Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Obnovitvena dela na AC odseku Maribor center (Ptujska) – Slivnica

06.04.2016
Na odseku Maribor center (Ptujska) – Slivnica so se začela pripravljalna dela v okviru obnove približno štirih kilometrov vozišča proti Ljubljani vključno z obnovo hidroizolacije na viaduktu Gramoznica. S postavitvijo popolne zapore bomo predvidoma pričeli v četrtek, 07.04.2016. Ob zapori odseka bo promet preusmerjen na drugo polovico AC, kjer bo odvijanje prometa potekalo po 2+1 pasu. Zapora se bo (po potrebi) obračala, kar pomeni, da bosta 2 vozna pasova zagotovljena vedno v smeri, v kateri se glede na del dneva pričakuje večje prometne obremenitve. Konec tega tedna se bodo pričela dela na obnovi voziščne konstrukcije, ki bodo potekala v treh fazah.
 
V I. fazi bo popolna zapora odseka Maribor center (Ptujska) – Slivnica (smer Ljubljana) med Rogozo in Slivnico. V okviru I. faze bo popolnoma zaprt tangirani priključek izvoza iz smeri Avstrija za smer Ptuj, Zagreb HR. Prav tako bo zaprt krak iz smeri Ptuj, Zagreb-HR za smer Ljubljana. Zaradi popolne zapore izvoza v smeri Ptuja in Zagreba – Hrvaška, bo promet osebnih vozil na priključku Rogoza preusmerjen preko regionalne ceste Hoče – Slivnica in občinske ceste na AC priključek Letališče Maribor. Tovorni promet pa bo preusmerjen na priključek Fram. Na priključku Fram bodo vozila preusmerjena nazaj v smeri Maribora do razcepa Slivnica, kjer je že obstoječe vodenje prometa za smer Ptuj in smer Zagreb HR.
 
V II. fazi bodo dela potekala med Ptujsko in Rogozo (smer Ljubljana) s popolno zaporo priključka Rogoza.
 
Zadnja III. faza je izvedba obnove hidroizolacije viadukta Gramoznica na nasprotni strani AC odseka Maribor center (Ptujska) – Slivnica (smer Maribor).
 
Obnova na omenjenem odseku vključuje lokalne sanacije poškodovanega vozišča z nadgradnjo voziščne konstrukcije, zamenjava varnostnih ograj, ureditev bankin in srednjega ločilnega pasu, izvedba talne signalizacije ter zamenjava hidroizolacije na viaduktu Gramoznica. Obnovljen bo tudi priključek Rogoza. Vsa dela bodo končana do predvidoma sredine junija 2016.
 
Izvajalec del je konzorcij Pomgrad d.d. in VOC Celje d.d., pogodbena vrednost del znaša 4.838.837,18 EUR (brez DDV).
 
Zavedamo se, da vsako izvajanje del pod polovično ali popolno zaporo na avtocesti predstavlja veliko motnjo prometa in velike stroške vzdrževanja zapore. Vendar so dela nujno potrebna zaradi zagotovitve ustreznih prometnih in varnostnih lastnosti avtoceste. Kot upravljavec in vzdrževalec avtocest si prizadevamo, da jih izvajamo čim hitreje in pod prometnimi zaporami, ki v največji možni meri omogočajo neoviran potek prometa. K večji pretočnosti lahko pripomoremo tudi uporabniki avtocest, in sicer z upoštevanjem prometnih predpisov, prometne signalizacije, pravilno razvrstitvijo pred zaporo in strpnostjo v primeru zastoja.
 
Opustitev rednega vzdrževanja in obnavljanja avtocest, bi pripeljalo do stanja avtocestnega sistema, ko bi za obnovo le-tega potrebovali bistveno več sredstev in časa oz. avtoceste ne bi bile več varne za uporabo.
 
Uporabnikom avtoceste pred odhodom na pot priporočamo klic na številko našega Prometno-informacijskega centra (PIC) 1970 ali klik na www.promet.si ali na naslov http://m.promet.si, ki je prirejen za pregled informacij o stanju na cestah z mobilnimi telefoni.


Potek obnovitvenih delPoškodbe cestišča


Nazaj