Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Brez dogovora s Policijo ni mogoče nadaljevati razpisa za nabavo opreme za sekcijsko merjenje hitrosti

06.04.2018

Družba DARS d.d. je ustavila javni razpis za dobavo, vzpostavitev delovanja in vzdrževanja opreme ter sistemov sekcijskega merjenja hitrosti na odsekih avtocest in hitrih cest v upravljanju DARS d.d., v okviru katerega je bilo odpiranje ponudb nazadnje prestavljeno na 10. april 2018. Razlog je v tem, da Policija ni podpisala dogovora o vzpostavitvi sistemov sekcijskega merjenja hitrosti, po katerem bi morala vzpostavljene sisteme prevzeti v uporabo in s sistemom v celoti upravljati oziroma izdajati globe za kršitelje.


Predvidene lokacije postavitve sistemov iz ustavljenega razpisa

Ker si v družbi DARS d.d. kot upravljavcu slovenskih avtocest in hitrih cest vseskozi prizadevamo za povečanje prometne varnosti, od projekta vzpostavitve sekcijskega merjenja hitrosti dolgoročno nimamo namena odstopiti. Prizadevali si bomo, da se dokončno določi, kdo je za posamezno fazo projekta zadolžen ter kdo bo s sistemom upravljal in na kakšen način. Naše pobude in prošnje, naslovljene pristojnim ministrstvom, se bodo nadaljevale. Nato bo razpis ponovljen.

V Policiji sicer ravno tako podpirajo projekt in so pri njem pripravljeni sodelovati tudi v prihodnje, vendar so želeli pred podpisom dogovora prek področnih ministrstev za pravosodje in infrastrukturo doseči spremembo prekrškovne zakonodaje skozi prizmo poenostavitve postopkov. Ministrstvo za notranje zadeve je lani novembra namreč prevzelo stališče, da lahko Policija sisteme za sekcijsko merjenje hitrosti prevzame v uporabo, ko bo zakonodaja na tem področju ustrezno spremenjena. Do te spremembe žal ni prišlo.

Hitrost je eden od poglavitnih faktorjev, ki vplivajo na varen potek prometa. Neprilagojena hitrost je pogost vzrok prometnih nesreč z najhujšimi posledicami. V družbi DARS d.d. si v sodelovanju s Policijo in Javno agencijo RS za varnost prometa (AVP) že vrsto let prizadevamo za umiritev hitrosti na avtocestnem omrežju in za spoštovanje predpisanih omejitev. Preventivno delovanje in osveščanje udeležencev v prometu sta pomembna dejavnika, a žal ne zadostna. Zato smo se na podlagi dobrih izkušenj iz pilotnega projekta sekcijskega merjenja hitrosti, ki je na približno petkilometrskem odseku štajerske avtoceste med Trojanami in Podmiljem deloval do sredine oktobra lani, odločili za nabavo nove tovrstne opreme, saj smo imeli zagotovila, da bo Policija sodelovala.

Obstoječe dejstvo je zaskrbljujoče, naša pričakovanja pa so bila visoka, saj je bilo v poskusni dobi projekta na avtocesti čez Trojane dokazano, da se hitrosti znatno znižajo, če uporabniki vedo (so seznanjeni), da je nadzor prisoten in da bo globa neizbežna, če bodo vozniki delali prekrške. Kljub navedenemu upamo, da bodo potrebne aktivnosti izvedene in da bo prišlo do ustreznega sodelovanja s Policijo, vendar je v tem trenutku nemogoče napovedati, kdaj naj bi se to zgodilo.

Globe za prekoračitev hitrosti bi se sicer v celoti stekale v državni proračun, tako kot tudi globe v zvezi z vinjetami ali cestnino za tovorna vozila niso prihodek družbe DARS.

Nazaj