Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

ODPIRANJE PONUD ZA IZGRADNJO 1. ETAPE AC ODSEKA DRAŽENCI - MMP GRUŠKOVJE

24.02.2015

 

 
Na sedežu družbe Dars d.d. je bilo danes odpiranje ponudb javnega naročila za izgradnjo 1. etape avtocestnega odseka  )Draženci – MKMP Gruškovje od km 0,00 do 7.26 (sklop 1) ter 2. B etape – začetna gradbena dela (sklop 2). Limitirana vrednost ponudb za sklop 1 je znašala 80.247 mio evrov, za sklop 2 pa 7. 846 mio evrov, vse brez ddv.

Na razpis je pravočasno prispelo 13 ponudb. Vrednosti ponudb so se gibale med 50, 42 mio evrov in 72,01 mio evrov za sklop 1 in med 6.17 mio evrov in 7.48 mio evrov za sklop 2. Vse navedene cene ponudnikov so brez ddv.

Izbor izvajalca bo znan, ko bodo končani postopki, ki jih narekuje Zakon o javnem naročanju. 
V kolikor bodo postopki izbire izvajalca gradnje avtocestnega odseka tekli brez zapletov (ne bo prišlo do pritožb ponudnikov), bi omenjeni avtocestni odsek lahko pričeli graditi maja v letošnjem letu. Del tega odseka bi tako za promet lahko odprli septembra 2017, celoten odsek pa julija 2018.

Dars je za projekt iz naslova kohezijskih sredstev pridobil dodatnih šest milijonov evrov.

Osnovni podatki o gradnji novega AC odseka:


§ Dolžina novega AC odseka znaša 13,03 km, gradil pa se bo na trasi sedanje glavne ceste G 1-9, katera se v celoti ukine.
§ V sklopu investicije bo grajena vzporedna regionalna cesta v dolžini 13,9 km, katera bo vršila funkcijo povezovalne ceste med kraji ob trasi AC in kot dostop do okoliških zemljišč ter nadomešča staro glavno cesto G 1-9, ki se ukinja.
§ V sklopu AC se bodo gradili 3 novi AC priključki: Lancova vas, Podlehnik in Zakl.

Na novo bodo zgrajeni naslednji premostitveni in podporni objekti:
§ 7 nadvozov,
§ 3 podvozi,
§ 2 podhoda,
§ 24 mostov in
§ 31 opornih in podpornih zidov
§ dvocevni tunel, vsak dolžine cca 150 m.


S prenosom projektnega vodenja v roke naročnika DARS se je povečala preglednost in efektivnost obvladovanja projekta. To se kaže skozi večje obvladovanje stroškov, večji vpliv na optimalno sosledje aktivnosti in s tem hitrejše napredovanje do ključnih mejnikov, pomembnih za odvijanja projekta. Skozi proces recenzije projekta za izvedbo (PZI) smo optimizirali predvidene stroške gradnje in prvotno oceno vrednosti odseka znižali za 12 mio €.

Gradnja bo potekala v dveh etapah:


Ø 1. etapa poteka od km AC 0+000 do km 7+260, skupaj z nekaterimi deli, potrebnimi za pravočasen začetek del II. etape,
Ø 2. etapa poteka od km AC 7+260 do km 13+031.

Gradnja posamezne etape avtoceste bo potekala v več fazah in sicer:


Ø 1. faza – dograditev obstoječe glavne ceste - izgradnja polovice AC, promet bo nemoteno potekal po obstoječi glavni cesti. Izvedejo se vsa križanja preko nove AC (nadvozi, podvozi, mostovi) v polni širini za zagotavljanje prečnega prometa preko današnje glavne ceste;
Ø 2. faza – preusmeritev prometa na novo izgrajeno polovico AC in dograditev druge polovice AC, promet poteka po polovici nove avtoceste.


Predvideni potek novega AC odseka od Dražencev do MMP Gruškovje si lahko ogledate tu:
 www.youtube.com/watch  
 

 

Nazaj