Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DARS v nacionalni akciji Hitrost

18.04.2016
Z današnjim dnem se pričenja nacionalna akcija Hitrost v okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa. Javna agencija RS za varnost prometa kot nosilka nacionalne akcije bo izvedla različne medijske in komunikacijske aktivnosti ter informirala in osveščala glede nujnosti upoštevanja omejitev hitrosti. Akciji se pridružujemo tudi v družbi DARS d.d., med drugim tako, da prek posameznih elektronskih portalov nad avtocesto prikazujemo preventivno vsebino, s ciljem, da opozorimo na dosledno upoštevanje predpisane hitrosti vožnje. Hitrost je namreč še vedno eden izmed glavnih dejavnikov prometnih nesreč na naših cestah.

 


 


Število umrlih v prometnih nesrečah, do katerih pride zaradi hitrosti, še vedno ostaja previsoko. Posledice prometnih nesreč, tako iz vidika posameznika kakor tudi družbe kot celote, predstavljajo nacionalni problem. Zavedati se moramo, da lahko

 

 

  • samo 10 km/h nad omejitvijo hitrosti pomeni, da se naša pot ustavljanja podaljša kar za 12 m, kar pa je lahko usodno, opozarjajo v AVP.


Rezultati Ankete o hitrosti zaskrbljujoči

V okviru Nacionalnega programa varnosti cestnega prometa je Agencija za varnost prometa (AV) med 14. marcem in 7. aprilom izvedla anketo o analizi hitrosti. Ta predstavlja zaskrbljujoče podatke o prekoračitvah hitrosti, opozarjajo v AVP.

Vozniki, ki so sodelovali v anketi, imajo v povprečju vozniško dovoljenje že dobrih 19 let, v enem letu pa v povprečju opravijo okrog 21.000 kilometrov.

 

 

  • Kar 40 % respondentov v anketi je odgovorilo, da se jim zdi vožnja 55km/h skozi naselje zgolj zelo majhen prekršek.
  • Na regionalnih cestah, kjer je omejitev 90km/h, se veliki večini zdi vožnja s 100km/h zelo majhen ali manjši prekršek.
  • Pri navajanju razlogov, zakaj vozijo prehitro, so se anketiranci najbolj pogosto odločili za razlog, da se preprosto prilagodijo hitrosti ostalih voznikov na cesti. Med najbolj verjetne razloge se je uvrstil tudi ta, da se jim na poti mudi.

Hitrost vožnje je pomemben dejavnik prometne varnosti in je neposredno povezan z močjo trčenja ter tudi njenimi posledicami. Prav tako je hitrost vožnje povezana s tveganjem udeležbe v prometni nesreči, saj imajo vozniki pri visokih hitrostih manj časa za ustrezno reagiranje, kar posledično privede do več prometnih nesreč.

Vir: AVP
 

 

Nazaj