Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Na avtocestnem križu se nadaljuje sferično snemanje

19.02.2016

Uporabnike avtocest obveščamo, da DARS d.d. na avtocestnem sistemu izvaja sferične posnetke. Izvaja se sferično snemanje (fotografija celotne okolice iz ene točke, ki omogoča pregledovanje vsake točke na terenu) in lasersko skeniranje avtocest. Poleg pridobljenih podatkov laserskega skeniranja, ki bodo služili za potrebe vzdrževanja in upravljanja avtocest se bo izvedel popis prometne signalizacije in opreme za potrebe katastra DARS-a in banke cestnih podatkov (BCP). V preteklem letu se je snemanje zaključilo na področju ACB Murska Sobota in na področju Maribora. Predvidoma to soboto pa se bo snemanje začelo izvajati na območju ACB Slovenske Konjice in Vransko do priključka Domžale. V primeru ugodnejših vremenskih razmer na primorskem se bo snemanje izvajalo na območju ACB Kozina.

            

Predvideno snemanje se bo nadaljevalo po ostalih ACB glede na primerno vreme. S planom bo snemanje cest končano v prvi polovici maja 2016. Najbolj prometni odseki cest kot so AC A1 ter HC H3 Ljubljanska obvoznica se bodo snemali ob nedeljah dopoldan, ko je najmanj prometa.

Sferični posnetek in lasersko skeniranje cest potrebujemo za natančen popis prometne signalizacije in opreme ter naknadne obdelave podatkov za potrebe strokovnih služb. S takšnim načinom zajema podatkov je povsem eliminiran popis podatkov na terenu in s tem obvarujemo izvajalce nevarnega dela na območju avtoceste in zagotavljamo varnejše odvijanje prometa zaradi izvajanja teh del.

S pridobljenimi podatki lahko določimo natančno geolokacijo, razdalje, površine, izdelujemo prereze, zaznavamo določene elemente (kot horizontalna prometna signalizacija itd).

Načrti za snemanja se pripravljajo za vsako avtocestno bazo posebej glede na specifiko cest in prometne tokove, tako, da prihajalo do čim manjših zastojev.

Snemanje vozišč se izvaja pod pomično zaporo. Tako, da se kolona vozil pomika za vzdrževalnimi vozili. Po določenem času se vzdrževalna vozila, ki varujejo snemalno vozilo umaknejo, da se kolona sprosti, nato se ponovno postavi pomična zapora in se nadaljuje s snemanjem vozišča.

V času snemanj se zaradi morebitnih motenj poteka prometa uporabnikom opravičujemo in pozivamo k razumevanju in strpnosti.

Razmere na cestah lahko preverimo na www.promet.si, (za mobilne naprave na http://m.promet.si), na brezplačnem odzivniku za stanje na avtocestah: 080 22 44, dogodkom na avtocestah lahko sledimo tudi na twitterju @DARS_SI, na mobilni aplikaciji (DarsPromet ali DarsTraffic) ali pokličemo za nasvet in pomoč Prometno-informacijski center za državne ceste (PIC) na tel. 1970.

Nazaj