Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

DarsGo prvi slovenski infrastrukturni projekt z jamstvom EU

16.11.2017

 

 

Ob robu mednarodne naložbene konference "Nov naložbeni zagon" so podpredsednik Evropske investicijske banke (EIB) Vazil Hudák, predsednik uprave DARS d.d. dr. Tomaž Vidic in član uprave DARS d.d. mag. Gašper Marc svečano podpisali kreditno pogodbo za financiranje prvega infrastrukturnega projekta v Sloveniji, ki bo imel jamstvo Evropske unije oziroma evropskega sklada za strateške naložbe (EFSI). Gre za financiranje vzpostavitve elektronskega cestninjenja vozil z največjo dovoljeno maso nad 3,5 tone (težka vozila).

 

 


Konferenco je organiziralo Predstavništvo Evropske komisije v Sloveniji v sodelovanju z EIB in Banko Slovenije, podpisa kreditne pogodbe pa sta se udeležila tudi evropska komisarka za promet mag. Violeta Bulc in slovenski minister za infrastrukturo dr. Peter Gašperšič. Na podlagi pogodbe bo EIB družbi DARS posodila 51 milijonov evrov za nakup in uvedbo sistema elektronskega cestninjenja težkih vozil, kar bo prva neposredna transakcija EIB v Slovenijo z jamstvom iz proračuna Evropske unije.

Podpredsednik EIB Vazil Hudák je ob podpisu kreditne pogodbe poudaril, da banka s financiranjem projekta podpira inovacijo uvedbe novega sistema avtocestnega cestninjenja tovornih vozil, ki bo temeljil na načelih »uporabnik plača« in »onesnaževalec plača«. Evropska komisarka Violeta Bulc pa je izpostavila, da bo družba DARS s podporo EFSI uvedla moderen elektronski sistem cestninjenja za težka vozila, kar bo izboljšalo splošno pretočnost prometa v Sloveniji.

Predsednik uprave dr. Tomaž Vidic je ob tem dodal, da današnji dogodek vnovič dokazuje, da je DARS vedno med prvimi v Sloveniji, ki sledijo razvojnim trendom v EU, pa naj gre za pridobivanje znatne podpore iz evropskih skladov, iskanje inovativnih načinov financiranja ali – kot velja v tem primeru – pridobitev jamstva iz portfelja proračuna EU. "Dolgoročno in dobro sodelovanje z EIB je danes obrodilo sadove. Financiranje v višini 51 milijonov evrov smo prejeli za naš najpomembnejši projekt v zadnjih nekaj letih – nov cestninski sistem DarsGo, ki bo začel delovati 1. aprila 2018," je zaključil.

Nazaj