Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Že drugič skupaj ozaveščali o življenjskem pomenu reševalnega pasu

08.07.2017

 

Na eno prvih počitniških sobot v glavni turistični sezoni, ko se kolone pločevine valijo proti morju, so gasilci, reševalci, policisti in delavci družbe Dars na počivališču Lom v okviru preventivne akcije Reši življenje 2017 informirali voznike o pomenu reševalnega pasu. V akciji, ki poteka že drugo leto zapored, je tudi tokrat sodelovala družba Dars, ki je zagotovila plastenke vode z etiketo Reši življenje ter letake in magnetne nalepke, ki opozarjajo udeležence v prometu na pravilno razvrstitev v primeru zastojev na avtocesti.

 

 

 

Sodelujoči v letošnji akciji Reši življenje so prvič uporabili svetlobno opozorilno tablo
za prikaz animacije pravilnega razvrščanja


Na problematiko pravilnega razvrščanja je že leta 2013 opozoril prostovoljni gasilec Anže Albreht iz PGD Dolnji Logatec, ki je imel slabe izkušnje z vozniki na avtocesti, ki se niso znali umakniti intervencijskemu vozilu. Takrat se je na primorski avtocesti v smeri Unca zgodila prometna nesreča, v kateri je tovornjak prebil ograjo, se prevrnil na bok, pri tem pa poškodoval še šest osebnih vozil in zaprl oba vozna pasova, zaradi česar je nastal daljši zastoj. Ker je bilo med prometnima pasovoma premalo prostora za gasilski tovornjak, je moral Albreht s kolegom gasilcem v polni gasilski opremi in pri več kot 25 stopinjah Celzija teči pred tovornjakom in mu utirati pot mimo nepravilno razvrščenih stoječih vozil.

 

 

 

 

Uporabnike primorske avtoceste, med katerimi so bili večinoma tuji turisti,
so na pomen reševalnega pasu opozarjali letaki, magnetne nalepke
in plastenke vode, ki jih je priskrbel Dars


Albreht je nato odprl Facebook stran z naslovom Ustvarimo reševalni pas na avtocestah, ki s primeri dobrih in slabih praks opozarja na pravilno ravnanje v primeru zastojev. Iz teh prizadevanj je nastala preventivna akcija Reši življenje, v kateri so letos poleg PGD Dolnji Logatec, Javne agencije RS za varnost prometa in Darsa sodelovali še reševalci Nujne medicinske pomoči Logatec, policisti Postaje prometne policije Ljubljana Brdo ter predstavniki Avto-moto zveze Slovenije. PGD Dolnji Logatec sicer v sodelovanju z Darsom vsak mesec razdeli do 400 magnetnih nalepk Reši življenje, s katerimi so do danes opremili že 25.000 vozil, med njimi 20 reševalnih služb in več kot 90 gasilskih enot.

S pravilno razvrstitvijo vozil ob zastoju na avtocesti omogočimo reševalnim vozilom hitrejši dostop do ponesrečencev in s tem tudi do 40 odstotkov zvečamo možnost preživetja oseb, udeleženih v prometnih nesrečah.

 

 
 
Nazaj