Na vsebino

Piškotki

Spletna stran uporablja piškotke za zagotavljanje boljše uporabniške izkušnje in spremljanje statistike obiska. Z nadaljevanjem obiska na spletni strani ali izbiro opcije »Nadaljuj« se strinjate z uporabo piškotkov. V primeru nestrinjanja kliknite na povezavo Politika piškotkov in izberite povezavo »Izklopi«.

Evropska komisija potrdila projekt avtocestni odsek Ponikve–Hrastje

22.11.2010

 


Evropska komisija je izdala odločbo za tako imenovani veliki projekt za zgraditev dolenjskega avtocestnega odseka Ponikve–Hrastje. Projekt je del Operativnega programa razvoja okoljske in prometne infrastrukture za obdobje 2007-2013; njegova vrednost znaša 95 milijonov evrov in bo sofinanciran iz sredstev Kohezijskega sklada v višini 34 milijonov evrov. 

Predmet projekta je zgraditev 7,2 kilometra dolge štiripasovne avtoceste na odseku Ponikve–Hrastje, ki je del avtoceste A2 Karavanke–Obrežje ter del vseevropskega prometnega omrežja TEN-T.  Avtocestni odsek najbolj koristi prebivalcem jugovzhodnega dela širše ljubljanske in dolenjske regije. Avtocesta kot povezovalka regij pozitivno vpliva tako na življenjske pogoje in ohranitev razpršenih naselij v regijah kot tudi na možnosti za turizem, regionalno trgovino in industrijska središča.

Avtocesta zlasti koristi lokalnemu prebivalstvu (dnevne migracije na delo in lokalni preskrbovalni centri). Velike koristi avtocesta prinaša tudi ostalim uporabnikom cestne infrastrukture s povečanjem zmogljivosti omrežja ter posledično preusmeritvijo velike večine tranzitnega prometa na avtocesto in povečanjem varnosti v prometu.

Zgraditev avtoceste, ki je bila predana prometu 30. junija letos, pomeni tudi dokončanje strategije TEN-T s slovenskim odsekom avtoceste Salzburg–Ljubljana–Zagreb kot nadaljnje okrepitve transportne poti sever–jug, na kateri je povečan tranzitni promet z Balkanom, zlasti za povezavo med Ljubljano in Zagrebom kot dvema prestolnicama z močnim zaledjem.

Vir: Ministrstvo za promet

 

Nazaj