Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Ob evropskem dnevu brez smrtnih žrtev na cestah – Povezani v varno omrežje

20.09.2017

 

 

Ob evropskem dnevu brez smrtnih žrtev na cestah, ki bo jutri, 21. septembra 2017, se v družbi DARS pridružujemo pozivu za znatno in trajnostno znižanje števila smrtnih žrtev in hujših poškodb na cestah po svetu – »ProjectEDWARD«.V družbi DARS s svojimi ekipami zaposlenih redno spremljamo stanje na področju prometne varnosti ter izvajamo številne projekte, s katerimi želimo zmanjšati število smrtnih žrtev in poškodovanih na avtocestah. Projekti so vezani na cilje Resolucije o nacionalnem programu varnosti cestnega prometa.

Avtoceste in hitre ceste, na katerih se promet letno povečuje za okoli 5 odstotkov, redno pregledujemo ter jih nadziramo, vzdržujemo in obnavljamo. Novi odseki so zgrajeni po najnovejših varnostnih standardih, kljub temu pa ugotavljamo, da je vzrok nesreč večinoma na strani voznikov samih.

Zato se tudi DARS redno vključuje v družbenoodgovorne projekte s področja prometne varnosti na državni in mednarodni ravni, hkrati pa redno izvajamo preventivne ukrepe za varnost naših uporabnikov avtocest. Statistike kažejo, da smo v varno omrežje povezani vsi, upravljavci cest in poleg drugih odgovornih institucij za promet in varnost tudi vozniki sami. Število prometnih nesreč v odvisnosti od vremenskih okoliščin kaže, da so prometne nesreče pogostejše ob lepem vremenu, saj so takrat hitrosti previsoke, pozornost pa manjša. Torej smo tudi vozniki tisti, ki nosimo velik delež odgovornosti za svojo varnost in za varnost drugih udeležencev v prometu.

 

 

 

 


 

 

 


Po naših opažanjih in raziskavah, ki jih je v zadnjem času opravila Javna agencija RS za varnost v prometu (https://www.avp-rs.si/kar-tri-cetrtine-voznikov-med-voznjo-uporablja-telefon/), se število nesreč povečuje zaradi nepozornosti oziroma uporabe telefonov, tablic in celo gledanja televizije med vožnjo.

Pogost vzrok nesreč je tudi utrujenost voznikov, predvsem tovornih vozil, kar kažejo posnetki nesreč nadzornih kamer (silovita trčenja brez zaviranja).

Projektu Evropski dan brez smrtnih žrtev na cestah se pridružujemo z željo, da sporočilo akcije doseže čim širši krog uporabnikov avtocest in da tako sklenemo krog povezanosti v varno omrežje.
 


 
Nazaj