Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

EU bo namenila dva milijona evrov za izdelavo projekta pridobitve gradbenega dovoljena za avtocesto Draženci-Gruškovje

13.05.2011

Evropska komisija je izdala sklep o dodelitvi finančne pomoči unije za projekte splošnega interesa "Izdelava projekta za pridobitev gradbenega dovoljenja za avtocestni odsek Draženci-mednarodni mejni prehod Gruškovje" na območju vseevropskih prometnih omrežij (TEN-T). DARS d.d. je za omenjeni projekt izdelave projektno-tehnične dokumentacije za pridobitev gradbenega dovoljenja za dograditev preostalega dela podravske avtoceste med Draženci in Gruškovjem na meji s Hrvaško po sklepu komisije upravičen do nekaj več kot dva milijona evrov.

Avtocestni odsek Draženci-Gruškovje je dolg približno 13 kilometrov in proti severu povezuje že zgrajeni, 19,8 kilometra dolg avtocestni odsek Slivnica-Draženci, ki ga je DARS d.d. predal prometu sredi julija 2009. Avtocestna med Draženci in Gruškovjem je bila zasnovana kot dvopasovnica, ob kateri je načrtovana vzporedna cesta, ki bo nadomestila obstoječo cesto G1-9 (Hajdina-Gruškovje), je med drugim navedeno v sklepu komisije.
 


“”   Animacijo poteka avtocestne povezave med Draženci in Gruškovjem si lahko ogledate na tej povezavi.


Načrtovani manjkajoči avtocestni odsek bo izboljšal prometne povezave v severovzhodni Sloveniji in posodobil avtocestno omrežje ter tako izboljšal povezave s sosednjimi državami, ki so del omrežja TEN-T. Regija bo s tem postala konkurenčnejša, izboljšala se bo dostopnost in okrepile se bodo gospodarske povezave, je še zapisano v sklepu komisije o dodelitvi finančne pomoči za izdelavo projekta za pridobitev gradbenega dovoljena za preostali del t. i. pyhrnske avtocestne smeri.

Iz sklepa je tudi razvidno, da ocenjeni skupni upravičeni stroški izdelave projekta pridobitve gradbenega dovoljenja za odsek avtoceste Draženci-Gruškovje znašajo 4.045.000 evrov, upravičencu pa se po sklepu komisije dodeli finančna pomoč unije v najvišjem znesku, 2.022.500 evrov. Komisija tako iz evropskega proračuna v tem primeru prispeva najvišji znesek, ki je za študije enak 50 odstotkom omenjenih ocenjenih skupnih upravičenih stroškov. Preostali del krije DARS d.d., ki načrtuje, da bo konca leta 2012 izdelana dokumentacija za pridobitev gradbenega dovoljenja za omenjeni odsek avtoceste.

Kakor je znano, je Vlada RS uredbo državnem prostorskem načrtu za odsek avtoceste Draženci–mednarodni mejni prehod Gruškovje sprejela konec septembra 2010, dostopna je na tej povezavi. Avtocesta se v skladu z uredbo zgradi kot štiripasovnica z odstavnima pasovoma in vmesnim ločilnim pasom, trasa pa poteka po koridorju glavne ceste G1-9 (Hajdina /Ptuj/–Gruškovje).

 

 

 

                 

 

 

 


Pravno obvestilo:
Za to objavo je odgovoren izključno avtor. Evropska unija ne odgovarja za kakršnokoli morebitno uporabo v njej navedenih informacij.
 
Nazaj