Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Na razcepu Malence postavljen ukrep za zmanjšanje števila voženj v napačno smer

05.04.2016
Da bi zmanjšali število voženj v napačno smer in posledično število prometnih nesreč je družba DARS d.d. na razcepu Malence v mesecu marcu kot ukrep za preprečitev vožnje v napačno smer postavila plastične in snemljive stebričke. Stebrički so postavljeni na površini, ki predstavlja polno črto in ločuje prometna pasova, ki vodita iz smeri Golovca in smeri dolenjske ter se združita v južni obvoznici. Enak ukrep je iz smeri južne obvoznice in Golovca proti Dolenjski.
 
        
 
  
Z omenjenim ukrepom so zagotovljeni pogoji za višjo prometno varnost na tem zelo nevarnem odseku, posebej ker je na tem delu veliko predorskih cevi. Z ukrepom ni samo zmanjšana možnost obračanja in posledično vožnje v napačno smer (kar dokazuje posnetek na tej povezavi), preprečena je tudi neprestana vožnja čez polno črto – pri vključevanju prometa iz predora Golovec na južno obvoznico in iz južne obvoznice na avtocesto proti dolenjski. Tudi te vožnje so bile s stališča prometne varnosti zelo nevarne. V DARS d.d. opažamo, da se uporabniki počasi navajajo na pravilno vključevanje.
Dodajamo, da prometne ureditve niso bile spremenjene niti ni zožen prosti ali prometni profil ceste. So pa s tem ukrepom poleg preprečitve voženj v napačno smer, preprečene tudi kršitve pravil cestnega prometa in ogrožanje drugih udeležencev v prometu. 

Ukrep preprečitve vožnje v napačno smer je bil izveden na podlagi razvojno-raziskovalne naloge »Ukrepi za zmanjšanje možnosti in analiza voženj v nepravilno smer na slovenskem avtocestnem omrežju«.  
Nazaj