Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Napoved sneženja: Strpno in varno v zimskih razmerah

16.02.2016
Po napovedih ARSO lahko v noči na sredo na Gorenjskem, Notranjskem in Kočevskem zapade okoli četrt metra snega. Zvečer in ponoči lahko najmočnejši sunki burje na Primorskem presežejo hitrost 100 km na uro. V času sneženja in zimskih razmer se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in zbrani ter vožnjo prilagodite razmeram na cesti, ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu, računajte, da bo potovanje trajalo dlje, zato se na pot odpravite prej kot po navadi.

Prometna varnost, vodenje prometa in prometne informacije

Vozniki so o stanju in prevoznosti avtocest in hitrih cest v zimskem kot tudi v preostalem obdobju obveščeni prek:
 
Prometno-informacijskega centra za državne ceste (PIC):
- operater PIC: tel. 1970;
- avtomatski telefonski odzivnik o stanju prometa na AC/HC: 080 22 44;
- spletna stran: www.promet.si, prilagojena tudi za pametne telefone;
- Twitter: @DARS_si;
- mobilna aplikacija DarsTraffic/DarsPromet;
- Facebook: https://www.facebook.com/Vozimo.pametno;

• Medijev:
- radijske postaje (prometna poročila; javljanja »v živo«);
-TV (prometna poročila; javljanja 'v živo');
- tiskani mediji (objava opozoril, napovedi razmer na avtocestah in hitrih cestah, napotkov voznikom…);
- teletekst TV SLO;
- spletni portali (AMZS, Najdi.si …).

• Spremenljive prometno informativne signalizacije (portali): na portalih prikazujemo opozorila in napotke voznikom, posebej pozimi: omejitve hitrosti, izločanja tovornih vozil, pluženje, opozorila na sneg in spremenjene vozne pogoje, itd.; uporabnike prosimo, da upoštevajo signalizacijo! Voznike v realnem času opozarjamo na vse dogodke, povezane s sneženjem v Sloveniji in v sosednjih državah (npr. izločanje na Madžarskem, Italiji).


Vozniki lahko predvsem z ustrezno zimsko opremo in strpnostjo v zimskem obdobju bistveno prispevajo k boljši prevoznosti cest, saj vsaka manjša napaka (zdrs vozila) pomeni zastoje za druge uporabnike in otežuje pluženje.
 
K varnejši vožnji v zimskih razmerah pripomore dobra priprava motornega vozila na zimo. Vozilo mora biti očiščeno, torej je treba z njega odstraniti sneg. O pripravi vozila na zimo in skrb zanj v zimskih razmerah preko te povezave.

DARS v zimskih razmerah svetuje:
- V času sneženja in zimskih razmer se na pot odpravite samo s predpisano zimsko opremo, upoštevajte prometno signalizacijo, ostanite strpni in vožnjo prilagodite razmeram na cesti, ne prehitevajte plužnih skupin, saj lahko s tem ogrožate svojo varnost in varnost drugih udeležencev v prometu.
- V zimskih razmerah računajmo na daljši čas potovanja, zato se na pot odpravimo vsaj 10 minut prej kot običajno. Preden se v zimskih razmerah odpravite na pot, očistite stekla in v celoti odstranite sneg z vozila ter se pozanimajte o razmerah na cestah.
- Zavorna pot letne pnevmatike je lahko v zimskih razmerah dvakrat daljša. Uporaba zimskih pnevmatik v zimskih razmerah je nujna.
- V vozilu naj bo pozimi ali v zimskih razmerah v rezervoarju najmanj 50% goriva. Ob zastojih, nesrečah ali podobnih nevšečnostih bo moral motor morda delovati dalj časa. Upoštevajte tudi večjo porabo v zimskih razmerah.
 
Prilagodite vožnjo zimskih razmeram na cesti in nam s tem pomagajte zagotoviti optimalne razmere na njej. 


Srečno in varno na poti vam želi DARS.
Nazaj