Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

S podpisom pogodbe pričetek izgradnje 2.a etape avtoceste Draženci – MMP Gruškovje

25.04.2016
Družba za avtoceste Republike Slovenije je povezala večino Slovenije z avtocestnim sistemom, ki je postal del evropskih prometnih povezav. Podpis pogodbe med DARS d.d. in EURO-ASFALT d.o.o. Sarajevo za »Izvedbo gradnje odseka AC Draženci - MMP Gruškovje - 2a. etapa od km 7,26 do km 13,03 v dolžini 5,771 km« predstavlja še en kamen v mozaiku naših načrtov in prizadevanj na tej poti.

Izvajalec EURO-ASFALT d.o.o. je bil izbran kot najugodnejši ponudnik na javnem razpisu. Pogodbena vrednost del znaša 46.020.030,45 EUR brez DDV (56.144.4370,14 EUR z DDV). Projekt bo delno sofinancirala Evropska unija iz Evropskega kohezijskega sklada. Projekt se izvaja v okviru Operativnega programa za izvajanje Evropske kohezijske politike 2014 – 2020, prednostne osi Izgradnja infrastrukture in ukrepi za spodbujanje trajnostne mobilnosti, prednostne naložbe Podpiranje multimodalnega evropskega prometnega območja z vlaganjem v TEN-T.

Celotna vrednost projekta, ocenjena na podlagi potrjenega investicijskega programa, znaša 251,31 mio EUR (skupaj z DDV in stroški financiranja), od tega:
• bo Dars iz lastnih sredstev zagotovil 71,3 mio EUR,
• kredit EIB znaša 113,42 mio EUR,
• EU sredstva TEN-T (za projektiranje) znašajo 3,23 mio EUR,
• EU sredstva (kohezijski skladi) so zagotovljeni v višini 63,53 mio EUR.


Avtocesta Draženci – MMP Gruškovje bo v prvi vrsti izboljšala kakovost okolja in življenja lokalnih prebivalcev, zvišala pretočnost in prometno varnost, zadovoljstvo uporabnikov ter prevzela daljinski in velik del mednarodnega prometa, saj bo predstavlja pomembno povezavo med dvema mednarodnima mejnima prehodoma. Z dokončanjem odseka bo tako vzpostavljena celostna avtocestna povezava z Republiko Avstrijo in Republiko Hrvaško in bo ena ključnih evropskih povezav v smeri sever-jug. Slovenija tako ne bo ostala črna lisa na avtocestni povezavi med Hamburgom in Solunom.

Avtocesta bo predvidoma prevzela naslednje količine motornih vozil:
• V letu 2018 (po otvoritvi): od 9.900 do 13.600 vozil (PLDP) (od tega bo cca 16 % – 19 % tovornih vozil),
• Leta 2047 (konec planskega obdobja): od 21.300 do 27.400 vozil (PLDP) (od tega bo cca 23 % – 27 % tovornih vozil).

Dela na omenjenem AC odseku že potekajo in bodo končana skladno z načrti. Planirano je, da bo odsek predan prometu konec leta 2018. Od izvajalcev del pričakujemo pravočasno, kakovostno in skrbno izvajanje projekta in pogodbenih zavez. Medsebojno zaupanje ter spoštovanje poslovnih zavez je namreč osnova za vse uspešno izvedene projekte. Pri tem vidimo izvajalce, ki so jim bila zaupana dela, kot soustvarjalce dela našega poslanstva - biti zanesljiv graditelj in upravljavec avtocestnega omrežja.

Potek del si lahko ogledate tudi na Darsovem YouTube kanalu:
- Pričetek gradnje 
- Trenutni potek gradnje
- Polaganje temeljnega kamna

Več na spletni strani projekta.


 
    
 
 
          
 
Nazaj