotavljati hitre, točne in ažurne informacije o stanju prometa, družba DARS d. d. že leta razvija sodoben sistem, ki omogoča hiter vnos in obdelavo podatkov, hkrati pa je vse bolj pomembno orodje tudi za druge službe (nadzorni centri, vzdrževalci avtocest). Sistem Kažipot je aplikativno povezan tudi z drugimi informacijskimi podsistemi. Ti vsebujejo pomembne posredne ali neposredne podatke o stanju prometa. Takšni sistemi so SNVP (Sistem za nadzor in vodenje prometa), števci prometa, CVIS (Cestno vremenski informacijski sistem), sistem Burja, cestne kamere, podatki o stanju na mejnih prehodih, spremljanje flote vozil.

Ta hip je v zaključni fazi nadgraditev sistema Kažipot II, katere osnovni namen je implementacija standarda DATEX2, ki je pomemben z vidika mednarodnega povezovanja in komunikacije s podobnimi centri drugih držav (najprej z avstrijskim in severnoitalijanskim avtocestnim upravljavcem ASFINAG ter Autovie Venete).

Modularna zasnova sistemu omogoča, da postaja eno najpomembnejših orodij pri povezovanju različnih upravljavcev cest ter pri delovanju načrtovanega Nacionalnega centra za upravljanje prometa.

Poleg lokacijske metode z navedbo koordinat v sistemu WGS84 bo vgrajena tudi podpora za metodo po AlertC specifikaciji, kar bo omogočilo implementacijo TMC lokacijskih tabel in na ta način odprlo tudi možnosti za posredovanje informacij na navigacijske naprave po kanalu RDS-TMC, ki je trenutno v Sloveniji na voljo samo v omejeni obliki.

Med novostmi, ki voznikom lajšajo pot po slovenskih cestah, je tudi posodobljena aplikacija za mobilne naprave DarsPromet+ oziroma DarsTraffic+, namenjena predvsem tistim, ki se v Sloveniji vsak dan vozimo v službo. Na taki poti potrebujemo informacijo o morebitnih ovirah oz. podaljšanju potovalnega časa. Zato sta ključni stvari, ki ju aplikacija ponuja, ravno to: sprotno izračunavanje potovalnega časa na vnaprej izbrani poti ter obveščanje o ovirah (dogodkih) na poti.
Aplikacija uporabnikom omogoča:

• vpogled v stanje prometnih informacij,
• načrtovanje poti,
• prikaz potovalnih časov,
• vseh drugih informacij s katerimi razpolaga družba DARS d.d. in
• glasovno podporo ter
• povezavo z virtualnim asistentom.
• Aplikacija je razvita za operacijske sisteme Android, IOS in Windows.

Ker nam je še vedno najbolj pomembna prometna varnost, je ena ključnih funkcij aplikacije glasovno obveščanje. Vendar ne kakršno koli: gre za aplikacijo e-Bralec, ki je v živo v slovenščini sposoben prebrati kakršenkoli pripravljen tekst. Tekst za uporabo aplikacije mu pripravlja poseben program, ki brska po naših bazah in iz njih izlušči informacije, ki se nanašajo na določeno pot. Pomembna funkcionalnost je nastavitev samodejnega branja. To lahko nastavite, tako da v poglavju Na poti izberete nastavitve.

Brane Nastran, vodja PIC-a, na PIC-u zaposlen že od samega začetka delovanja centra, torej od 15. marca 2006 dalje, je v svoji predstavitvi med drugim pokazal na prizadevanja na področju prometnih informacij za navigacijske naprave. V Sloveniji že nekaj let obstaja servis RDS TMC (Radio Data System – Traffic Message Chanell), ki prek radijskega signala omogoča navigacijskim napravam sprejeti prometne informacije o dogodkih na cestah. »Tudi nekateri v Sloveniji smo pomagali, da bi sistem čim bolj zaživel in da bi čim več ljudi dobilo čim bolj kvalitetne informacije. Vendar ima sistem omejitev, saj že od vsega začetka ni dostopen vsem navigacijskim napravam. Dostopnost je odvisna od dogovorov na trgu«, je poudaril Nastran in povedal, da je »naloga Slovenije, da pred skokom v nove tehnologije poravna tudi ta dolg in po zgledu razvitih držav vzpostavi servis RDS TMC, ki bo omogočal sprejem prometnih informacij vsem navigacijskim napravam, brez posrednika.«

PIC je do tega trenutka opravil že precej dela, vendar prometne informacije na vseh navigacijskih napravah še niso vidne, saj obstaja kar nekaj pogojev, da prometna informacija, ki jo objavi PIC, pride do posamezne navigacijske naprave. Informacija potuje s pomočjo radijskega signala (Radio Data System), zato mora biti kodirana, in sicer v skladu s sprejetimi standardi. Najprej mora biti zakodirana vrsta dogodka, za kar je potrebno izdelati t.i. dogodkovne tabele. Za to je Ministrstvo za infrastrukturo poskrbelo že pred leti. Nato mora biti zakodirana tudi lokacija, kar je bolj zapleteno opravilo, saj za to niso dovolj le npr. GPS koordinate. »Tudi lokacijske tabele, ki bodo prosto dostopne vsem ponudnikom, smo izdelali in so verificirane pri pristojnih institucijah. Da bi ta servis zaživel, je potrebno, da podjetja, ki ponujajo zemljevid za navigacijske naprave, te tabele v svoje zemljevide tudi vključijo. Tehnološko ne preveč zahtevno opravilo, vendar tržno težavno. Ključna pri tem sta Here in TomTom (TeleAtlas), ki zasedata praktično ves trg na tem področju«, je še povedal Nastran.Predstavitev si lahko ogledate tu.

Minister za infrastrukturo, dr. Peter Gašperšič je v svojem nagovoru povedal, da sta vodenje prometa in informiranje o prometu ob kvalitetni cestni infrastrukturi ključna dejavnika za trajnostno in varnostno naravnano mobilnost. »Zato je bila pred desetimi leti ustanovitev PIC za Slovenijo pomemben korak.« Povedal je, da je naše poslanstvo »večja varnost in pretočnost cest. K temu cilju bistveno pomaga točna in hitra prometna informacija, ki nam jo zagotavlja PIC, 24 ur na dan in 365 dni na leto.«Kot je poudaril predsednik uprave DARS d.d., dr. Tomaž Vidic, je za pretočnost naših avtocest ključna informiranost, »katero dosegamo z uvajanjem novih tehnologij in ukrepov, pri tem pa uporabljamo znanje in izkušnje naših zaposlenih. Tudi današnji dogodek je poklon znanju, preudarnosti in viziji. Kredibilnost Prometno-informacijskemu centru dajejo uporabniki. Naraščajoče številke uporabnikov kažejo, da so informacije PIC-a verodostojne, uporabne, točne. Vloga PIC-a iz leta v leto premosorazmerno narašča glede na verodostojnost in tudi glede na naraščajoči povprečni letni dnevni promet (PLDP).« Spomnil je, da smo ob odprtju prvega avtocestnega odseka pred 43 leti našteli 8.000 vozil na dan, danes pa so številke desetkrat višje. S tem je tudi potreba po obnovitvenih in vzdrževalnih delih toliko večja. »S tem so pogostejše tudi zapore in brez razumevanja in strpnosti uporabnikov, da so ta dela nujna, ne bomo dosegali cilja varnih in pretočnih avtocest. DARS torej ne povezuje samo Slovenije. Povezuje odgovorno upravljanje zgrajenih cestišč, povezuje obveščanje z osveščanjem in izobraževanjem, povezuje ažurnost, verodostojnost in točnost prometnih informacij, katere ustvarja PIC«, je še povedal dr. Vidic in nenazadnje še poudaril, da bo DARS »tudi v prihodnje izvajal ukrepe, ki bodo uporabnikom omogočali zanesljivost potovanja, udobje in varnost.«Brane Nastran je ob 10. obletnici uspešnega delovanja Prometno-informacijskega centra v imenu celotnega centra s strani uprave DARS d.d. prejel priznanje za inovativno, požrtvovalno, uspešno in tvorno delo na področju informiranja in s tem vzpostavljanja večje varnosti in pretočnosti na cestnem in avtocestnem omrežju.Poglejte si predstavitev PIC ob 10. obletnici delovanja:
 www.youtube.com/watch 

Preden se odpravite na pot, preverite razmere na cestah:

- Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC): tel. 1970;
- avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na avtocestah: 080 22 44;
- spletna stran: http://www.promet.si, prilagojena tudi za pametne telefone;
- Twiter @DARS_si;
- Facebook Vozimo pametno: https://www.facebook.com/Vozimo.pametno;
- mobilna aplikacija DarsPromet + (DarsTraffic +).


Želimo vam srečno in predvsem varno vožnjo!


 

Nazaj