Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DARS v sodelovanju s partnerji predstavil infrastrukturo prihodnosti: most 5G

13.06.2024

Končuje se projekt, v katerem je DARS v sodelovanju s partnerji – Telemach Slovenija, Telemach Hrvaška, Fakulteta za elektrotehniko Univerze v Ljubljani in podjetje OiV iz Hrvaške – v okviru finančnega inštrumenta Connecting Europe Facility (CEF) raziskal in analiziral, kakšna infrastruktura 5G je potrebna za podporo prihodnjim storitvam, povezanim s prometom, ki se bodo uporabljale vzdolž prometnih koridorjev v dveh državah članicah EU, v Sloveniji in na Hrvaškem.

Raziskavo so danes, 13. junija 2024 na posebnem dogodku na Otočcu predstavili Milan Berlič (Telemach Slovenija), Danijela Bistrički Morović (Telemach Hrvaška), Jaka Gorišek (DARS), Tomi Mlinar (Fakulteta za elektrotehniko UL) in Nenad Šlibar (OIV).

Študija predstavlja osnovo za razvoj prihodnjih omrežij in storitev, ki bodo zagotavljali boljšo pretočnost, večjo varnost na cestah, izboljšano komunikacijo med avtomobili ter manj zastojev in nesreč.

»V družbi DARS nas veseli, da smo del projekta, ki prinaša nove možnosti za razvoj naprednih digitalnih komunikacijskih tehnologij. Dobra pokritost cestnega omrežja v upravljanju družbe DARS z mobilnim omrežjem 5G bo omogočala hitrejšo, zanesljivejšo komunikacijo in prenos podatkov med sistemi za vodenje prometa in uporabniki avtocest ter prenos video vsebin v realnem času. Sodelovanje v projektu 5G Adria je za družbo DARS priložnost za analizo stanja trenutne pokritosti omrežja in pripravo strategij za izboljšanje pokritosti avtocestnega omrežja z mobilnim signalom 5G,« je ob današnjem dogodku povedal mag. Ulrich Zorin, vodja Službe za razvoj novih tehnologij v družbi DARS.

Pri pripravi in izvedbi študije je bilo ključno tesno sodelovanje partnerjev iz Slovenije in Hrvaške, ki so združili znanje in izkušnje obeh držav. Tovrstno sodelovanje bo tudi v prihodnje prispevalo k razvoju digitalnih tehnologij in infrastrukturnih projektov v regiji, s čimer bomo ustvarjali bolj povezano in napredno prometno infrastrukturo.

 

 

 

Nazaj