Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Slovenski avtocestni predori povezani v varen sistem vseevropskega cestnega omrežja

21.03.2016
Trenutno je na slovenskem avtocestnem sistemu 14 predorov daljših od 500 metrov. Vsi ti so del trans-evropskega cestnega omrežja (TERN), in zapadejo pod določbe Direktive Evropskega parlamenta in Sveta 2004/54/ES z dne 29. aprila 2004 o minimalnih varnostnih zahtevah za predore v vseevropskem cestnem omrežju. V slovenski pravni red to direktivo prenaša Uredba o tehničnih normativih in pogojih za projektiranje cestnih predorov v Republiki Sloveniji (Uredba UL RS 48/2006) sprejeta 11. maj 2006.
 
V letu 2015 je DARS d.d. izvedel še zadnje investicije za ureditev predorov na slovenskih avtocestah v skladu z EU direktivo. Dela so potekala v petih predorih (Karavanke, Golovec, Ločica, Kastelec in Dekani). Izvedeni so bili naslednji projekti:

- sanacije prezračevalnega sistema v predoru Karavanke (s tem je bil zaključen štiriletni cikel obnov v sklopu katerih se je obstoječa cev predora opremila v sklopu EU direktive, potrebna pa je še izgradnja druge cevi),
- izvedba sistema video nadzora za predor Golovec, obnova prometne opreme in izvedba interventnih prehodov,
- izvedba hidrantnega omrežja s pripadajočim vodohranom v predoru Golovec,
- izvedba hidrantnega omrežja s pripadajočim vodohranom v predoru Ločica,
- izvedba preureditve elektro strojne opreme v predoru Kastelec in Dekani.

S temi projekti so zaključena vsa dela, ki so bila potrebna v predorih daljših od 500 metrov za uskladitev z zahtevami Direktive 2004/54/ES Evropskega parlamenta in Sveta o minimalnih varnostnih zahtevah za predore v vseevropskem cestnem omrežju.

Konec leta 2015 se je v vseh predorih izvedel tudi inšpekcijski pregled predorov, ki je potrdil skladnost predorov z zahtevami Direktive 2004/54/ES.Potek del v predoru Kastelec v letu 2015.


Uporabnikom se zahvaljujemo za strpnost in razumevanje v času, ko so potekala dela in želimo varno ter srečno na poti.


Več v videu, primer Kastelec: https://www.youtube.com/watch?v=OYZnuAQI9j8
 
Nazaj